Skip links

Bertrand Lejoly – Duravit

Bertrand Lejoly ontwerpt als eerste Belg de nieuwe badkamercollectie ‘D-Neo’ voor Duravit. Na ronkende namen zoals Philippe Starck, Sieger Design, Norman Foster en Cecilie Manz mag hij de selecte pool van designers vervoegen. Tot voor kort werkte hij als ‘Head of product design’ bij de Belgische architect Vincent Van Duysen. Onlangs waagde hij de sprong naar een eigen designstudio in Antwerpen en met succes.

Bertrand Lejoly is afkomstig uit Duitstalig België – meer bepaald Eupen – en studeerde product design in Luik. Na zijn studies deed hij zijn eerste werkervaring op bij een ontwerpbureau in Aken. “Mijn eerste ontwerp was een kraan.

Dit was meteen ook mijn eerste connectie met de sector. Voor ik bij Vincent Van Duysen werkte, heb ik zeven jaar in Milaan gewoond en gewerkt bij de Italiaanse architect en designer Matteo Thun. Thun was onder meer één van de oprichters van de Memphis Group. Daar had ik mijn eerste ervaring met Duravit twaalf jaar geleden, toen ik als designer voor Matteo Thun de badkamercollectie ontwierp. Twee jaar geleden stelde Duravit voor om mee te doen aan een pitch voor een nieuwe collectie. Ik heb die pitch gewonnen en toen is de bal pas echt aan het rollen gegaan. Dit project vormde de start van mijn eigen designstudio.”

“IK HOU VAN EEN ZUIVERE VORMENTAAL”

WAT STOND ER IN DE BRIEFING VAN DURAVIT?

“Twintig jaar geleden startte Duravit met een betaalbare lijn: basic, maar toch heel herkenbaar qua design en eenvoudig te produceren. Ook Duravit voelt de wereldwijde druk naar democratisch design en wil een collectie kunnen aanbieden met een sterk design, aan een betaalbare prijs, voor een breed publiek.

Beperkingen zijn een uitdaging om er toch het beste uit te halen qua design, qua vormentaal. Je hebt natuurlijk niet de vrijheden die je wel zou willen. De wastafel heeft een heel smalle rand die de typische brede rand van een basic wastafel overneemt. Het is fantastisch dat we die rand zo smal konden maken voor zo een prijs. Het is heel leuk dat Duravit erin geslaagd is om dit te produceren. Ik had de rand oorspronkelijk nog iets smaller getekend maar de technische mogelijkheden zijn natuurlijk anders. Het originele concept en het resultaat zijn iets of wat verschillend.”

WAT WAREN JOUW IDEEËN ACHTER HET CONCEPT?

“Mijn eerste idee was de interpretatie van de smalle rand, die zodanig smal is waardoor het ontwerp heel fris en modern oogt. We wilden in deze collectie meer karakter en persoonlijkheid brengen. Het idee was om met proporties en oppervlakken te spelen. Ik heb gekozen voor een rechthoekige wastafel. Die vlakken heb ik laten terugkomen in de uitloop en in de greep van de kraan. Ik hou van een zuivere vormentaal maar het moet warm en verfijnd blijven. Tussen de verschillende elementen van de collectie – zoals tussen de lavabo’s en het toilet – is geen directe link. Dat is ook niet nodig. Binnen de reeks mogen de elementen wat verschillend zijn, maar ze moeten heel goed samen harmoniëren zodat je een vloeiend geheel krijgt. Voor elk element ben ik op zoek gegaan naar de perfecte vorm binnen de mogelijkheden en binnen wat nog niet bestaat.”

WAT VIND JE BELANGRIJK IN EEN BADKAMER? KLEUR OF WIT?

“Een badkamer moet een warme, uitnodigende plek zijn, een warm toevluchtsoord waar je jezelf kan uitdrukken. Wanneer ik op reis ben, krijgt de badkamer in mijn hotelkamer alle aandacht. Zo vind ik het belangrijk dat de basiselementen aanwezig zijn met liefst een goede, functionele douche in plaats van een ligbad. Verder moet de omgeving hygiënisch en warm zijn. Ik herinner me nog goed de badkamer van mijn grootmoeder. Ze woonde op een boerderij en naast de stal lag de badkamer. De badkamer was een witte, koude en puur functionele ruimte. Dat heb ik altijd onthouden. Daarom vind ik warmte zo belangrijk in een badkamer. Voor mij is het esthetische evengoed een functie. Ik voel me gewoon beter in een mooie omgeving. De basis is voor mij liefst een gebroken, warm wit waarin je met accessoires of meubelelementen kan gaan spelen. Dat heb ik geleerd bij Vincent Van Duysen, denk ik. Zijn interieurs waren voor mij altijd een bron van inspiratie.”

WELKE PROJECTEN MOGEN WE NOG VAN JOU VERWACHTEN?

“Vorig jaar lanceerde ik met Serax de badkameraccessoirereeks ‘Cose’. Het is een collectie die zich allerminst beperkt tot de badkamer. De accessoires kunnen immers ingezet worden in verschillende ruimtes en voor verschillende functies. Momenteel werk ik aan een collectie voor het Belgische bedrijf Vincent Sheppard die we graag in september in Parijs willen voorstellen. Met het Waalse bedrijf Bodart & Gonay – gekend voor zijn interieurhaarden – lanceren we een complete outdoor barbecuecollectie met oven, plancha en accessoires. Ik vind het super wat ik allemaal heb kunnen realiseren voor anderen. Nu wil ik dat ook voor mezelf doen, op mijn manier. Ik tracht tijdloos te ontwerpen. Tijdloze ontwerpen zijn voor het leven. Dit kunnen bereiken, is het moeilijkste wat er is.”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Ingrid Allaerts