Skip links

Voel Jij Je Goed In Je Job?

Daar draait het om in ‘Je werk of je leven? !’, het zopas verschenen boek dat Ann De Bisschop, experte in wellbeing, schreef met professor arbeidseconomie aan de UGent, Stijn Baert. Sinds het nieuwe hybride werken zijn veel mensen op zoek naar een nieuw evenwicht, een betere balans tussen werken en tot rust komen. Kies je voor je werk? Of voor je leven? En waarom niet gewoon voor beide?

NIEUWE MANIER VAN WERKEN EN LEVEN

Stijn Baert en Ann De Bisschop leerden elkaar kennen via het VTM-programma Blind Gesprongen waarin ze beiden als expert optraden en merkten hoeveel mensen op zoek zijn naar werkgeluk. “Om die reden wilden Stijn en ik dat boek absoluut schrijven. Want zowel organisaties als medewerkers zoeken naar een nieuw evenwicht. Voor sommigen pakte het nieuwe werken goed uit, maar wie de balans kwijt is, is dikwijls ook zijn (m/v/x) werkgeluk kwijt. Met dit boek willen we mensen aan het denken zetten: ben jij vandaag nog wel gelukkig in je job?”, zegt Ann De Bisschop.

EN ALS JE NIET MEER GELUKKIG BENT IN JE HUIDIGE JOB, IS VERANDEREN DAN DE OPLOSSING?

“Er zijn twee mogelijkheden. Als je bij je werkgever niet meer gelukkig kunt worden, moet je durven uit je gouden kooi te stappen. We zien echter dat de Belg eerder honkvast is. Van job veranderen is altijd wel een drastische stap. Achteraf zal blijken of het ook de juiste stap is geweest. De tweede mogelijkheid is dat je bij je huidige werkgever wilt blijven, al maakt je job je niet gelukkig. Soms is de oplossing om je welzijn op te krikken te vinden binnen de organisatie waar je werkt. Dat is niet alleen goed voor jou als medewerker, maar ook voor de organisatie zelf. Bedrijfsleiders vragen zich vandaag beter af hoe ze hun mensen postcorona weer met plezier naar de werkvloer krijgen. Er kunnen nog diverse redenen zijn waarom dit niet lukt.

Een bedrijf dat thuiswerk nog altijd verbiedt, kan het haast vergeten om nog getalenteerde mensen te vinden of te houden. Of een leidinggevende die enkel negatieve feedback geeft in plaats van te motiveren en te inspireren, zal zijn meest gemotiveerde medewerkers stuk voor stuk zien vertrekken.”

NO ONE SIZE FITS ALL

Bij het doornemen van het boek valt meteen op hoe complementair beide auteurs zijn. Dat is dan ook de kracht van het boek. “Stijn schetst het ruimere plaatje, zodat je weet waar je staat en wat je mogelijkheden zijn als je op de arbeidsmarkt een nieuwe weg wilt inslaan. Ik focus me op het werkgeluk. Elke situatie is uniek. Iedere persoon is anders. Wat voor de ene werkt, werkt niet noodzakelijk voor de andere”, stelt Ann.

Ann De Bisschop weet maar al te goed waarover ze spreekt en schrijft. “Veertien jaar lang was ik commercieel directeur van QMusic en Joe FM. In die periode zat ik ontzettend goed in mijn vel en werkte ik met een geweldig team. Het waren heerlijke jaren. In 2015 werd ik gevraagd om algemeen directeur te worden van het departement radio van Medialaan, wat nu DPG Media is. Plots kreeg ik 120 mensen ‘onder mij’: nieuwslezers, marketingmensen, dj’s en ga zo maar door. Ik dacht: my god, hoe kan ik die ooit allemaal even goed inspireren en motiveren als mijn salesteam? Ondertussen moest ik almaar bezig zijn met de ebitda en FTE’s … Met als gevolg dat ik al snel heel slecht sliep. Elke nacht schoot ik om twee uur wakker en raakte ik niet meer in slaap. Denken, denken, denken: mijn hoofd kwam niet meer tot rust.” Ann heeft dus aan den lijve ondervonden wat stress met een mens doet. “In die ene maand dat ik thuiszat, heb ik veel nagedacht. Met mijn passie voor gezondheid, empathisch leiderschap, mensen en welzijn voor ogen heb ik toen mijn eigen nieuwe functie als wellbeing directeur van Medialaan gecreëerd en ben ik met veel experten gaan praten. Ik bundelde deze inzichten in mijn eerste boek ‘Aftellen naar maandag’ (2017). Omdat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is, volgde er al snel een tweede boek, deze keer gericht aan de managers ‘Wellbeing = winst’ (2020).”

IS DE MENTALE BALANS VAN MEDEWERKERS DOOR HET NIEUWE WERKEN MEER BESPREEKBAAR GEWORDEN?

“Op dat gebied doen we het nu beter dan vroeger. Maar bespreekbaarheid alleen is niet voldoende:

je moet er ook effectief iets aan doen. En met ‘je’ bedoel ik alle betrokkenen: de organisatie, de leidinggevende én de medewerker zelf. Ik hoop weer wat positiviteit te brengen in de hoofden van de mensen: een goede job ís tof en zo’n job is geen onbereikbaar ideaal. Alleen moet je er wel moeite voor willen doen. In het boek geven we tips om mensen te inspireren.”

FOCUS ÉN PAUZE ZIJN ESSENTIEEL VOOR JE WELZIJN

Balans zoeken in het nieuwe werken, is dus niet eenvoudig. “Toen we nog elke dag pendelden, was dat het deconnectiemoment met ons werk. De dagen dat je thuiswerkt, is het belangrijk pauzes te nemen en ’s avonds te ontspannen. Maar tijdens het werk moeten we ervoor zorgen niet afgeleid te worden. We denken dat we kunnen multitasken, maar eigenlijk is dat niet het geval. Als iemand je uit je flow haalt, heeft je brein 25’ nodig om terug in diepe concentratie te gaan. Focus is het nieuwe IQ”, zegt Ann. Een welzijnsbeleid vraagt ook van het management een nieuwe mindset en een andere visie op werk. “Alles begint met luisteren.

Daar gaan veel organisaties al meteen in de fout. Ze willen doen wat ze kunnen en het liefst zo snel mogelijk. Fruit en yoga? Ja, fruit en yoga! Maar dat is laaghangend fruit. Een welzijnsbeleid impliceert een oprechte bekommernis om het welzijn van je medewerkers”, beklemtoont Ann.

THE CIRCLE OF WELLBEING

Ann De Bisschop straalt enthousiasme uit. Ze is ook een gedreven keynote speaker. Na afloop van haar talk vragen bedrijven haar geregeld om mee een welzijnsbeleid te helpen uitstippelen. Daarom heeft zij The Circle of Wellbeing opgericht. Vanuit deze beweging ontwikkelt Ann met nog andere experten een positieve strategie om tot een mens- en toekomstgerichte organisatie te komen.

“Ten onrechte denkt men vaak dat investeren in werkgeluk en welzijn handenvol geld kost. Neen, het vraagt vooral nieuwe gewoontes. En geloven in het waarom van welzijn.”

MEER INFO OVER DE KEYNOTES EN WORKSHOPS VAN ANN VIND JE OP: ANNDEBISSCHOP.BE THECIRCLEOFWELLBEING.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Edith Vervliet
Foto’s: Geert Van De Velde
Kledij: Xandres