Skip links

Jean-Philippe Demeyer En Knokke

Inrichter en antiquair Jean-Philippe Demeyer & Co verhuist opnieuw naar Knokke. Zijn indrukwekkend interieur in een historische kasteelhoeve nabij Brugge wordt volledig leeggehaald en te koop gesteld. Klaar voor een nieuw hoofdstuk en bovendien verrassende samenwerking met RR.

Een wandelpad langs het bos leidt ons naar de achterkant van het kasteel van Rooigem. Aan een brede gracht ligt de kasteelhoeve. Bomen hebben hun felrode herfstoutfit aangetrokken, oplichtend in de lage zon. Zijn hond Ludo steekt als eerste nieuwsgierig zijn kop door het luikje van de grote poort. “Het is een heel mooi domein, maar na 15 jaar hebben we besloten om als huurder niet meer te investeren in dit historisch geklasseerd gebouw. Ik ben nog steeds dolverliefd op dit gebouw maar de tijd is rijp voor een nieuw project”, vertelt Jean-Philippe.

Na zijn studies rechten ging hij als antiquair aan de slag. Eerst werkte hij voor antiquair Paul De Grande en nadien startte hij zijn eigen zaak in Knokke. Al gauw volgden de eerste interieuropdrachten. In januari verhuist Jean-Philippe & Co opnieuw naar Knokke. “Het is een jaar van toevalligheden. We gaan terug naar het pand in de Zeewindstraat waar we van 1999 tot 2001 huisden. Na ons kwam antiquair Brigitte Garnier. Nu zij vertrekt, verhuizen we met onze stoffen en bureau naar ginder Daarnaast zijn we een huis in Sint-Andries (Brugge) aan het verbouwen. We zien het als een project. Als het volledig ingericht is, wordt het opnieuw verkocht.”

ANKERPUNTEN

Al vertrekt Jean-Philippe met pijn in het hart, vaak waren de klanten overweldigd door de historie, zodat het accent te veel op het gebouw lag en minder op hen als inrichters.

In zijn eclectische verzameling lijkt het of niets bij elkaar past. Alles staat door elkaar. Zo heeft JeanPhilippe het graag. Hij omringt zich graag met bijzondere vondsten, meubels die geleefd hebben, kunstwerken. Hij vergelijkt het met een dressing waar hij doorheen loopt en instant geïnspireerd raakt. Zo fantaseert hij bij een stel porseleinen Egyptische hoofden een lichtblauw betegelde badkamer.

“Een interieur moet geaard en duurzaam zijn. Het moet bestaan uit verschillende elementen, waardoor je een zekere gelaagdheid krijgt. Dat geeft echtheid, authenticiteit. Zoals een mens veroudert, moet ook een interieur evolueren. Interieurs die ik catalogeer onder ‘eendagsvliegen’ maken me heel nerveus want ik ben op zoek naar ankerpunten. Dat zijn stukken met een verhaal, zoals die Franse tafel uit 1700. Dergelijke stukken geven een soort geborgenheid.”

THEMA’S

“De essentie in een interieur is het thema. Ik hou van thema’s en structuren. Ik mis soms een verhaal en voel een leegte. Dat heeft niets met geld te maken want je kan een super interieur creëren met spullen uit de kringloopwinkel. Een thema kan van alles zijn, maar het zijn de stukken die het thema maken. Eigenlijk heb ik geen stijl, enkel een methode. We vragen wat mensen willen en wat ze absoluut niet willen. Je moet de mensen verrassen. Als professional zien we meteen hoe iets in een ruimte past. Inrichten is een vak.” Jean-Philippe leeft zich heel graag in een woning in. Hij ziet de details en legt meteen connecties. Dan gaat het allemaal heel snel. De adrenaline stuwt door zijn aders. “Mijn grootste passie is niet het detail, maar het geheel en in dat geheel is het belangrijkste woord: sfeer.”

STOFFEN SCHATKAMER

De stoffenkamer is tot barstens toe gevuld met stoffen in allerlei kleuren en patronen. De liefde voor stoffen zit in zijn DNA. Liefdevol glijden zijn handen over de gladde stoffen en kussens. Heel wat stoffen worden geweven bij lokale weverijen. “Het klinkt misschien cliché maar we produceren al heel lang lokaal. We omringen ons graag met creatieve mensen van hier die dingen kunnen maken. Ook tapijten, kussens en vullingen worden hier gemaakt, net als de plaasteren objecten. We leggen onszelf de beperking op om zoveel mogelijk met lokale mensen te werken. Zakenpartner Frank Ver Elst wordt het gezicht van de winkel in Knokke, waar hij zich vooral op de stoffen zal toeleggen.”

Jean-Philippe is een gevoelsmens. Hij houdt van symbolen en verhalen. “Jaren geleden sloten mens en hond een megapact. De mens geeft zijn hond een thuis en voedsel, de hond geeft de mens gezelschap en veiligheid. Ik vind dat een bijzonder mooi verhaal, de hond als trouwe metgezel. Ik ben ook trouw aan mijn leveranciers en principes.”

BAMBOU COLLECTIE VOOR RR COLLECTIE

Voor de nieuwe vestiging van RR aan de Natiënlaan in Knokke vroeg Rik Ruebens aan Jean-Philippe om een ontwerp te maken voor hun eigen RR collectie. Op het eerste zicht ligt de combinatie van de eclectische stijl van Jean-Philippe met de minimalistische soberheid niet echt voor de hand. “Iedereen zegt dat. We kennen elkaar en onbewust dacht ik al jaren dat die vraag zou komen.

Het ontwerp voor deze sofa zat al heel lang in mijn hoofd. Ik hou van kussens. De zetel is gebaseerd op een opeenstapeling van kussens.”

Het bankstel kreeg de naam ‘BamBou’. Enerzijds oogt het ontwerp heel seventies maar tegelijkertijd is het heel eigentijds. En zoals het bij Jean-Philippe & Co hoort, is het ontwerp volledig in eigen land geproduceerd: van geweven bekleding tot het karkas.

Dit artikel komt uit ons magabook Knokke Actueel Issue 31.
Journalist: Ingrid Allaerts