Skip links

Viki Geunes

Het runnen van zijn eigen driesterrentempel Zilte, de events in het ‘vijfsterren superior’ Botanic Sanctuary even verderop in Antwerpen waarvan de menu’s van zijn hand zijn, het voorbije Flanders Finest in het Grand Casino Knokke, tientallen medewerkers die op de loonlijst staan, een overvolle agenda en toch nog die brandende ambitie om er elke dag voor te gaan: dat behappen is geen sinecure, maar Viki Geunes blijft het vlotjes combineren.

Tijd om in zijn hoofd te kijken, die plek onder de koksmuts waar de workaholic en de Antwerpse Bourgondiër broederlijk naast elkaar leven. De week is amper vier dagen oud en Viki Geunes heeft al drie hectische avonden achter de kiezen. Madonna heeft zopas met haar ‘Celebration Tour’ tweemaal het Sportpaleis Antwerpen gevuld en ze bleef overnachten, tafelen en (vooral) veel fitnessen in Botanic Sanctuary. De uitzonderlijk luxueuze setting waar hij tussen zijn eigen Zilte aan het MAS haast dagelijks pendelt.

GEEN EXPERIMENT MAAR UITBREIDING

Om zijn eigen restaurant Zilte met de keuken van Botanic Sanctuary te combineren heeft Viki het geluk dat het in vogelvlucht pakweg één kilometer van elkaar verwijderd is. Sinds afgelopen zomer, toen de driesterrenchef gevraagd werd om mee in de potten van dit exquise hotel te roeren, verloopt de samenwerking meer dan prima. “De komst van dit hotel – dat toch wel uniek in de wereld is was sowieso al een geschenk uit de hemel voor Antwerpen. Ik zie dit niet als een experiment, maar als een uitbreiding van mijn beroepsactiviteiten. Tijdens het weekend is Zilte sowieso gesloten. Door de samenwerking met J&M Catering heb ik bovendien de garantie dat het DNA van mijn keuken intact blijft en dat de banketdiensten in Botanic Sanctuary Antwerpen voldoen aan de hoge verwachtingen van zowel het management als de gasten. Met een hotel als Botanic Sanctuary kunnen we heel snel en efficiënt inspelen op de hoge eisen die een gast vraagt. Ongeacht of dat nu een superster, een president, een zakenman of een leisure gast is. De faciliteiten zijn er in overvloed aanwezig en het hotel ademt luxe uit, en elk detail telt.”

SUCCESVOL FLANDERS FINEST

Even terugflitsen naar Knokke-Heist. En wel naar de datum 29 september 2023. Op die dag verzamelden zich twee driesterrenchefs, vijf tweesterrenchefs en vijf chefs met één Michelinster tijdens Flanders Finest in het iconische Grand Casino Knokke. Wie status, rock-’n-roll en fun op z’n bord wilde, zal zich deze avond nog lang herinneren. Viki Geunes fungeerde voor dit evenement als een soort ploegkapitein/regisseur die het hele gastronomische gebeuren onder zijn leiding had. Viki Geunes: “We kunnen terugblikken op een geslaagde, zeg maar hoogstaande editie.

De eerste editie vond plaats in Botanic Sanctuary, de tweede in de Antwerpse Waagnatie en voor de derde editie kozen ze voor het Grand Casino Knokke. Dit was de juiste beslissing. En ja, het iconische Grand Casino Knokke geeft daarbij zeker een toegevoegde waarde.”

TEAM ALS TROEF

Wat de Antwerpse topkok zo bijzonder vond, was het positief samenwerken met alle collega’s. “Van status of egotripperij, wat bij de jonge garde sowieso veel minder aanwezig is, was niets te merken. Iedereen zette voor de volle honderd procent z’n schouders onder het gezamenlijk project en dat met één missie: het beste op het bord van de gasten brengen. Het team als belangrijkste troef. Beschouw het als een soort eendrachtige fierheid van de verschillende copains om hier present te zijn. Eigenlijk zoals ieder in z’n eigen restaurant dat dagdagelijks doet, maar dan nu onder die ene gezamenlijke noemer die Flanders Finest heet. Ik ga ervan uit dat de organisatie in 2024 opnieuw die lijn van in Knokke-Heist doortrekt”, aldus Geunes.

HOSANNA VOOR KNOKKE-HEIST

Bijna elke weekend pendelt Geunes naar KnokkeHeist om, na een drukke werkweek, aan de zee te ontspannen. Viki Geunes: “Dat doen we nu al vele jaren en ik steek mijn liefde voor Knokke-Heist zeker niet onder stoelen of banken. Ik ben er, samen met mijn familie, gewoon heel graag. Omdat ik tijdens de week geen tijd heb, ga ik hier naar de kapper. We hebben onze vaste shoppingadresjes en uiteraard, of wat had je gedacht, hebben we ook onze favoriete restaurants in Knokke-Heist. Ik denk bv. aan Lebeau, Il Triomfo, Put 19, mosselen eten tijdens het seizoen bij Si Versailles. Maar ik bezoek, en heel graag zelfs, ook het nieuwe La Rigue van Peter Goossens.”

VIKI ALS KOFFIEAMBASSDEUR

Viki Geunes heeft, als gepassioneerd koffiedrinker, al jarenlang een partnership met illycaffè. Reeds twaalf, dertien jaar geleden creëerde hijzelf voor het Italiaanse koffiemerk de meest verrukkelijke en exquise koffiehapjes. Als eerste restaurant pakte hij bovenaan het MAS uit met een afzonderlijke kaart waarop verschillende bonbons stonden om die samen met illy monoarabica’s te proeven. Al vrij snel werd hij ook Chef Ambassador voor het koffiemerk. Viki Geunes: “Ik vind het een buitengewone kans om de cultuur van Italiaanse koffie te promoten en dat in feite over heel de wereld. Ook flink wat andere internationale collega’s Chef Ambassador zoals Massimo Bottura***, Niko Romito***, enz. delen op die manier hun passie voor uitmuntendheid en duurzame kwaliteit, wat al meer dan 85 jaar één van de kenmerken van illycaffè is.”

UNIEKE ILLY ART CUPS

Deze unieke blend wordt vaak in unieke illy Art Cups geserveerd. De illy Art Collection is na ongeveer 30 jaar uitgegroeid tot één van ‘s werelds grootste Contemporary Art collecties met collabs met meer dan 100 kunstenaars. Zulke zaken maken de gastronomische ervaringen in deze restaurants alleen maar verfijnder, unieker en waardevoller.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Mario De Wilde