Skip links

Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ Vier Franse Gastronomische Tradities

Sinds 1967 organiseert champagnehuis Le Taittinger de Prix Culinaire met als doel de Franse keuken te promoten en haar uitmuntende expertise door te geven aan opkomende chef-koks. Deze prestigieuze prijs, ook wel de ‘Everest van de gastronomie’ genoemd, ondersteunde al verschillende generaties chefs. ‘Lieu jaune en kreeft’ was het thema van de 56e editie in de BELUX. Op 15 november vormde het prachtig gerenoveerde 15e-eeuwse klooster van Botanic Sanctuary in Antwerpen hiervoor het decor.

VERBLUFFEND DRIELUIK

De 24-jarige Paul Guénot (Ma Langue Sourit, Luxemburg) interpreteerde het thema even creatief als technisch. Zijn gerecht is driedelig: een taart van kreeft en butternut geserveerd met drie sauzen, een tartaar van koolvis en butternut omwikkeld met ravioli van koolvis, en een chimaera van koolvis en kreeft geserveerd met een preibouillon en ravioli van koolvis gevuld met een specerij van wortel.

Pierre Résimont van het restaurant L’Eau Vive selecteerde de jonge chef om België en Luxemburg te vertegenwoordigen in de mondiale competitie. Om hem te begeleiden en advies te geven om zijn bord naar een nog hoger niveau te tillen, staat een respectabel panel van Michelinsterrenchefs voor hem klaar met o.a. Nick Bril (The Jane), Giovanni Bruno (Senzanome), Bart De Pooter (Vis Van A) en Gert De Mangeleer & Joachim Boudens (Hertog Jan). Dit alles met het oog om op 30 januari in Parijs de prijs in de wacht te kunnen slepen.

EIGENTIJDS FAMILIEVERHAAL

Met de Prix Culinaire benadrukt de familie Taittinger het belang van familietradities in de gastronomische wereld. In België en Luxemburg worden deze waarden weerspiegeld in de uitmuntende samenwerking met de familie Haelterman, die de champagnes al meer dan twintig jaar verdeelt. In 2020 namen Vitalie en Clovis de leiding over van hun vader Pierre-Emmanuel Taittinger. Die frisse energie komt tot uiting in een nieuw flesdesign dat het eigentijdse karakter en de expertise van het huis perfect weergeeft.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.