Skip links

Eveline Henkes

WIE IS DE VROUW ACHTER PIECE UNIQUE LAMPS?

“Ik ben Eveline Henkes. Afkomstig uit een familie van antiquairs, ben ik grootgebracht tussen brocantes, markten en antiek. Mijn liefde voor oude spullen is er altijd geweest maar op den duur staat je huisje vol … Nu kan ik terug heerlijk zoeken naar unieke vazen en stukken. Het is op mijn 50e dat ik een nieuwe liefde heb ontdekt: het creëren van unieke lampen, ’une pièce unique’. Het belangrijkste in mijn leven zijn de mensen om me heen. Mijn gezin, dat bestaat uit een zoon, een dochter en 2 pluszonen, mijn familie en vrienden; al deze relaties en vriendschappen hebben me gevormd tot wie ik ben. Ik sport graag door te joggen in de bossen en yin yoga te oefenen. Gezond en lekker eten is ook belangrijk. En af en toe zot doen, doet geen zeer; want het leven is er om van te genieten en er af en toe een feestje van te maken. Reizen is ook altijd heel belangrijk voor me geweest en ik heb al veel van de wereld gezien. Mijn lampen stralen niet alleen gezellig warm licht uit, maar mijn liefde en ziel zit erin. Graag deel ik mijn passie met jullie.”

HOE KWAM JE OP HET IDEE?

“Dertig jaar geleden heeft mijn papa met oude badpoten prachtige lampen voor me gemaakt. Na een bezoek aan een schitterend huis met adembenemende verlichting, besefte ik dat ik wel wat nieuwe lampen kon gebruiken, maar ik kon gewoon niets vinden wat ik leuk vond. Het was toen dat ik dacht: ‘Waarom maak ik niet gewoon zelf een lamp?’ Mijn vrienden en familie reageerden enthousiast op dat idee. Toen ik vervolgens op Etsy vier van diezelfde oude badpoten vond, dacht ik bij mezelf: ‘Waarom er niet gewoon voor gaan?’”

IN WELKE MATE SLUIT JE WERK AAN BIJ JE LEVENSSTIJL?

“Wel, ik doe het zeker niet perfect, maar ik ben wel bezig met duurzaamheid. Ik hou ervan om iets een nieuw leven te geven. Alles wat wij niet gebruiken, gaat naar de kringloopwinkel.

WELKE DROOM KOESTER JE?

In ons gezin zijn we bezig met zuinig verbruik van water en energie, we eten vlees met mate en verbruiken zo weinig mogelijk plastiek. Niet dat we hiermee de wereld gaan veranderen, maar als iedereen nu eens een beetje zijn best deed dan komen we al ver, denk ik.

Dus de oude vazen of items die ik koop, krijgen ook een tweede leven. Ik soldeer de draadjes, doe er een ledlamp in en ik zoek zoveel mogelijk stofjes in overgebleven stocks.”

“Ik ben er nog niet zo lang mee bezig en droom zeker wel, maar ik kan dat nu nog niet zo meteen in een zin benoemen. Waar ik het gelukkigst van word, is wanneer ik een smile op een gezicht tover bij iemand die blij is met mijn lampje. Of als ik ergens naartoe ga met een aantal verschillende lampen en we dan toch ‘het perfecte lampje’ vinden voor dat plekje.”

WAAR WIL JE BINNEN 5 JAAR STAAN?

“Raar maar waar, doordat ik wel al wat dingen op mijn pad heb gekregen, is kijken naar de toekomst iets wat ik nog weinig doe.

Ik leef een beetje in het nu. Wat ik echt graag binnen 5 jaar eens zou willen doen, is een groot project, waarbij ik mij eens helemaal kan laten gaan in het maken van lampen. Een cosy hotelletje of een volledig huis, of iets in die genre.”

WAAR HAAL JE DE ENERGIE VANDAAN?

“Als eerste opstaan, met een koffie. Geen koffie = geen energie. Mijn energie haal ik het meest uit leuke mensen rondom mij, uit ontdekken, door te reizen of een leuke tentoonstelling. Dans is iets wat mij ook enorm boeit. Ik heb een abonnement bij De Singel. Zelf ben ik zo stijf als een plank en als ik die dansers dan zo soepel met hun lijf zie omgaan en met zoveel passie, dan kan mij dat ontroeren. En de natuur is ook iets wat mij raakt.”

IN WELKE MATE SLUIT JE WERK AAN BIJ JE LEVENSSTIJL?

“Wel, ik doe het zeker niet perfect, maar ik ben wel bezig met duurzaamheid. Ik hou ervan om iets een nieuw leven te geven. Alles wat wij niet gebruiken, gaat naar de kringloopwinkel.

In ons gezin zijn we bezig met zuinig verbruik van water en energie, we eten vlees met mate en verbruiken zo weinig mogelijk plastiek. Niet dat we hiermee de wereld gaan veranderen, maar als iedereen nu eens een beetje zijn best deed dan komen we al ver, denk ik. Dus de oude vazen of items die ik koop, krijgen ook een tweede leven. Ik soldeer de draadjes, doe er een ledlamp in en ik zoek zoveel mogelijk stofjes in overgebleven stocks.”

GUILTY PLEASURE ADRESJES IN KNOKKE

“NATHALIE VLEESCHOUWER, die een prachtige nieuwe winkel heeft in Knokke, een superleuk merk dat mij nauw aan het hart ligt omdat ik daar zelf 7 jaar heb gewerkt. DE POST: wij vinden dat heerlijke ijsjes en mijn kinderen zijn gek van cuberdonijs. JOHN LEE: je kan daar heerlijk eten en gezellig zitten, wij zijn allemaal sushifans en daar is die heerlijk. MAISON ESTELLE: toffe winkel met allemaal leuke spulletjes om gezellig te tafelen. MARIE SISKA: nu zijn de kinderen groot en blijft het even gezellig, maar het is de ideale plaats om iets lekker te eten en je kids te laten spelen. Er hangt een beetje een nostalgische sfeer vind ik, en daar hou ik wel van.”

@PIECEUNIQUELAMPS

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.