Skip links

Close The Loop

In september 2022 richtte Burgerlijk ingenieur automatisering Pieter Maelegheer Footprint inc. op. Samen met zijn echtgenote Aagje Rappé deelt hij het geloof in 3D-printen en de ambitie voor een meer circulaire wereld. “We vinden het belangrijk om circulaire of biobased materialen te gebruiken bij het printen. Footprint inc. werkt met onder andere de kunststof PLA of gerecyleerde pet.

We hebben als doelstelling om geprinte objecten die na verloop van tijd niet meer gebruikt worden, terug te nemen en door de shredder te halen”, zegt Pieter.

“Dat is een machine die kunststof PLA kan versnipperen. Die snippers optimaliseren we daarna tot pellets. Onze kunststofleveranciers helpen ons dit proces te onderzoeken. Samen gaan we na hoe we materialen terug op punt kunnen zetten door additieven toe te voegen op een milieuvriendelijke manier. Het gerecycleerde materiaal kan dan als grondstof dienen om nieuwe zaken te printen. De magie van 3D-printen zit in het eindeloze hergebruik van de materialen en de creatieve mogelijkheden. Eigenlijk kunnen we een beetje toveren!”

FOOTPRINT INC. ZIET HET GROOTS

Om complexe en indrukwekkende objecten te kunnen vormgeven, programmeerde Pieter zelf de 3D-printer. Zijn engineering maakt het mogelijk objecten te printen tot 2 op 2 op 3 meter reikwijdte. Dat is vrij uniek in België. Daarmee liggen heel wat creatieve concepten binnen handbereik.

Pieter Maelegheer: “Aanvankelijk hebben we ons gericht tot standhouders en -bouwers van beurzen en events om voor hen standen en decors te printen. Maar dat ligt niet zo eenvoudig. Designers, standenbouwers en eventorganisatoren hebben nog niet allemaal de klik gemaakt of zijn zich nog niet helemaal bewust van de kwaliteitsvolle 3D-printmogelijkheden op maat én groot formaat. We moeten hen nog meer triggeren!”

Omdat de markt nog niet helemaal klaar was voor grote stukken zoals meubels, windmolens voor thuisgebruik, grote mallen en meer, is Footprint inc. ook begonnen met het printen van kleinere objecten.

Bedrijven en particulieren kunnen er ondertussen terecht voor kunstwerken, mallen, maar ook tussenstukken voor een zwembad bijvoorbeeld. Momenteel is er een onderzoekstraject in samenwerking met de Belgische marine, waarbij ze 3D-printen aan boord van een marineschip. Met één materiaal zoveel mogelijk tussenstukken printen om toekomstige missies veel efficiënter te laten verlopen. Dit zowel logistiek als budgettair. Want on-site wordt enkel geprint wat nodig is. De invloed op de logistieke en materiële voetafdruk zal hierbij gemonitored worden.

“We bieden eigenlijk drie soorten dienstverlening. Bedrijven kunnen bij ons prototypes laten maken. We voeren een ontwerp uit: printen, testen en bijsturen in overleg met de klant. We kunnen ook zelf de productie doen van middelgrote oplagen. Tenslotte adviseren we bedrijven die onder meer 3D-printen willen integreren en optimaliseren in hun eigen productieprocessen om zodoende productie te reshoren, zoals bij de Belgische marine.”

PROGRAMMA’S DIE TRANSITIE NAAR CIRCULAIRE ECONOMIE VERSNELLEN

Na een traject voor start-ups bij VOKA WestVlaanderen en de ‘Innovatieve Startersteun’ van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) is Footprint inc. in maart in Circular Kickstart gestapt. Dit is de startersklas van The Circular Hub, waarvoor 20 startende ondernemingen in de nieuwe economie werden geselecteerd. The Circular Hub helpt bedrijven in hun transitie naar innovatieve business- en verdienmodellen. Het traject duurt zes maanden en omvat hands-on begeleiding in sales, trends, marketing, logistiek en nog veel meer. “Ons concept voor maatwerk met een circulair karakter via 3D-printen past perfect binnen dit opzet. Het was voor ons een unieke kans om op korte tijd onze kennis op tal van vlakken te verbeteren en zo onze groei te ondersteunen”, besluit Pieter met enige trots.

DIGITAL TWIN EN BLOCKCHAIN TECHNOLOGIE

Het koppel wil het project van de marine verder uitrollen op grote schaal en gelooft steevast dat er door on demand printen een stuk overconsumptie kan worden tegengegaan. Door tussenstukken in te scannen, het design op punt te zetten en er een digital twin van te maken, kan er op termijn ook geprint worden via licentieovereenkomsten. Hiervoor kan bijvoorbeeld gewerkt worden met blockchaintechnologie. Bedrijven kunnen hierdoor on demand en on-site printen, waardoor er geen ellenlange wachttijden meer zijn voor stukken uit andere landen. Het opzetten van een printhub heeft vooral voor productie en maakbedrijven zeer grote voordelen. Eén ding is zeker, de wereld van 3D-printen blijft in volle evolutie.

FOOTPRINTINC.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Edith Vervliet
Foto’s: Vivid Photography