Skip links

Loes Van Delft: Auto’s En Horlogewijzerplaten Als Canvas

Haar kunst flankeerde reeds die van Banksy en Mr. Brainwash tijdens internationale expo’s. Het Chinese Deji Art Museum kocht onlangs al haar werken op en zopas reed ze een beschilderde Devinci uit haar atelier. Nu presenteert ze een limited edition horlogecollectie in samenwerking met het Zwitserse horlogemerk Franck Muller. Het gaat de Nederlandse Loes van Delft (32) en haar karaktertje Pjipje duidelijk voor de wind.

SCHOENENONTWERPER ERNESTO ESPOSITO HEEFT WERK VAN JOU IN ZIJN PRIVÉCOLLECTIE; ZIJN ER NOG ANDERE GROTE NAMEN WAARVAN JE WEET DAT JE ER WEL ERGENS IN DE WOON- OF SLAAPKAMER HANGT?

“Justin Bieber heeft een lederen jasje van mij, net zoals J Balvin een jasje heeft dat ik speciaal heb gemaakt rond zijn character Smiley. Ruby Rose (Batwoman) kocht dan weer een schilderij van mij.”

HOE IS DAT JASJE VAN JUSTIN BIEBER TOT STAND GEKOMEN?

“Justins vader had me een berichtje gestuurd. Toen nog via Twitter. Hij wilde een werk laten maken voor Justin omdat hij mijn stijl geweldig vindt. Maar toen was ik net bezig met diverse kunstbeurzen in Taiwan, stond onder contract en had veel deadlines. Kortom, ik kon er niets extra’s bijnemen. Ik werk met heel veel lagen en dat vraagt een lange droogtijd. Maar een jasje maken, dat kon wel.”

ZONET FINALISEERDE JE JOUW EERSTE AUTOPROJECT, MAAR JE HEBT EERDER AL IETS MET SCOOTERS GEDAAN?

“De scooter Peugeot Django was het eerste object dat ik bewerkte dat geen schilderdoek was. Toch wel een groot ding. Ik was ervoor benaderd door Peugeot. Zij wilden een model nieuw leven inblazen en hadden daarom twee kunstenaars gevraagd om iets met een scooter te doen en het publiek te laten stemmen welke de leukste was. Ik schilderde er Pjipjes in vogelvorm op omdat je met een scooter als het ware over de weg vliegt. Mijn ontwerp behaalde 95 procent van de stemmen. Dit jaar beschilderde ik een Devinci D417 – een elektrische wagen – met Pjipjes in Delftse stijl. Door de link met mijn naam was die stijl de wens van de eigenaar, een West-Vlaamse ondernemer met een grote autocollectie. Ik kijk al uit naar een volgende wagen.”

IS PJIPJE EIGENLIJK EEN SOORT ALTER EGO VOOR JOU?

“Mijn schilderijen reflecteren altijd wel een beetje de fase waar ik in mijn leven door ga. Etaleert het werk veel kleurgebruik en straalt het vrolijkheid uit, dan zit ik gewoon heel lekker in mijn vel. Is het wat donkerder en is de mimiek van Pjipje wat strenger, dan gaat het wat minder goed. Mijn schilderijen zijn een soort dagboek. Mijn ecolinewerken zijn altijd verrijkt met tekst. Op dit werk staat bijvoorbeeld ‘Addicted to Love’. Dan zal ik wel weer helemaal smoorverliefd geweest zijn.”

JE REALISEERDE ZOPAS ENKELE HORLOGES VOOR FRANCK MULLER, MAAR EEN WIJZERPLAAT IS MAAR ENKELE CENTIMETERS GROOT?

“Een fles of een jas beschilderen, is inderdaad heel iets anders. Maar ik ben niet bang voor iets nieuws. Integendeel, ik vond het bijzonder leuk. Eerst heb ik een werk op doek gemaakt, dat we nadien hebben verschaald naar de wijzerplaat van een Franck Muller Vanguard. Het horloge komt naar keuze met een zwarte in rubber ingelegde krokolederen polsband en een gekleurde polsband in een beperkte oplage van vijftig exemplaren. Elke nieuwe eigenaar krijgt ook een door mij getekende en genummerde litho mee van het kunstwerk op de horlogewijzerplaat.”

WWW.LOESVANDELFT.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Anja Van Der Borght
Foto’s: Rooy Twins