Skip links

Fonteyne The Kitchen: Een Culinaire Ervaring

Met negen winkels, waarvan de recentste in Knokke-Heist, is Fonteyne The Kitchen een gevestigde waarde in het cateringlandschap. Aan de Lippenslaan 346 kunnen liefhebbers van evenwichtige en gezonde voeding hun hartje ophalen. Knokke Talks. sprak met initiatiefneemster en bezielster, Lucrèce Wellekens.

VAN PLUIMVEEBOERDERIJ TOT CATERINGBEDRIJF

Na haar studies rechten en klassieke filologie aan de VUB wierp Lucrèce Wellekens zich vol enthousiasme en energie op de gastronomie. “Mijn grootouders hadden een familieboerderij in Kerksken, een dorpje bij Aalst, waar pluimvee in openlucht werd gekweekt. In de jaren ’60 besloot mijn vader om kip aan het spit te braden. Hij was in die tijd een pionier van heerlijke gebraden kip met een krokant korstje. De bewoners uit de dorpen in de buurt kwamen erop af. Na enkele maanden stond er iedere zaterdag en zondag een lange rij klanten, met hun eigen kookpot, aan te schuiven op de binnenkoer van de boerderij. Het was een echte sensatie in het dorp. Al gauw werden wild- en gevogeltewinkels geopend in Kerksken, Aalst, Zottegem en Brussel”, vertelt Lucrèce.

Met de familiale traditie in het hart richtte de derde generatie in 2002 de eerste traiteurzaak van Fonteyne The Kitchen op in Ukkel. De start van een groeiend en bloeiend cateringbedrijf.

FOOD FOR TOGETHERNESS

In de winter worden er bij Fonteyne The Kitchen wildstoofpotjes, heerlijke visbereidingen, vegetarische en vegan gerechten bereid, vergezeld van verse groenten en pittige sauzen.

Voor de feestperiode zijn er tal van schotels om samen van te genieten. Lucrèce Wellekens: “Eén van onze aanraders is de Turducken, een braadstuk dat bestaat uit een volledig ontbeende kip in een volledig ontbeende eend in een volledig ontbeende kalkoen met kippengehakt en truffelschilfers ertussen. Ook onze gegrilde gamba’s met persillade en shriracha mayo of verse tartaar met kruiden en kappertjes brengen de disgenoten in een staat van genade. Ons warm ‘Winter Wonderland buffet’ en koud ‘Let it snow buffet’ behoren tot de bestsellers van het huis. De ‘Pavlova’ met rode vruchten, meringue, vanilleroom en vruchtencoulis en de variant ‘Mont marron’ met kastanjepuree, mascarpone, vanilleroom, meringue en gezouten karamel – allebei prachtig geserveerd in een glazen vaas – rekenen we tot onze absolute toppers.”

SEIZOENSGEBONDEN EN DAGVERS

Bij Fonteyne The Kitchen zijn ze overtuigd dat gezonde voeding voor een beter welzijn zorgt. “De smaak van de gerechten toont aan dat plezier en gezondheid hand in hand kunnen gaan”, vertelt Lucrèce verder. “Wij koken met dagverse producten en gebruiken zoveel mogelijk seizoensgebonden groenten en een selectie bioproducten. Nooit zal je kunstmatige kleurstoffen en bewaarmiddelen in onze gerechten vinden, wat maakt dat ze een beperkte houdbaarheidsdatum hebben. We proberen zoveel mogelijk met lokale producenten en leveranciers te werken. Weinig vet, weinig zout en weinig suiker en bij voorkeur koken met olijfolie zijn de publieke geheimen van onze keuken. Samen met onze diëtisten hebben we een mooi assortiment glutenvrije, vegetarische en vegan gerechten ontwikkeld. Voor elke gelegenheid kan je bij ons terecht: verjaardags-, huwelijks-, thema-, lente- en communiefeesten, fine dining, …”

FIT FOR YOU

Het ‘Fit For You’-programma is samengesteld uit proteïnen, koolhydraten en gezonde vetten (+/- 500-700 kcal per hoofdgerecht). Het zijn stuk voor stuk evenwichtige maaltijden met groenten, een gezonde bron van proteïnen (gevogelte, vis, vlees, eieren) en een basis van zetmeel.

Lucrèce: “Het menu verandert elke week gedurende de maand. Je kan ook kiezen uit glutenvrije gerechten. De onder beschermende atmosfeer verpakte gerechten voor 3, 4 of 5 personen zijn in de koelkast ruim een week houdbaar en ook geschikt om in te vriezen. In een paar minuten tover je een heerlijke, gezonde en evenwichtige maaltijd op tafel. Je kunt de bestelling in de winkel van je keuze afhalen, maar ook thuis of op kantoor laten leveren.”

GEZONDE KEUKEN, OOK OP KANTOOR

Lucrèce Wellekens stelt vast dat meer en meer bedrijven aankloppen bij Fonteyne The Kitchen. “Onze ontbijt-, lunch-, diner- en aperoboxen kunnen dagelijks geleverd worden op kantoor of bij de werknemers thuis. Dat laatste is ideaal voor online meetings. We hebben verder formules voor teammeetings, koffiepauzes, groepsactiviteiten en meer. Cadeauboxen zitten eveneens in ons assortiment.”

TWEE KOOKBOEKEN

Een tiental jaar geleden liet Lucrèce haar recepten optekenen door Patricia Pitisci in het boek ‘Wild & Gevogelte’ met foto’s van Tony Le Duc. Intussen is die publicatie (Standaard Uitgeverij) aan de 6e druk toe. “De tijd van zware gerechten met bestorven wild en donkere, geconcentreerde sauzen is voorbij. Geen ingewikkelde taaie bedoeningen meer, wel een mals stukje vlees van de beste kwaliteit met een fijne, delicate smaak. Daar draait het nu om”, zegt Lucrèce.

In haar recenter boek ‘Gezonde gastvrijheid’ – dat Lucrèce samen met Céline van Hauwermeiren uitbracht bij Standaard Uitgeverij – staan seizoengebonden gerechten, tal van basisrecepten en geven verschillende experten hun geheimen over gezonde voeding prijs. Misschien een cadeautip voor hobbykoks?

FONTEYNETHEKITCHEN.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Edith Vervliet