Skip links

Beleggen In Whiskey: Passie Combineren Met Winst

Beleggen in whisky is populair geworden onder zowel liefhebbers als investeerders. Of je nu een kenner bent die de eigen collectie wil uitbreiden of een investeerder op zoek naar winstgevende mogelijkheden, deze tips zullen je begeleiden tijdens je beleggingsreis in whisky.

Water, gemoute gerst en gist. Samen met Schots vakmanschap zorgt dit voor één van de bekendste sterke dranken ter wereld. Schotland staat synoniem voor whisky, hoewel het eigenlijk de Ieren zijn die het gouden drankje voor het eerst hebben gestookt.

Het klinkt bizar, maar koop geen flessen whisky in Schotland! Door de hoge taksen in de UK betaal je voor de meeste merken meer dan hier in eigen land. In Schotland ga je vooral op zoek naar ’speciale flessen’ van bepaalde jaartallen en bottelingen die alleen bij distilleerderijen zelf verkrijgbaar zijn. Whiskyhandelaars of onafhankelijke bottelaars zoals Cadenhead’s, Gordon & MacPhail, Berry Bros. & Rudd, … hebben mogelijk ook bijzondere flessen in hun stock.

Want kennis is de sleutel. Leer meer over verschillende soorten whisky, merken, distilleerderijen en hun markttrends. Lees vakbladen of sluit je aan bij een whiskyclub. Volg markttrends en whiskyveilingen. Op het beleggingsplatform THE SWEX kan je online beleggen in whisky en prijzen opvolgen.

Op dat platform zijn alle flessen ook nog eens gegarandeerd authentiek en verzekerd.

Een aanrader is de Nederlandse veilingsite Catawiki waar dagelijks interessante whiskyflessen te koop worden aangeboden. Websites en gespecialiseerde publicaties kunnen inzicht bieden in recente verkopen, prijstrends en opkomende merken. Ook nieuwe regelgeving kan de prijs beïnvloeden.

Expert in deze wereld is Stein Devos, verantwoordelijke voor Scotch Whisky Investments (SWI) in België. De Belgische thuisbasis van Scotch Whisky Investments situeert zich vanaf begin 2024 aan de Frankrijklei in Antwerpen. Daarnaast is er een exclusieve whiskykamer te vinden in de gewelvenkelder onder het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary. “Single malt whisky heeft een lage correlatie met bredere financiële markten, zoals beursgenoteerde aandelen, vastgoed, … en heeft bewezen ook in tijden van crisis sterk overeind te blijven. Daardoor is whisky uitermate geschikt als ‘inflation hedge’ en om je vermogen te doen groeien”, legt Stein Devos uit.

“Het is een nichemarkt waarin, naarmate meer wordt geïnvesteerd, de producten schaarser worden. Het is bovendien internationaal verhandelbaar onder consumenten, liefhebbers, verzamelaars en beleggers. Het grootste risico is liquiditeit, de whiskyportefeuille dient later namelijk verkocht te worden en dat kan tijd kosten. Waardoor je niet altijd meteen over je geld kan beschikken, wat vergelijkbaar is met beleggen in vastgoed.”

Welke rol speelt Scotch Whisky Investments bij deze vorm van beleggen? “Scotch Whisky International is gespecialiseerd in het beleggen in uitsluitend Schotse single malt whisky. Ons bedrijf is gestart in 2007, opereert sinds 2014 onder vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland en beheert inmiddels een belegd vermogen in whisky van ruim 300 miljoen euro. Onze corebusiness is vermogensbeheer in Schotse single malt whisky. Dat doen we aan de hand van maatwerk whiskyportefeuilles (vanaf € 100.000) die bestaan uit flessen en vaten Schotse single malt whisky. Daarnaast doen wij het volledige beheer van deze portefeuilles.

Dat wil zeggen zowel het fysiek en verzekerd stockeren, analyse van de (rijpende) whisky en opvolging van de waardeontwikkeling. Aan het einde van de looptijd helpen we ook bij de verkoop van deze flessen en vaten. Vanaf € 250.000 word je lid van de Scotch Whisky Investors Club, dat is het exclusieve domein van een selecte groep klanten die interesse hebben voor unieke investeringsopportuniteiten, maar zich er ook van bewust zijn dat de echte waarde in buitengewone belevenissen in goed gezelschap zit”, aldus Stein Devos.

Nog enkele vuistregels bij je whisky-avontuur: diversifieer je portefeuille, net zoals de beurs is spreiding belangrijk. Investeer in een verscheidenheid aan whisky’s uit verschillende regio’s, distilleerderijen (flessen/vaten) en leeftijdsaanduidingen. Koop ‘limited editions’ en ga op zoek naar speciale releases, jubileumedities of flessen van gesloten distilleerderijen. De (oude) leeftijd, beperkte beschikbaarheid en zeldzaamheid hebben een grote invloed op het investeringspotentieel van een whisky. Geduld is een deugd: investeren in whisky doe je op lange termijn.

Tot slot: iets wat niet echt met beleggen heeft te maken, maar wel met het leren kennen van whisky. De Scotch Malt Whisky Society, 40 jaar geleden opgericht door Pip Hills, is één van de beste whiskyclubs waar je lid van kan worden en dit aan € 85 per jaar. De club selecteert whisky’s van 140 Schotse distilleerderijen en bottelt deze op cask strength in eigen gelimiteerde uitgaven. De SMWS telt inmiddels wereldwijd meer dan 35.000 leden. Als lid kan je onder meer in Glasgow en Edinburgh de statige herenhuizen van de club bezoeken. De SMWS heeft inmiddels ook een opslagplaats in Europa waardoor bestelde flessen snel worden geleverd.

MACALLAN BREEKT VEILINGRECORDS

Terwijl de whiskymarkt blijft groeien, valt één naam op: Macallan. Net zoals voor horlogeliefhebbers het merk Patek Philippe het nec plus ultra is, staat de naam Macallan synoniem voor een rijke historische kwaliteit.

De Macallan distilleerderij bij Charlestown of Aberlour (Speyside region – Dufftown) heeft een erfenis die teruggaat tot 1824, waardoor het één van de oudste en meest gerespecteerde distilleerderijen is in Schotland. The Macallan is een single malt whisky gerijpt op houten Spaanse sherryvaten.

Dat Macallan kwalitatief zeer hoogstaand is, staat buiten elke discussie. De smaak van de whisky is toegankelijk en daardoor aantrekkelijk voor een zeer grote doelgroep. Daarnaast speelt hun marketing en focus op het Midden-Oosten en Azië ook een grote rol. Ze brengen veel limited editons uit, of bijzondere luxueuze verpakkingen die een bepaalde groep verzamelaars aanspreken. Denk aan Lalique kristallen decanters, samenwerkingen met kunstenaars en ontwerpers, … Macallan is ook vaak te zien in films, bijvoorbeeld in de scene uit de James Bond-film Skyfall (“what a waste of good Scotch”).

Eén van de meest iconische flessen is de Macallan 1926, met whisky die 60 jaar op het vat heeft gerijpt en gebotteld is in 1986. Er zijn slechts 40 flessen van dit vat, waarvan 12 met een etiket van de Italiaanse kunstenaar Valerio Adami en 12 stuks met een label gemaakt door de Britse pop art artiest Peter Blake (die de cover van de Beatles LP Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band ontwierp). De prijs van dergelijke flessen situeert zich nu tussen de € 860.000 en € 2,4 miljoen. Van de overige flessen zijn er 14 opgenomen in de Fine & Rare serie van Macallan en er zijn twee flessen zonder etiket: waarvan er eentje werd beschilderd door de Ierse kunstenaar Michael Dillon met een tekening van het eigen Macallans Easter Elchies House. Deze fles was de eerste whiskyfles die in 2018 bij een veiling de kaap van één miljoen pond overschreed.

MACALLAN.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Jean-Charles Verwaest
Foto’s: JCV, Scotch Whisky Investments