Skip links

Collab Mixologen Van Ongevalle & Neuhaus Levert Hemelse Likeurpralines Op

De woorden ‘inspirerend’, ‘vernieuwend’ en ‘uitdagend’ staan ongetwijfeld vooraan in het woordenboek van de West-Vlaamse bartenderfamilie Van Ongevalle. In hun drang om fijnproevers te blijven verbazen, werden zopas de Rolls Royces van de likeurpralines gelanceerd. Alles zelf doen, is optellen. Samenwerken, is vermenigvuldigen: onder dat motto gingen ze in zee met de uitvinder van de Belgische praline Neuhaus. Het resultaat: vijf verschillende waanzinnig lekkere smaakbommetjes. Tijd om de bedenkers hiervan rond de tafel te verzamelen. Met een… Neuhauspraline binnen handbereik.

Iedereen kent ze wel – de traditionele likeurpralines die als een stevige borrel in de mond liggen.

Als uitvinder van de Belgische praline besloot Neuhaus de uitdaging aan te gaan om deze pralines opnieuw uit te vinden, maar dan geïnspireerd op trendy cocktails. Voor deze unieke collectie sloeg Neuhaus de handen in elkaar met de gerenommeerde Belgische mixologenfamilie Van Ongevalle. Want wie een klassieker heruitvindt, moet experten in het vak inschakelen.

GEBUNDELDE KNOWHOW

Hannah Van Ongevalle: “Het was begin 2021 dat Neuhaus bij ons aanklopte om een toegevoegde waarde te brengen op de klassieke likeurpraline die iedereen kent. Voor ons wat dat uiteraard een hele eer dat een merk als Neuhaus daarvoor bij ons aanklopte. Op vlak van voorkeur wat smaken betreft, kregen we van Neuhaus echt wel carte blanche. Alleen voor wat de soort chocolade die erbij hoorde betreft, deden we beroep op de rijke knowhow van Neuhaus. Sommige smaken lenen zich trouwens beter met bv. witte chocolade, anderen zijn dan weer beter te combineren met bv. fondant chocolade. Het was dus zoeken naar een goede balans. Kijk, net als een Maître Chocolatier gaan ook wij steeds minutieus te werk bij het samenstellen van een nieuwe cocktail, en is kennis over de ingrediënten van enorm belang. Om de perfecte smaak tot uiting te brengen telt echt elk detail, van de vorm van de praline tot het glas waarin een cocktail wordt geserveerd.”

ALLE GROTE LUCHTHAVENS

“Elk oud idee kent op een bepaald moment een heropleving”, voegt mixoloog en broer Ran Van Ongevalle daar aan toe. “Het mooie aan dit verhaal is dat we de likeurpraline kunnen opwaarderen van één ingrediënt naar een doordachte en gebalanceerde cocktail van chocolade. We wilden van bij de start innovatieve smaakcombinaties op de markt brengen. De samenwerking tussen de intensiteit van de premiumchocolade van Neuhaus en wijzelf leverde een match made in heaven op. Het resultaat zijn vijf unieke pralines, geïnspireerd op populaire cocktails, die zowel vakmanschap als innovatie showcasen. We zijn in ieder geval apetrots op het resultaat en dat onze pralines over heel de wereld en ook op de grootste luchthavens te vinden zijn, geeft uiteraard een kick.”

UNIEK EINDEJAARSCADEAU

Hannah Van Ongevalle: “De officiële voorstelling in de kapel van het bekende vijfsterrenplus Botanic Sanctuary Antwerp had al iets magisch. En ook de reacties zijn overdonderend. Uiteraard kunnen daar nog extra pralines aan toegevoegd worden, maar dat zien we later wel. Eerst ons volop focussen op de korte termijn. De naderende feestdagen en nadien Valentijn vormen een ideale testcase.”

Op diezelfde lijn denkt ook de nieuwbakken CEO van Neuhaus Isabel Baert mee: “Als uitvinder van de Belgische praline willen we blijven uitvinden.

De bedoeling was om beter te doen dan het cliché. Het mochten dus geen traditionele likeurpralines zijn waarbij de drank bij de eerste hap op je kleren hangt. De ingrediënten moesten ook sexy en funky zijn. Welnu, daar zijn we aardig in gelukt.”

GIN PROVENCE

Voor de Gin Provence haalde Hannah haar inspiratie bij een koele zomerochtend in de Provence, waar de lavendel in bloei staat en de dauw nog op de velden ligt. Deze nieuwe interpretatie van de Gin Fizz verenigt een intense fondant met een kruidige noot van gin en mescal en de zoete, bloemige toets van lavendel. “De combinatie van fondant en lavendel was voor mij sowieso een geweldige match, en de rijke Neuhaus-chocolade benadrukt de kruidige toetsen van de gin”, zegt Hannah.

VODKA ROSIE

Meer fan van de iconische Cosmopolitan? Dan is de Vodka Rosie misschien wel iets voor jou, de tweede praline van Hannahs hand. Deze praline van witte chocolade is gevuld met een ganache van pure chocolade, die geïnfuseerd is met vodka, rode bessen en viooltjes. “Ik wilde vooral de zoete en florale smaken echt naar boven laten komen”, vertelt Hannah. “De fruitige smaak van violette gaf voor mij een mooi huwelijk met de witte chocolade.”

WHISKY MIDNIGHT

Mag het wat sterker zijn? De Whisky Midnight, geïnspireerd op de legendarische Old Fashioned cocktail, combineert de eikenhouten toetsen van whisky met de rijke smaak van Belgische fondant en een frisse twist van limoen. Noa liet zich voor deze praline inspireren door haar liefde voor jazz. “De Old Fashioned was razend populair in de jaren 50, de tijd van mijn idolen Ray Charles, Etta James en Ella Fitzgerald. Deze praline is een eerbetoon aan de iconen van toen, én aan de cocktail die mijn liefde voor cocktails aanwakkerde.”

RUM CLARITA

Ook de Rum Clarita zal je kunnen bekoren. Deze praline combineert de dominante noten van rum en sherry met de unieke anijstoets van absint. In 2017 won Ran met deze smakencombinatie al een prestigieuze award, nu vind je deze winnaar ook in de Chocolate Cocktails-collectie. “Rum en chocolade is op zich al een heerlijke combinatie. Voeg daar nog zout en anijs aan toe, en dan wordt het pas echt leuk”, volgens Ran.

SAKÉ SUNRISE

Tenslotte neemt de Saké Sunrise je mee naar het verre Japan. “Het is het perfecte plaatje: alleen in een kano op het water, dobberend tussen verschillende eilanden met een perfecte zonsopgang”, zegt vader en stichter Jan. “Om die sfeer te vatten wou ik een praline creëren waarbij zowel de Neuhaus-chocolade als de andere ingrediënten in de spotlights staan.” De combinatie van zachte yuzu, rokerige saké, pittige Japanse pruimenwijn en zoete melkchocolade zorgt voor een heerlijk frisse smaakervaring. Als je je ogen sluit, waan je je in Azië.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Mario De Wilde