Skip links

Yummie Lectuur

Kookboeken doen het nog steeds heel goed. Elke maand komen er weer nieuwe uit. Alexia Stevens van Must Be Yummie brengt een overzichtje van een aantal nieuwkomers.

MEER ONGEWOON ZOET

Yasmine Marchal, beter bekend als Tartes Yaya, heeft niet alleen een nieuwe spruit op de wereld gezet, ze komt ook met een nieuw kookboek. In ‘Meer ongewoon zoet’ kan je heerlijke diabetesvriendelijke recepten vinden die veelal ook lactose- en glutenvrij zijn. Marchal komt met haalbare recepten en haar versie van de klassiekers, vaak iets lichter en makkelijker verteerbaar. Van No Bake limoenkaastaart tot wentelteefjes uit de oven of verrassend gebak met groenten, het staat allemaal in dit boek. De mooie foto’s doen je watertanden en door de duidelijke uitleg lijkt het niet onoverkomelijk om zelf eens iets lekkers te bakken.

MEER ONGEWOON ZOET, YASMINE MARCHAL € 27,5 – BORGERHOFF & LAMBERIGTS

EVEN MORE BASICS TO BRILLIANCE

De bestseller ‘Basics to Brilliance’ heeft eindelijk een opvolger gekregen. In dit boek komen hartige en zoete basics aan bod. Donna Hay gebruikt telkens een basisrecept en brengt hier dan een aantal knap gestylede variaties op. Perfect gepocheerde kip die dan in een aantal recepten verwerkt wordt, zoals een bowl met kokoskip en zwarte rijst. Of een chocolademousse waar je ook een heerlijke taart mee kan maken. Het leuke aan dit boek is dat je via QR-codes ook toegang hebt tot handige video’s waarin op een heel duidelijke manier wordt uitgelegd hoe je het recept moet klaarmaken.

EVEN MORE BASICS TO BRILLIANCE, DONNA HAY € 34,99 – SPECTRUMBOEKEN

KLASSIEKERS MET EEN MEDITERRANE TWIST

‘DOOR 73’ van Eric Ivanidis en Marcello Ballardin staat bomvol heerlijke recepten met een mediterrane toets. Ik ben nog niet gaan eten in het gelijknamige restaurant in Gent, maar na het lezen van dit boek staat een bezoekje hoog op mijn to-dolijst. De recepten zijn duidelijk uitgewerkt, vergen hier en daar natuurlijk wel iets meer inspanning, maar het blijft echt haalbaar. Het leuke is ook dat een aantal klassiekers – zoals vongole, vitello tonnato en het gehaktbroodje van de bomma – een nieuwe twist krijgen. Een mooi gestyled en origineel kookboek. Ik kan niet wachten om de jonge bloemkool met miso en tahinidressing te proeven.

DOOR 73, ERIC IVANIDIS EN MARCELLO BALLARDIN € 24,99 – LANNOO

VOOR DE VERSTOKTE CARNIVOREN EN CREATIEVE FLEXITARIËRS

‘Eat this Meat’ is geen lofzang over vlees, maar de auteurs gaan uit van het principe ‘minder maar beter’. Op 2 jaar tijd brachten de auteurs drie boeken uit ‘Eat This’, ‘Eat this Fish’ en nu ‘Eat this Meat’. In dit boek kan je originele en creatieve recepten met vlees vinden die redelijk makkelijk klaar te maken zijn. Bereid je wel voor want hier gaan ze volop voor no waste … Er wordt gewerkt met oren, harten, tongen en hersenen, maar ook met klassieke stukjes zoals picanha, entrecote en bavette.

EAT THIS MEAT, BLENDBROTHERS € 26,99 – LANNOO

MUSTBEYUMMIE.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.