Skip links

Een Oase Van Rust In De Indische Oceaan

Tien uur duurt het ongeveer om vanuit Paris-Charles de Gaulle met Air France naar de Seychellen te vliegen om er te landen op het hoofdeiland Mahé. Een trip per boot van nauwelijks een kwartier brengt ons verder naar Sainte-Anne.

Hagelwitte stranden, azuurblauwe zee, wuivende palmbomen en aangenaam warm weer het hele jaar door. Dit alles in de setting van een privé-eiland met ruimte te over en bovendien alle denkbare comfort op topniveau. Het soort zaken waarvan je droomt? Het is ook realiteit, in het nieuwe Club Med Exclusive Collection Eco-Resort op de Seychellen. Wij konden proeven van al wat deze droombestemming te bieden heeft.

MAHÉ ALS CENTRAAL PUNT VAN DE ARCHIPEL

De archipel is een ware parel in de Indische Oceaan ten oosten van Tanzania en omvat maar liefst 115 verschillende eilanden waarvan er slechts een derde is bewoond. In de zogenaamde Centrale Groep (of de Granieteilanden) wonen de meeste mensen en komen ook de meeste toeristen. De buitenste eilanden of de zogenaamde ‘koralen’ Seychellen zijn veel minder bewoond. Het overgrote deel van de bijna 100.000 inwoners van de Seychellen is te vinden op het grootste eiland van de archipel, MAHÉ. Het is het culturele en economische hart van de eilandengroep. En de toeristen komen hier maximaal aan hun trekken, met vijfsterrenresorts en -hotels, individuele villa’s of guesthouses en kleine boutique hotels. De natuur is indrukwekkend: van ongerept oerwoud over rijk begroeide berghellingen tot meer dan 60 paradijselijke stranden. Voeg er nog een gelijkmatig klimaat over heel het jaar aan toe met temperaturen tussen 25 en 30°, en het plaatje is compleet.

Aan boord van deze topschepen vind je enkel passagiers van Rivages du Monde. De cruises zijn gemaakt voor reizigers die een bestemming optimaal en op een originele manier willen ontdekken. De kleinschalige schepen geven de kans om de natuur op een intense manier te beleven, en om dichter bij de lokale culturen te staan. De voordrachten aan boord helpen om meer bij te leren over de bestemming. Rivages du Monde ontwerpt de vaarroutes helemaal zelf. Deze unieke routes vindt men nergens anders. Tot slot, Belgen houden van duidelijkheid. Daarom zijn alle prijzen steeds volpension, met alle vluchten en transfers inbegrepen in de prijs.

CEO ALAIN SOULEILLE AAN HET WOORD

Alain Souleille zag na de coronabeperkingen een grote stijging in de boekingen. Dat het weer business as usual wordt, gelooft hij echter niet. “Ik merk een gedragsverandering. Mensen gaan minder reizen, maar langer en beter. Ook het milieuaspect zou kunnen een rol spelen. Meer lange reizen bv. en minder korte tripjes betekent minder vliegen.” Alain Souleille merkt dat de reishonger ook gepaard gaat met een groter waardebesef. “Twee jaar thuis zitten heeft de mensen de hogere waarde van reizen doen inzien. Nu willen ze bestemmingen intenser ontdekken. De zin om nieuwe horizonten te verkennen is ook erg uitgesproken.”

“Noorwegen geniet opnieuw een grote belangstelling. Dat past in dat nieuwe denken: tijd nemen om die grootste natuur te ontdekken.” Alain Souleille ziet ook een grote drang naar de vaste waardes van Zuid-Europa: Portugal, Kroatië en Griekenland.

Op Mahé vind je ook de hoofdstad VICTORIA met alles wat een hoofdstad in vakantiesfeer te bieden heeft: levendige en kleurrijke markten, een mengeling van moderne gebouwen en meer traditionele creoolse architectuur, alsook een fantastische botanische tuin die een echte ademruimte geeft in de stad. De botanische tuin staat symbool voor de biodiversiteit in de archipel. Als je rondwandelt in Victoria is de sfeer zo rustgevend. Het is dan ook een beetje een hoofdstad in zakformaat, wellicht één van de kleinste in de wereld.

Ten noorden van Mahé loont het absoluut ook de moeite om een bezoek te brengen aan de eilanden LA DIGUE EN PRASLIN. La Digue, genoemd naar het schip van de ontdekker ervan, straalt rust en sereniteit uit en is bekend voor de allermooiste stranden zoals ANSE SOURCE D’ARGENT. We verplaatsen ons er per fiets langs kokosnootplantages, een school, huisjes en genieten van de oude koloniale architectuur en van indrukwekkende zeegezichten. De catamaran brengt ons na twee uur terug naar SAINTE-ANNE. Onderweg is het volop observeren van al wat leeft in de oceaan zoals dolfijnen, vliegende vissen … en de ondergaande zon. PRASLIN heeft vanzelfsprekend ook zijn stranden, maar herbergt daarnaast ook unieke fauna en flora, evenals – volgens kenners één van de mooiste golfterreinen ter wereld. Niet te missen is het nationaal park VALLÉE DE MAI met de beschermde coco-de-mer palmen, vermeld op de UNESCO-WERELDERFGOEDLIJST. Respect voor de natuur staat sowieso centraal op de Seychellen. Ecotoerisme wordt actief gepromoot en een flink stuk van het grondgebied is beschermd.

EEN PRIVÉ-EILAND …

Vlakbij Mahé ligt Sainte-Anne op nauwelijks een kwartiertje varen. Het maakt samen met vijf andere kleinere eilanden deel uit van het MARINE NATIONAL PARK. Als privé-eiland van 220 hectaren heeft Sainte-Anne wel een heel bijzondere troef in handen: er is slechts één hotel, het ECO-RESORT VAN CLUB MED dat garant staat voor luxe en absolute rust. Het resort is het vierde uit de Exclusive Collection van Club Med. Koppels en gezinnen vinden hier de nodige ademruimte en heerlijke natuur om zich te ontspannen, omringd door alle comfort. De azuurblauwe zee, de hagelwitte zandstranden en de weelderig begroeide heuvels dragen bij tot het paradijselijke gevoel.

… MET TOPACCOMMODATIE EN TOPACTIVITEITEN

Club Med heeft zijn nieuwste accommodatie gebouwd op de terreinen van het vroegere Beachcomber Resort, na een heel grondige renovatie, die veel meer is geworden dan een opknapbeurt. Het complex is volledig herdacht door de Belgische interior designer Gauthier Guillaume. En het resultaat mag er zijn. Veel open ruimtes binnen en tussen de paviljoenen, veel gebruik van lichte tropische kleuren voor de aankleding, het draagt mee bij tot het perfect ontspannen gevoel. En voor een 5 drietandaccommodatie is het normaal dat ‘Superior’ de basiscategorie voor de kamers is. Daarnaast is er nog ‘Deluxe’ en ‘Suite’. Alsof er geen zwembaden genoeg zijn in het complex, hebben sommige suites – naast zicht op zee – ook een privézwembad.

Twee restaurants, de Turtle Cove en de Reef Beach Lounge, bieden een meer dan ruime keuze en op heel het domein zijn er ook een drietal bars, die afhankelijk van het moment van de dag zorgen voor de juiste sfeer. Zwembaden zijn er voor heel de familie, evenals het adults only-zwembad in de zogenaamde zen-zone. Voor elk wat wils dus.

Ontspannen betekent niet hetzelfde als stilzitten. In het Eco-Resort worden liefst 28 ‘inbegrepen’ activiteiten aangeboden en kunnen de Gentils Organisateurs of GO’s je daarnaast wegwijs maken in 26 facultatieve activiteiten. Geheel in de Club Med-traditie spelen beweging en sport een grote rol. Kajakken, zeilles volgen, padel, tennis, fitness, boogschieten, volleyball, snorkelen … het kan er allemaal. Lange georganiseerde wandelingen of yogasessies in de heuvels vervolledigen het aanbod. In de Club Med Spa van Cinq Mondes, met aparte hamam, sauna en zwembad en met een grote variëteit aan individuele behandelingen. Hier geniet je bv. van een oriëntaalse en ontspannende massage.

OP ONTDEKKING

Hoewel het resort alles heeft om de meest veeleisende reiziger te bekoren, kom je ook naar de Seychellen om op ontdekking te gaan in de natuur. De organisatie maakt dan ook heel wat excursies mogelijk. We hadden het al over LA DIGUE EN PRASLIN, pareltjes van natuurpracht, of een dagtrip naar het hoofdeiland MAHÉ EN VICTORIA. Aan te bevelen is eveneens een dagtocht met de boot langs de uitzonderlijk weelderige fauna en flora van het MARINE NATIONAL PARK, waar SAINT-ANNE, samen met de omliggende eilanden ILE

MOYENNE, ILE RONDE, ILE LONGUE, ILE CACHÉE EN ILE AU CERF, deel van uitmaakt.

Vanuit het resort hebben we een bezoek gebracht aan ILE MOYENNE. In de boot daarheen met glazen bodem konden we ongeëvenaard genieten van de kleurenpracht en de grote variëteit aan grote en minder grote vissen. Voor de liefhebbers was snorkelen tussen deze vissen ook een optie. Het reservaat op het eiland zelf herbergt meer dan honderd schildpadden. Wie zelf à la carte een eigen ontdekkingstocht wil samenstellen, kan zeker ook terecht bij het resort.

Aandacht voor de natuur is ook voor Club Med zelf bij de uitbouw van het resort belangrijk. Zowel bij de herinrichting van het complex als bij de uitbating wordt nauwgezet ingezet op het vermijden van verspilling en afval (het gebruik bv. van wegwerpverpakking of bekertjes in plastic is absoluut uit den boze), het recycleren van afvalwater, vernieuwende energiesystemen en zo meer. Het kadert in hun HAPPY TO CARE-programma, waarmee zij responsible tourism willen ondersteunen. Ter plaatse wil Club Med aantonen dat duurzaamheid wel degelijk kan samengaan met ongeëvenaarde luxe en sereniteit. Duurzaamheid is cruciaal voor de toekomst van het toerisme. Het Club Med Eco-Resort op de Seychellen gaf ons daar een perfect voorsmaakje van.

CLUBMED.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).