Skip links

BRAFA 2024: Meesterlijke Samensmelting Van Specialiteiten Voor Kunstliefhebbers

Brussels Expo, Paleis 3 & 4 zal van 28 januari tot 4 februari 2024 het bruisende epicentrum van de kunstwereld zijn, want BRAFA 2024 komt eraan. Met zijn 69e editie markeert BRAFA een nieuw hoofdstuk in het prestigieuze verhaal van deze internationale kunstbeurs. Dit jaar kunnen bezoekers zich verheugen op een adembenemende ervaring met 132 galerieën uit 14 landen. BRAFA staat erom bekend dat het een selectie van exposanten van topkwaliteit biedt, en in 2024 blijft het niet achter.

DIVERSE VERZAMELING SPECIALITEITEN

Didier Claes, vicevoorzitter van BRAFA sectie niet-Europese kunst, benadrukt het belang van het behoud van de essentie van de beurs. Hij legt uit dat BRAFA altijd een antiekbeurs is geweest en dat ze hun toewijding aan uitmuntendheid willen behouden. “In 2024 brengt BRAFA een rijke variatie aan specialiteiten, gaande van de oudheid tot hedendaagse kunst. Dit brede scala aan kunstdisciplines zal ongetwijfeld kunstliefhebbers van alle leeftijden aanspreken.”

TOENEMENDE KWALITEIT

Francis Maere, vicevoorzitter van BRAFA sectie moderne en hedendaagse kunst, onderstreept het belang van kwaliteit in de hedendaagse kunstmarkt. Hij merkt op dat de kunstwereld soms overweldigend kan zijn, maar BRAFA onderscheidt zich door zijn serieuze toewijding aan kwaliteit. “In de komende editie van de beurs wordt er nog meer nadruk gelegd op het waarborgen van de kwaliteit van de getoonde kunstwerken.”

NIEUWE GALERIEËN EN SPECIALITEITEN

BRAFA 2024 verwelkomt maar liefst 20 nieuwe exposanten die de diversiteit van de aangeboden specialiteiten verrijken. Onder hen is de Spaanse Nicolás Cortés Gallery, die Europese schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerk, oude meesters en ook Latijns-Amerikaanse kunst zal presenteren. Bezoekers kunnen meesterwerken bewonderen van kunstenaars als Zurbarán, Goya, Ribera en Murillo. Ralph Gierhards Antiques / Fine Art, een Duitse specialist in Europese kunst van de 17e tot de 19e eeuw, zal een indrukwekkende verzameling objecten in verguld brons, beeldhouwwerken, meubels en schilderijen van oude meesters tonen. De diversiteit van de aangeboden kunst wordt verder versterkt door Galerie Heutink die iconen van de 15e tot 18e eeuw, voornamelijk uit Rusland en Griekenland, zal tentoonstellen.

VAN ANTIEK TOT MODERN

Voor de liefhebbers van antiek en modern zilverwerk zal de Duitse galerie Kunsthaus Kende een selectie van zeldzame stukken presenteren. Twee Italiaanse galerieën, Mearini Fine Art en Romigioli Antichità, zullen schitterende stukken uit de Haute Époque tonen. De Franse galerie Marc Maison zal een gedeelte van een compleet interieur van Victor Horta uit 1903 reconstrueren dat nog nooit eerder is gezien. Dit initieel decor van 80 m 2 werd gemaakt voor een familie uit de industriële bourgeoisie van Kortrijk en werd in 1975 volledig ontmanteld. Marc Maison bewaart het al 20 jaar en zal op BRAFA een kamer van 30 m 2 reconstrueren met een glazen dak tot 4,5 m hoog. Voor het eerst zal BRAFA 2024 ook een Deense galerie verwelkomen gespecialiseerd in moderne kunst, met name de COBRA-beweging. Bezoekers kunnen kunstwerken bewonderen die de artistieke revolutie van deze invloedrijke beweging weerspiegelen.

De BRAFA-bezoeker wordt als het ware meegevoerd doorheen de tijd en de ruimte, van de ene periode naar de andere, van de ene stijl naar de andere.

De kunstwerken worden er op subtiele wijze tentoongesteld om een echte dialoog tot stand te brengen. BRAFA blijft inzetten op één van haar mooiste troeven: haar eclecticisme.

HEDENDAAGSE KUNST IN DE SCHIJNWERPERS

De wereld van hedendaagse kunst wordt ook opgenomen in het veelzijdige aanbod van BRAFA 2024. De Franse galerie Christophe Gaillard toont een prachtig hedendaags wandtapijt van fotograaf en beeldend kunstenaar Stéphane Couturier (Neuillysur-Seine, 1957), Angers – Chant de l’Apocalypse n° 1, 2022.

SURREALISTISCH HOOGTEPUNT STICHTING PAUL DELVAUX

Dit jaar wordt hulde gebracht aan de Stichting Paul Delvaux naar aanleiding van de 30e verjaardag van het overlijden van de grote surrealistische schilder. In een speciaal aan de stichting gewijde ruimte komt een tentoonstelling die een overzicht biedt van de carrière van de kunstenaar, een ware onderdompeling in de wereld en de verbeelding van Paul Delvaux.

Paul Delvaux, die als artiest geassocieerd wordt met het surrealisme, wordt tot buiten onze grenzen erkend. Hij werd immers bewonderd door Andy Warhol die hem kwam bezoeken in België en ook zijn portret schilderde. Dat geldt echter minder voor de Stichting Paul Delvaux.

Vermits BRAFA internationale weerklank heeft, kan ze per definitie ook Belgische instellingen in het buitenland in de kijker zetten. Bovendien lanceer je, door bij elke editie een eregast te onthalen, steeds een soort van rode draad doorheen de Beurs, die de galerieën maar al te graag oppikken door werken te tonen die ermee verband houden. Dat zorgt voor een interessante dynamiek.

In een ruimere context vieren we in 2024 tevens de 100e verjaardag van de geboorte van het surrealisme. In 1924 publiceerde André Breton immers zijn eerste manifest. Naast werken van Delvaux, zullen veel galerieën ook surrealistische werken tonen van grote namen zoals onder meer René Magritte, Salvador Dalí, Max Ernst, Man Ray …

MUST-VISIT EVENT

BRAFA 2024 blijft een niet te missen evenement voor kunstliefhebbers en verzamelaars. Met een ongeëvenaarde selectie van exposanten, variëteit aan specialiteiten en een eerbetoon aan de surrealistische grootmeester Paul Delvaux, belooft deze editie van de beurs een onvergetelijke ervaring te worden. Mis dit niet!

WWW.BRAFA.ART

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.