Skip links

Monumentale Kunst In Knokke-Heist

Wie Knokke-Heist binnenrijdt via de Heistlaan heeft beslist het monumentale kunstwerk in cortenstaal op de rotonde opgemerkt. Rij gerust een extra rondje om het kunstwerk goed te kunnen bewonderen. Het negen meter hoge beeld is het werk van William Roobrouck. Zijn werk wordt vertegenwoordigd door galerijhouder Niña Van den Bosch van Art Center Horus. Beiden zijn gedreven door passie en hebben een voorliefde voor monumentale werken. We ontmoeten Niña en William in restaurant Bonami in Sint-Martens-Latem, het recent gerealiseerde project van galerijhouder Niña.

Het kunstwerk is al van ver te zien en toont het gelaat van een vrouw in profiel met perfect gevormde kaaklijn en opgeheven kin. Dit is beslist het gelaat van een sterke en fiere persoonlijkheid. Het beeld kreeg dan ook de naam ‘Proud’. Het verhaal achter dit kunstwerk is een verhaal gekleurd door toevalligheden en onverwachte ontmoetingen, wat het nog mooier en zo bijzonder maakt.

HET VERHAAL

“Op een dag kreeg ik de vraag van curator Luc Michiels om deel te nemen aan de expo ‘Tentuinstelling’”, vertelt William. “Tentuinstelling is een vrij gekende expo waarin beelden in verschillende privétuinen in Knokke-Heist tentoongesteld worden. Hij vroeg of ik het zag zitten om een groot werk te maken. Zo begon ik trefwoorden op te schrijven die spontaan in mij opkwamen, denkend aan de mondaine badstad. Ik dacht aan de zee, de zon, de natuur en aan mooie mensen die graag in de badstad flaneren. Ik had een beeld voor ogen van een trotse vrouw die met opgeheven kin door de straten wandelt.”

IS HET EEN BESTAAND PERSOON DIE VOOR DIT BEELD MODEL STOND?

“Het was eigenlijk mijn bedoeling om uit vrije hand een profiel te tekenen. Toen we op vakantie waren in Kos, werden we bediend door een vriendelijke vrouw die daar werkte. Ze bleek afkomstig te zijn uit Macedonië. Op een bepaald moment stond ze voor het raam met achter haar de helderblauwe zee.

Ik keek naar haar en zag hoe zich in het tegenlicht een mooi en naturel profiel aftekende, precies zoals ik het in mijn verbeelding had bedacht. Ik vroeg of ik een portret van haar mocht maken om dat te gebruiken voor het kunstwerk dat ik in gedachten had. Ze stemde in maar had geen flauw idee hoe groot het kunstwerk uiteindelijk zou worden. Groot was haar verbazing toen ik een foto stuurde van het afgewerkte beeld waar ik naast stond. Binnenkort komt ze op bezoek en dan zal ze voor het eerst haar beeltenis op ware grootte kunnen zien. Achteraf gezien ben ik heel blij dat het geen vrouw uit België is, want op dat moment wist ik totaal nog niet dat de stad Knokke-Heist mijn beeld ook zou aankopen.”

GROOTVADERS ATELIER

HEB JE ZELF OOK EEN LINK MET KNOKKE-HEIST?

“Met de kust heb ik zeker en vast een link. Mijn grootouders zijn van De Panne en als kind heb ik heel wat vakanties aan de kust doorgebracht. Met mijn ouders kwam ik regelmatig naar Knokke-Heist. Ondertussen heeft Art Center Horus een galerij op de Zeedijk en zijn er verschillende klanten in Knokke-Heist die een beeld van mij gekocht hebben. Dus je vindt me alsmaar meer in de badstad.”

NIÑA, HOE BEN JIJ IN CONTACT GEKOMEN MET WILLIAM?

“Eigenlijk zijn we met elkaar in contact gekomen door gemeenschappelijke vrienden. Ik was meteen in zijn werk geïnteresseerd. Zijn werk is uniek en past in onze galerij. Het is ook groot en ik hou juist van grote werken. Het is leuk om samen te werken met kunstenaars die grote werken maken. In mooie tuinen komt zijn werk volledig tot zijn recht. Bovendien gaat het cortenstaal perfect samen met een groene tuinomgeving. Onze samenwerking is heel snel gegaan. Eens je William kent, kan je alleen maar van hem houden om zijn integriteit en zijn eenvoud. Ik ken weinig artiesten die zo eenvoudig zijn en tegelijkertijd zo gedreven. Als persoon wil hij niet met kop en schouders boven anderen uitsteken maar dat doet hij dan wel met zijn monumentale beelden. Ik ben beslist zijn grootste fan”, lacht Niña.

ONVERMOEIBAAR

William blijft er allemaal rustig onder. Zo is hij: bescheiden en gedreven. Dergelijke grote beelden maken, vergt een grote fysieke kracht en technische kennis. William is altijd heel creatief geweest. De liefde voor metaal kreeg hij mee van zijn grootvader waar hij als kind alles van leerde in diens atelier. “Van een stuk ijzer iets moois maken, vind ik enorm boeiend.

Hoe moeilijker de technische kant, hoe liever ik het heb. De voldoening als het lukt, is dan des te groter”, vertelt William.

Onvermoeibaar gaat William verder om zijn vele ideeën en schetsen in het stugge staal te boetseren. Hij werkt het liefst in cortenstaal omdat het een materiaal is dat warm oogt en mooi samengaat met het groen in de tuin. Soms maakt hij werken in inox, wat dan eerder een strak en koud materiaal is.

Onvermoeibaar is ook Niña die net haar restaurant Bonami in Sint-Martens-Latem opende. “In 2008 ben ik in Sint-Martens-Latem begonnen met drie kunstenaars. Veertien jaar later zijn het er meer dan veertig, hebben we een galerij op de Zeedijk in Knokke Heist, is de galerij in Sint-Martens-Latem uitgebreid en hebben we een galerij in Nederland geopend. Knokke-Heist heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op mij. De badstad is heel belangrijk voor de kunst. Als galerijhouder moest ik in Knokke-Heist aanwezig zijn met een vestiging”, vertelt Niña.

RESTAURANT

Het gaat hard voor Niña want intussen is ze in een fase beland dat ze weer plaats tekortkomt om al haar kunstenaars voldoende zichtbaarheid te geven.

Het is vooral extra buitenruimte waar ze nood aan heeft om beelden buiten te kunnen tentoonstellen. “Het restaurant Bonami naast de galerij in Sint-MartensLatem is mijn grootste en misschien laatste project. Het was een hele uitdaging die ik toch wat onderschat heb, omdat ik niet vertrouwd was met de sector. Het restaurant vormt het verlengstuk van de galerij.

De bedoeling is dat mensen hier in een ongedwongen sfeer kunnen kennismaken met kunst. Het is hier aangenaam zitten en het is een leuke manier om mensen in contact te brengen met kunst. Voortaan zal je me vaak terugvinden in mijn restaurant en vooral dan in de loungeruimte. Eigenlijk komen alle mooie dingen van het leven hier samen: de vriendschappen, de gastronomie en de kunst.”

WILLIAMS-ART-DESIGN.COM
ARTCENTERHORUS.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).
Journalist: Ingrid Allaerts