Skip links

The Balvenie: Een Whisky Van Ambacht En Innovatie

Knokke Talks. maakte tijdens een whiskytasting kennis met de nieuwste telg uit de ‘Stories’collectie van The Balvenie: ‘A Revelation of Cask and Character’. De degustatie vond plaats op een aparte en originele plek: het podium van Kunstencentrum VIERNULVIER (aka De Vooruit) in Gent.

Dat ambacht key is voor The Balvenie bewees de aanwezigheid van de Belgische vioolmaker Maarten De Keukeleire. Hij lichtte zijn expertise en ambacht toe tijdens de tasting.

STORIES WHISKIES

In de wereld van Schotse whisky staat The Balvenie al lang bekend als een huis van innovatie en verfijning. De recente lancering van ‘A Revelation of Cask and Character’ bevestigt opnieuw dat de distilleerderij voortdurend vernieuwt en technieken verfijnt om de meest uitzonderlijke whisky’s te creëren. De ‘Stories’-collectie bevat nu vier single malts. De nieuwkomer is een limited edition van 19 jaar oud en als enige gerijpt op sherryvaten. Deze whisky is een eerbetoon aan het ambacht van de kuipers. The Balvenie heeft, als één van de enige distilleerderijen, zijn eigen kuiperij. De ambachtslieden maken er vaten onder leiding van de bekwame meesterkuiper Ian McDonald.

GERIJPT OP SHERRYVATEN

Na zes jaar gepassioneerd werken onder het toeziend oog van David C. Stewart MBE, mag keldermeester Kelsey McKechnie oprecht trots zijn op haar eerste single malt. De rijke smaak van het sherryvat heeft zich harmonieus verweven in de whisky en zal een nieuw publiek van whiskyliefhebbers aanspreken dat een diepere, licht karmijnrode smaak waardeert. Daarnaast is het ook een ware ontdekking voor verzamelaars die streven naar zeldzame bottelingen.

KUNSTIGE VERPAKKING

Een betoverende illustratie, gemaakt door de getalenteerde Britse kunstenaar en graveur Andy Lovell, geeft het kuipersambacht van The Balvenie prachtig weer op de verpakking. Zijn werk siert ook de andere etiketten en de kisten van The Balvenie Stories Collectie.

The Balvenie’s meest recente whisky is een eerbetoon aan het buitengewone vakmanschap en de creativiteit van de distilleerderij. Het belichaamt het diepgewortelde geloof dat uitzonderlijke producten alleen ontstaan wanneer makers hun hart en ziel in hun ambacht leggen.

THEBALVENIE.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.