Skip links

Le Gruyère AOP: Van Imker Tot Kaasplank

Stel je voor: een wandeling in een weelderig weiland, omgeven door een verfrissende bries en de geur van wilde bloemen.

Bijen zoemen in de buurt, terwijl koeienbellen in de vallei rinkelen. Een idyllische scène die de belofte van een unieke smaakervaring met zich meedraagt: Le Gruyère AOP en honing.

PERFECTE COMBINATIE

Zowel wilde bijen als de traditionele kaas- en honingproductie hebben diepgewortelde banden met de bergen. Bijen zijn kieskeurige eters en ze verkiezen seizoensgewassen. Kaas en honing hebben altijd hun oorsprong in de bergachtige streken gevonden. Honing samen met Le Gruyère AOP is een verrukkelijke ontdekking. Een vleugje honing verzacht de kracht van de kaas en brengt een scala aan subtiele en gedurfde smaken naar voren. Warmte, rondheid en aroma’s komen samen om je smaakpapillen te verwennen.

WEETJES OVER LE GRUYÈRE AOP

De geschiedenis van Le Gruyère AOP is doordrenkt van traditie. Deze nobele kaas ontleent zijn naam aan het pittoreske stadje Gruyères in het Zwitserse kanton Freiburg. De productie van de kaas zou rond het jaar 1115 in de omgeving van het dorp zijn ontstaan. Maar wat deze kaas nog specialer maakt, is de pure eenvoud van de ingrediëntenlijst. Geen chemische toevoegingen, geen kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Alles is natuurlijk, gemaakt van melk, zout, stremsel en melkzuurbacteriën.

WEETJES OVER HONING

Honing, dat door bijen wordt geproduceerd uit bloemennectar of honingdauw, bevat twee licht verteerbare suikers, glucose en fructose, in wisselende verhoudingen afhankelijk van de nectarbron. De smaak van honing varieert volgens de bloemennectar en de aromatische stoffen in de honing. Het unieke karakter van honing wordt bepaald door de flora in de omgeving. Honing kan polyfloraal zijn met nectar van verschillende bloemsoorten, of monofloraal, voornamelijk gemaakt van één soort bloem. De textuur van honing wordt gevormd door het glucose- of fructosegehalte en zelfs als honing kristalliseert, blijft het product in principe onbeperkt houdbaar.

PASPOORT VAN EEN KAASWIEL

Met 1.800 melkproducenten, 160 dorpskaasmakerijen, 50 alpenkaasmakerijen en 11 affineurs is traceerbaarheid cruciaal voor Le Gruyère AOP. Elk kaaswiel krijgt een label met locatie, productiedatum en voorraadnummer, net als een paspoort dat de kaas zijn hele leven zal begeleiden. Le Gruyère AOP heeft zelfs een beschermde oorsprongsbenaming (AOP), geproduceerd in een afgebakend gebied waar koeien worden gevoederd met gras en hooi, maar niet met kuilvoer. De melk moet twee keer per dag worden geleverd en de afstand tussen de melkveehouder en de kaasmakerij mag maximaal 20 km bedragen. Vakkennis en traditie bij de productie en rijping maken eveneens deel uit van de vereisten die vastgelegd zijn in een lastenboek. Regelmatig worden kwaliteitscontroles bij alle betrokken partijen uitgevoerd. Zwitserse kazen zoals Le Gruyère AOP nemen je mee op een culinaire reis naar de bergen, waar traditie en natuurlijke smaken samengaan. Het is een ware smaakexplosie, vooral wanneer je deze heerlijke kaas combineert met de zoete tonen van honing. Een ervaring die de zintuigen prikkelt en die je meeneemt naar de prachtige Zwitserse Alpen.

@CHEESESFROMSWITZERLAND_BENELUX

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.