Skip links

Rising Stars: Sophie Hellebaut

WIE IS DE VROUW ACHTER COLLÓN?

“Ik, Sophie Hellebaut, woon zo goed als mijn hele leven in Sint-Martens-Latem, samen met mijn mini’s Louis (5) en Léonie (8). Zover ik me kan herinneren, zat ik als hobby op de kunstacademie, waar ik mijn creativiteit de vrije loop kon laten. Later volgde ik de opleiding Architectuur aan Sint-Lucas in Gent. Architect ben ik niet geworden, maar door omstandigheden ben ik in de vastgoedwereld terechtgekomen. Collón is in 2020 ontstaan, naast mijn professionele carrière, omdat het creatieve bleef kriebelen. En nu maak ik schalen, vazen, kommen, … uit inheemse en exotische bomen.”

HOE KWAM JE OP HET IDEE?

“Al van kinds af ben ik constant creatief bezig, aan het tekenen, schilderen, experimenteren. Altijd bezig met mijn handen, maar ook in mijn hoofd staat het niet stil. Collón is tot stand gekomen omdat de ideeën zich bleven opstapelen en ik voelde dat ik met deze energie aan de slag moest. Ik ben op zoek gegaan naar de juiste persoon om me het ambachtelijk vakmanschap van het houtdraaien aan te leren en ik heb het geluk gehad bij één van de meest getalenteerde houtdraaiers in België terecht te komen. Ondertussen volg ik verdere opleidingen specifiek rond het bewerken van hout en experimenteer ik er op los met afwerkingstechnieken en met hout van over de hele wereld.”

WAAR WIL JE OVER 5 JAAR STAAN?

“Ik hoop in de eerste plaats dat ik het over 5 jaar nog steeds met evenveel goesting en passie kan doen zoals nu. Het is genieten om een ontwerp te zien groeien en bloeien … Over 5 jaar zullen er ook nog heel wat verschillende soorten hout door mijn handen gedraaid zijn en wie weet zal er tegen dan een signature schaal van Collón verkrijgbaar zijn, een herkenbaar model. Verder is het mijn droom meer en meer op onverwachte plaatsen een Collón te mogen tegenkomen. Ik maak objecten op bestelling voor klanten, maar ook eigen ontwerpen die worden verkocht in winkels (Geraldine Van Heuverswyn Interiors, Van Bunnenlaan 1) en via de website. Ik ben enorm fier op alle stukken die ik aflever en het doet me telkens iets om ze in hun nieuwe habitat te zien staan.”

WAAR HAAL JE JE ENERGIE VANDAAN?

“Ik kan van nature al moeilijker stilzitten. In quasi alles zie ik mogelijkheden en inspiratie en dat omzetten in realiteit brengt me tot rust. Met de focus op mijn draaibank in mijn atelier thuis kan ik de energie op de juiste manier kanaliseren. Ik heb ook het geluk heel goed omringd te zijn met geweldige vrienden en familie, die me door hun enthousiasme de extra drive geven. Verder merk ik dat mijn kindjes beiden erg creatief zijn én fan zijn van mijn werk, en ook dat geeft energie om hen iets bij te brengen op vlak van ontwerp en kunst.”

IN WELKE MATE SLUIT JE WERK AAN BIJ JE LEVENSSTIJL?

“Een hart voor natuurlijke materialen. Liefde voor design en verhoudingen. Oog voor detail, zowel voor de ontwerpen zelf als voor de hele branding errond. De branding wordt volledig door mezelf verzorgd en die straalt uit waarvoor ik zelf sta, wat ik zelf mooi vind. Opvallend hoeveel er me wordt gezegd dat Collón zo volledig Sophie is. En omgekeerd.”

5 FAVORIETE KNOKKE ADRESJES VAN CHARLOTTE EN BRUNO

Fan van BOO RAAN van het eerste uur. Ik vind het heerlijk om me er te laten verrassen door de chef. ‘Graag heel pikant’, is mijn enige verzoek :-). DE ZWINVLAKTE uit nostalgie, maar ook voor de dieren. Ik ben een enorm grote dierenvriend. De livestream met de ooievaarsnesten staat regelmatig op terwijl ik bureauwerk doe. In SCHARPOORD zijn er regelmatig leuke exposities om samen met de kindjes te ontdekken. BEAUFORT PLAGE: een strandzitter ben ik niet, maar een namiddagje Beaufort Plage, of een koffietje daar ‘s morgens, daar zeg ik geen neen tegen. Ideaal om er af te spreken met vrienden of om er (oude) bekenden op het onverwachts tegen te komen en er te blijven hangen terwijl de kindjes zich kunnen uitleven. LAKESIDE PARADISE: de nacho’s met chili con carne en guacamole zijn legend en nóg lekkerder na een uurtje wakeboarden.

Sophie Hellebaut

www.ateliercollon.com
@ateliercollon

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).