Skip links

Terugblik Op 2023 Voor De Knokse Vastgoedmarkt En Vooruitzichten Voor 2024

De beurzen doen het slecht, het aantal faillissementen staat historisch hoog en de huizenmarkt staat onder druk … en toch was 2023 een goed jaar voor de vastgoedmarkt in Knokke. Het aantal transacties bleef op peil en de prijzen zijn niet gezakt.

Dat heeft te maken met het specifieke karakter. Knokke is een aparte markt in België van vooral luxevakantieverblijven en heeft daardoor minder last van de stijgende hypotheekrente. Het aanbod is beperkt en er zijn voldoende vermogende families die graag in Knokke op vakantie komen of naar hier wensen te verhuizen. Knokke-Heist kwam in het voorbije jaar nog het meest in het nieuws door de paleisrevolutie in het gemeentehuis. Na het overlijden van burgemeester Leopold Lippens in 2021 is het zelden rustig geweest op het A. Verweeplein.

Er was veel commotie rond het dossier van de gemeentescholen en de mogelijke malversaties van de schepen van Stedenbouw die door burgemeester Piet De Groote de hand boven het hoofd werd gehouden. De coalitielijst Gemeentebelangen, die bij de laatste verkiezingen in 2018 nog 25 van de 31 zetels binnenhaalde, is ondertussen gesplit. Ex-burgemeester Piet De Groote wil met een eigen lijst opkomen en CD&V verlaat het schip.

2024 wordt een overgangsjaar waarin weinig beslist zal worden. Nochtans liggen er een aantal belangrijke stedenbouwkundige dossiers op tafel: het Casino- en Canadasquare-project, de nieuwe golf, de Wielingensite en de verhuis van politie en brandweer.

Een belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober wordt betaalbaar wonen.

In Knokke-Heist zijn meer dan de helft van de ongeveer 40.000 woningen tweede verblijven. Er is altijd al een sluimerend ongenoegen geweest bij een deel van de lokale bevolking dat de tweedeverblijvers of aangespoelden – zoals ze hier heten – de prijs van de woningen opdrijven en dat zij en hun kinderen geen woning meer kunnen kopen in de eigen gemeente. Politici spelen hierop in, deels uit electoraal opportunisme. Maar het is ook echt een probleem als de keyworkers verdwijnen. Nu is het al zo dat veel bedrijven in Knokke-Heist moeite hebben om medewerkers te vinden, meer dan in andere gemeenten. We moeten zorgen dat leraars, mensen uit de zorgsector, horeca- en winkelpersoneel hier ook kunnen wonen als we willen dat ze hier werken.

In dat opzicht heeft de huidige bewindsploeg goed werk geleverd met het woonbeleidsplan voor betaalbaar wonen. Het is doordacht. Nu hopen dat het ook wordt uitgevoerd. Het idee is om de komende legislatuur 1.500 woningen voor jonge mensen te creëren omdat het vooral de jonge gezinnen zijn die nu Knokke-Heist verlaten en die ze hier willen houden. Dit dient te gebeuren op nieuw te ontwikkelen sites, vooral in Heist maar ook enkele in Knokke. Concreet definieert men in het plan betaalbaar wonen op vandaag als ca. € 3.000/m². Dat is dan de maatstaf die toekomstig enkel met de ABEX-index mag stijgen.

Daarnaast worden er aan de kandidaat-kopers selectiecriteria opgelegd zoals inkomensgrens, leeftijd, gezinssamenstelling, band met de gemeente, … Ook moeten ze er 20 jaar vast wonen en niet verkopen, of ze betalen een boete waarvan de berekeningswijze bij de aankoop wordt vastgelegd.

Wat verandert er nog in 2024? Nieuwe regelgeving en extra belastingen zijn helaas elk jaar een zekerheid. Op gemeentelijk niveau wordt vanaf 1 januari een belasting op het verstrekken van toeristische logies geheven. Dit betekent dat als je toeristen tegen betaling laat overnachten, je die belasting – 250 euro per slaapplaats per jaar – verschuldigd bent.

In 2024 zal er geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn bij de vergunning van nieuwe appartementsgebouwen. Vanaf 2025 volgt er een algemeen verbod bij nieuwbouw, zowel voor woongebouwen als voor niet-residentiële gebouwen. Verder wordt een asbestinventarisatie verplicht voor de gemene delen van alle appartementsgebouwen.

Voor onszelf betekent 2024 ook een nieuwe mijlpaal. We openen in het voorjaar een extra kantoor op de Kustlaan 158. We doen dit om onze klanten in het Zoute beter te kunnen helpen bij al hun vastgoedvragen.

Rest ons nog je een fijne kerst- en eindejaarsperiode te wensen. Hopelijk kan je deze dagen doorbrengen in Knokke-Heist met vrienden en familie en al wie je dierbaar is.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 06 (winter vibes 2023). Te bestellen in onze webshop of gratis online beschikbaar om te lezen.
Journalist: Alex Dewulf
Foto’s: Jerome Goderis & Ben Klewais