Skip links

On The Road With Folon

De lancering van dit rijdend kunstwerk zal het hart van menig Folon-liefhebbers ongetwijfeld sneller laten kloppen. Het Belgische merk YDRA, gekend voor hun elektrische voertuigen, sloeg de handen in elkaar met Fondation Folon. Samen lanceerden ze een exclusieve elektrische scooter, geïnspireerd op het werk ‘La double vue’ van kunstenaar Jean-Michel Folon. Met een gelimiteerde oplage van slechts 50 stuks is deze YDRA Retro met de iconische man van JeanMichel Folon een echte blikvanger op de weg.

DE REIS IS ALTIJD BELANGRIJKER DAN HET DOEL (FOLON)

Vrijheid en reizen zijn twee belangrijke aspecten die vaak terugkomen in de werken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. Ze weten zich ook een weg te banen naar de YDRA Retro. Rijden met dit geruisloze pareltje is een ervaring van onbegrensde vrijheid tijdens het doorkruisen van een steeds veranderend landschap. De klassieke lijnen en royale details in chroom van deze scooter vormen een harmonieus geheel met de subtiele gradaties van het azuurblauwe landschap, zo kenmerkend voor het artistieke universum van Folon. Een lust voor het oog.

DE INSPIRATIE

Voor de bedrukking van de Folon-scooter werd inspiratie gehaald uit het werk ‘La double vue’ uit 1972. Een zintuigprikkelend werk waar binnen een metalen structuur met de vorm van ronde glazen twee zeefdrukken geïntegreerd werden. Het iconische personage, dat vaak terugkomt in de werken van Folon, wandelt doorheen azuurblauwe valleien waar de dageraad aanbreekt. Door de gelaatstrekken te beperken tot een ronde bril, het focuspunt, is de bevreemding totaal.

De bril, niet zomaar een aspect maar een belangrijk en centraal element. “Folon zette vaak een bril op. Hij had er kasten vol van: ronde en vierkante brillen, dikke en dunne, meerdere oogheelkundige brillen tot die oh zo vereerde bril van zijn favoriete schilder Giorgio Morandi. De bril … het dubbele zicht (la double vue), de helderziendheid van de kunstenaar. Een bril om verder te kijken dan de realiteit, waar de blik hallucineert en nieuwe sferen binnendringt”, aldus de Fondation Folon.

EIGENLIJK BEN IK GEEN SCHILDER, GEEN TEKENAAR, GEEN AFFICHEMAKER, GEEN SCHRIJVER, GEEN GRAVEERDER. IK BEN ABSTRACT NOCH FIGURATIEF. IK BEHOOR TOT GEEN ENKELE SCHOOL. IK STREEF ER NIET NAAR OM IN EEN OF ANDERE KUNSTGESCHIEDENIS TE FIGUREREN. IK HEB NIETS UITGEVONDEN WANT IK HEB ALLES TE DANKEN AAN IEDEREEN. IK BEGRIJP MIJN BEELDEN NIET, EN IEDEREEN MAG ZE BEGRIJPEN ZOALS HIJ WIL. IK HEB ALLEEN GEPROBEERD MIJN EIGEN DROMEN VAST TE LEGGEN, IN DE HOOP DAT ANDEREN ER DIE VAN HEN AAN VASTKNOPEN.

– FOLON

De elektrische Folon-scooter is de hele zomer nog te bewonderen in de Guy Pieters Gallery. See you there.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Gillian Vanhoenacker