Skip links

Lengers Yachts Opent Belgische Vestiging In Knokke-Heist

Philippe Van de Ryse uit Knokke-Heist: zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan de jaarlijkse Zoute Grand Prix. Hij stond mee aan de wieg van Zoute Events en beleefde er onvergetelijke momenten. Hij zorgde er mee voor dat Zoute Grand Prix één van de meest prestigieuze classic car events in Europa werd. Sinds hij bijna twee jaar geleden besloot om de organisatie vaarwel te zeggen, heeft hij nochtans geen seconde stilgezeten. Of toch wel, want eind vorig jaar kreeg hij corona en moest hij zich noodgedwongen rustig houden.

‘Vandaag is het voor Philippe Van de Ryse tijd voor nieuwe dromen’: dat schreven we in september 2019. En kijk, met de opening van de Lengersvestiging in Het Zoute bijt Philippe zich vast in zijn tweede grote passie: het varen. Wanneer we het kantoor op de Zeedijk bezoeken, rolt Philippe zich uit als een rolmops van geluk en trots. Overal zien we blitse jachten: op videowalls, op posters, op schaalmodellen en in opvallende catalogi. Centraal op deze A-locatie: een meer dan tevreden aanspreekpunt.

OP HET WATER

Met de paplepel? Nee, hoor! Het varen is Philippe met de navelstreng ingegeven. Hij zat immers al in de buik van mama toen de familie Van de Ryse op hun eigen boot ging varen. Philippe: “Het was dan vooral in Nederland dat we gingen varen. Vlak over de grens heb je immers een prachtig vaargebied. Nederland vanop het water is a-dem-be-ne-mend! Wanneer de toeristen bij mooi weer naar Knokke kwamen, nam mijn vader zijn boot en ging ergens in Zeeland varen. De Loosdrechtse Plassen waren zowat het verste waar we naartoe gingen. Ik ging als klein manneke ook samen met mijn vader naar alle gespecialiseerde beurzen zoals de Hiswa, boot Düsseldorf, Southampton en Cannes. Bij ons thuis lagen ook alle magazines over boten op de salontafel. Om je maar te zeggen dat ik eigenlijk tussen de boten ben opgegroeid.”

INTERNATIONAAL PUBLIEK

Philippe Van de Ryse voelt zich een echte bofkont dat hij, na zijn familie, nu ook zijn tweede passie volop kan uitoefenen: “Wat we destijds met Zoute Grand Prix deden, doe ik nu met Lengers Yachts. Er is immers maar één locatie waar je dit kan doen en dat is Knokke. Akkoord, onze gemeente heeft geen jachthaven maar ik zie het veel ruimer. Varen kent geen grenzen en het botenpubliek komt van overal naar Knokke afgezakt.” Philippe Van de Ryse is er één die thuishoort in de categorie ‘Elixir of Life’. Hij wil zoveel mogelijk van het leven proeven en dat kan hij voluit met zijn nieuwe ‘speeltje’. “In België moet je een Belg zijn om er iets te bereiken, het gaat hier om mensen kennen. Ik mag zeggen dat ik door de jaren heen een vrij uitgebreid netwerk heb opgebouwd. Dat moet ervoor zorgen dat de naam Lengers Yachts ook in België ingeburgerd wordt”, aldus de Knokkenaar.

TOPSPEELTJES

Nee, de beste stuurlui staan niet altijd aan land want Philippe heeft intussen – en dat in navolging van zijn broer – een eigen boot. De passie voor het varen spat er dus nog altijd van af en de Knokkenaar is blij dat hij daarvoor over een mooi kransje van topmerken kan beschikken. “Lengers Yachts vertegenwoordigt Sanlorenzo, een boetiekbedrijf in de jachtenindustrie dat jaarlijks een select aantal unieke seriegebouwde composietjachten bouwt met custom interiors. Vervolgens gaat het om Bluegame (100% dochteronderneming van Sanlorenzo), dat uitblinkt in een stoer, geheel vernieuwend concept, robuust en zeewaardig, een absolute nieuwe mijlpaal in het jachtontwerp. Vervolgens hebben we PRESTIGE, dat zich onderscheidt door een unieke prijs-kwaliteitverhouding, met een prachtige collectie van 42 t/m 70 ft en Sacs, de top op het gebied van volledig custom-built RIB-boten. Voor ieder wat wils! Naast dit riante aanbod valt het familiebedrijf op door zijn expertise, het persoonlijke karakter en de service.” Vanaf 1 juli zijn de deuren in Knokke open en mag de aankomende Belgische clientèle zich verheugen op een warme ontvangst. Philippe Van de Ryse: “Daar worden de contacten gelegd en de interesse gewekt, vervolgens komt de klant naar Muiden, of gaat hij met ons direct naar de werf in Frankrijk of Italië om te proefvaren.”

FAMILIEBEDRIJF

Philippe beschouwt zijn nieuwe stek op de Zeedijk een beetje als een boetiekbureau. De nieuwe sales director vertelt: “Lengers is een familiebedrijf, dat is ook de reden waarom ik met hen deze samenwerking begonnen ben. Ik ken de familie uit Muiden al 35 jaar, dus dat schept ook een vertrouwensband. Vergeef me de uitdrukking, maar ik zou niet met iedereen op de boot gesprongen zijn. Ik ga mijn jarenlange ervaring en mijn netwerk niet zomaar te grabbel gooien. Bovendien hebben ze een fantastisch aanbod van hoogstaande luxe Italiaanse en Franse motorjachten in portefeuille. Omdat in Duitsland en Nederland de vraag in het topsegment van motorjachten de laatste jaren enorm is toegenomen, kwam de high-end, exclusief Yacht Dealer handen tekort om ook de Belgen voldoende te kunnen bedienen. Die mogelijkheid bied ik voor hen nu in Knokke aan.”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Mario De Wilde