Skip links

Trendy Chillaxen

Ons streven naar welzijn is nog nooit zo extreem geweest. Vandaag de dag hacken we ons een weg naar betere lichamen, betere hersenen en een beter algemeen welzijn met de natuur en duurzaamheid in ons achterhoofd. Een blik op vijf wellnesstrends.

1. FOMO WORDT JOMO

Daar waar de meesten onder ons voor de pandemie veelal last hadden van FOMO (Fear Of Missing Out), zijn we door de lockdowns – deels geforceerd – gaan inzien hoe luxueus tijd voor onszelf kan zijn. Vandaag is JOMO (Joy Of Missing Out) het trendwoord. Kortom, de ratrace waarin we de gewoonte hadden om op alles ‘ja’ te antwoorden even achterwege laten en een keertje meer ‘neen’ zeggen. ‘Neen’ tegen een rit van anderhalf uur naar de Ardennen om met het gezin van een wandeling in de natuur te genieten, terwijl je ook mooie parken en bossen dicht bij huis hebt. De tijd nemen om te genieten van het moment en de plek waar je bent. Alles rustig in je opnemen en niet meteen denken aan wat je nog zou kunnen doen, of wat je misschien mist. Want missen doen we altijd.

2. ENERGIEPOSITIEVE WELLNESS

Als antwoord op de toenemende vraag naar avontuurlijke en duurzame wellness, opent volgend jaar in het noorden van Noorwegen Six Senses Svart, het eerste energiepositieve hotel op onze planeet. Svart, wat zoveel als zwart en blauw betekent in het oud-Noors, is een verwijzing naar de oude Svartisen-gletsjer waar zomerdagen eindeloos duren en winternachten met wat geluk enkel worden verlicht door het fascinerende noorderlicht. Om de impact op de omgeving tot een minimum te beperken, is Six Senses Svart op palen gebouwd boven het kristalheldere water van de Holandsfjorden, aan de voet van de gletsjer. Het 94 kamers tellende wellnesshotel is trouwens het eerste gebouw ontworpen en gebouwd volgens de hoogste energie-efficiëntiestandaard op het noordelijk halfrond. Omdat baanbrekende wellness in het DNA zit van Six Senses zal het offgridhotel ook op wellnessvlak een showcase zijn van wat er allemaal mogelijk is. Deskundigen begeleiden je op het pad naar welzijn, hoever je daarin ook wil gaan. Van intraveneuze vitaminetherapie in de biohacking lounge tot allround fitness in de sensorische behandelsuites. De Alchemy Bar belicht de rijke geschiedenis van regionale, geneeskundige technieken en zet lokale flora en fauna om in sensoriële geuren en scrubs. Blikvanger op wellnessvlak is evenwel de draagbare technologie met integratie van een speciaal ontwikkeld ‘Svart Touch’concept waarbij elke hotelkamer als het ware een wellnessconciërge wordt. Niet-invasieve aanraakloze technologie zal de kamer aanpassen aan jouw gemoedstoestand en gezondheid, en je intuïtieve opties bieden om een dieper gevoel van welzijn op te roepen. Ontspannen en genieten op unieke wijze én met een schoon geweten!

SVART.NO

3. NEW AGE RUIMT PLAATS VOOR DJ-MUZIEK

New age waarbij een plotse paukenslag of triangel ons vanuit een ontspannende roes meteen weer naar de realiteit bracht … We hebben ons vaker geërgerd aan de muziek die we tijdens een wellnessbehandeling te horen kregen. Gewoon omdat die vaak niet is afgestemd op de ritmische gestes van de behandeling. Het Zwitserse luxecosmeticahuis Valmont wilde daar voor eens en altijd komaf mee maken en tilt zijn protocollen dit jaar naar een hoger niveau. Het intense genot van de behandelingen wordt voortaan vertienvoudigd door de geluiden van de Zwitserse bergen en de therapeutische geluidsfrequenties gecomponeerd in exclusieve samenwerking met de Zwitserse muzikant Ripperton. De geluidsopnamen die hij maakte in de wildernis van de Alpen worden vermengd met geluidsfrequenties waarvan bewezen is dat ze een therapeutisch effect hebben. Geen gewone muziek dus! Raphaël ‘Ripperton’ Gros is één van de meest creatieve Zwitserse producers die in 1993 als DJ begon te werken”, legt Agnès Teffaud, Communication & Public relations consultant bij Valmont, uit. “Hij is ook professor aan de Universiteit voor Muziek Lausanne (HEMU – Haute Ecole de Musique) en hij creëerde alle muziek voor onze behandelingen.

Vijf muziekcomposities gaan samen met de Valmont-behandelingen en een zesde met de luxueuze L’Elixir des Glaciers-behandeling. In de muziek bij de ‘Valmont Moisturising Care’ hoor je bijvoorbeeld veel watergeluiden, opnames van rivieren en meren die Ripperton maakte in de Zwitserse bergen. De Tomatis-methode die hij hanteert, zorgt ervoor dat onze hersenen in een toestand komen tussen hypnose en in slaap vallen. Dankzij deze methode vindt er een echte ontspanning plaats in onze hersenen, dieper dan met welke muziek ook.”

LAMAISONVALMONT.COM

4. MEDITEREN MET BIJEN

“Mochten de bijen van de aarde verdwijnen, dan zou de mens nog maar vier jaar meer te leven hebben”, dat verkondigde Albert Einstein naar verluidt in zijn tijd. Vandaag is de kwestie nog prangender wegens de verstedelijking, bestrate opritten, strak gemaaide grasmatten en de schaarser wordende bloemenperkjes. Meer en meer beautymerken, zoals bijvoorbeeld het Franse huis Guerlain, wellnessen en andere initiatieven zetten zich in voor het behoud van de bijen en aldus onze planeet. De Gentse imker Christophe Noelmans van Bees & You bedacht een heel leuk initiatief. Hij organiseert workshops ‘Mediteren met bijen’ in de vorm van meditatiemomenten met bijen op drie locaties in Gent (zomerbar Theresia, BROEI op de Nieuwland-site en Pentagon aan de Tolhuiskaai). Hij brengt daarnaast met zijn workshop een zen-vibe binnen bedrijven of op evenementen. Na een uurtje uitleg over het leven van de bijen en hun belang voor ons ecosysteem, trekken de deelnemers een beschermend pak aan. “Tot nog toe is niemand gestoken tijdens een workshop, maar je weet maar nooit”, aldus Christophe. Van de tot 30.000 bijen in de kast, vliegen er doorgaans een duizendtal rond.

Zelf draagt Christophe meestal geen pak omdat hij hierdoor, vanuit de wetenschap dat hij gestoken kan worden, voorzichtiger met de bijen omgaat. Eens bij de bijenkasten krijgt elke deelnemer een klein stukje was op de handen met een aantal bijen. De bijen gaan de honing in de stukjes was oplikken terwijl ze op de handen van de deelnemers zitten. Dan volgt een meditatieoefening van twintig minuten. Na een tijdje keren de bijen vanzelf terug naar de kast. Het gezoem van de insecten en het gevoel op je hand brengen je in combinatie met de meditatie niet alleen tot rust, de oefening kan ook helpen om angst voor bijen te overwinnen. “Het zou niks voor mij zijn”, zo liet een IT’er zich ontvallen. “Zoemende bijen doen me te veel denken aan een draaiende computerserver, maar heel wat mensen vinden wel baat bij het mediteren met bijen, want het gezoem van bijen is nu eenmaal the voice of nature.”

BEESANDYOU.BE

5. KAAKLIJN EN KIPFILETS

Aangezicht en billen ruimen plaats voor kaaklijn en kipfilets. “Daar waar vrouwen tot voor kort vooral de spieren die fronsrimpels en kraaienpootjes veroorzaken lieten stilleggen met botulinetoxine of de neusrimpelplooi en jukbeenderen lieten vullen met fillers, ligt de focus nu zowel bij vrouwen als mannen op een strakkere kaaklijn”, vertelt dr. Christophe Leys van Medical Skincare en internationaal spreker en key opinion leader voor Allergan. “Ingegeven door beroemde Instagrammodellen die in hun poses hun strakke kaaklijn accentueren, is de vraag het laatste jaar enorm gegroeid. Zeker omdat we mooie resultaten kunnen bekomen zonder een chirurgische ingreep. Dit zowel bij jong als oud. Vaak worden verschillende technieken gecombineerd om de kaaklijn te verbeteren. Zo is de combinatie van een HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) behandeling en nadien strategisch geplaatste hyaluronzuurinjecties een zeer succesvolle formule.

De volledig onschadelijke geluidsgolven die de HIFU produceert en die ook gebruikt worden bij bijvoorbeeld ultrasound onderzoek, worden in de fibromusculaire laag omgezet in warmte. De huid trekt hierdoor vanzelf samen en wordt gelift, zonder beschadiging van het huidoppervlak. Verder hebben we ook – eindelijk – een oplossing gevonden voor de flapperende bovenarmen. De huidverslapping wordt aangepakt door het injecteren van een 100% natuurlijk hyaluronzuur dat een zeer sterke collageen- en elastinestimulatie zal genereren. Hierdoor genereren we een plumping effect, verstrakt de huid en neemt de bovenarm zijn voormalige vorm weer aan. Na twee behandelingen met een interval van één maand is het resultaat reeds zichtbaar.”

MEDICALSKINCARE.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).
Journalist: Anja Van Der Borght