Skip links

Eén Brok West-Vlaamse ‘Vooruit’: Een Babbel Met Karel Coudyser En Wim Dereu In Hotel Lebeau 19

Je hebt een beachbar, een bruine volkse kroeg en een late night bar, dan mag je in Knokke-Heist al van een mooi horeca-imperium spreken.

Maar dan krijg je de kans om een prachtig villahotel in hartje Zoute te runnen. Dan is de cirkel min of meer rond. Ziedaar het verhaal van het ondernemersduo Karel Coudyser (48) en Wim Dereu (53) die sinds afgelopen voorjaar de gezichten van Hotel Lebeau 19 zijn. Knokke Talks ging enkele weken voor de officiële heropening alvast eens grasduinen …

Tik het woord ‘duo’ in bij de Dikke van Dale en je krijgt de volgende definitie: ‘twee bij elkaar horende personen’. Een definitie die goed bij Karel en Wim past. Al zou je dat, aan de hand van hun karakters, niet meteen verwachten. Nee, het feit dat ze bij elkaar passen, heeft alles te maken met hun haast perfecte visie op ondernemerschap en een Onvoorwaardelijke Vriendschap A-klasse. Het verhaal van twee ondernemers uit respectievelijk Knokke-Heist en Lovendegem die elkaar bij toeval in Put 19 tegen het lijf zijn gelopen, is alleszins een inspirerend verhaal.

TUSSEN POT EN PINT

Zes jaar geleden nam de bekende staalbaas Joris Ide uit Wingene het Golfhotel over van de familie Hemelaere. Na een grondige facelift opende het exclusieve Hotel Lebeau de deuren. Nu zijn we zomer 2021, zes zomers, twee coronagolven en evenveel vaccins verder en we zitten op een groot zuidgericht terras met waanzinnig mooi zicht op de ongerepte natuur. Wim Dereu: “Eerst en vooral wil ik dit kwijt: het hotel blijft de eigendom van de familie Ide. Joris Ide is al lange tijd een goede kennis van ons en tussen pot en pint vroeg hij op een gegeven moment – ik denk dat het begin dit jaar was – of wij geen zin hadden om de uitbating van het hotel onder onze hoede te nemen. Een hotel uitbaten is niet meteen zijn corebusiness en

hij zocht enkele professionals uit de Knokse horeca. We voelden ons bijzonder vereerd en eigenlijk moesten we niet lang nadenken want dit is een schitterend project. Een maand later was alles al beklonken.”

VIERDE PAREL

Door COVID-19 hadden beide ondernemers wat meer tijd om hun vierde project te starten. Karel Coudyser: “Was het virus er niet geweest, hadden we wellicht neen gezegd omdat we het in normale omstandigheden allebei vrij druk hadden. En dus namen wij het hotel in concessie. Wij betalen de huur aan de familie Ide en we doen ons ding. Het was ook echt wel een ongelooflijke opportuniteit en we kregen volledig carte blanche op de koop toe. Dat bewijst dat de familie in ons gelooft.” Het hotel zelf met 26 kamers, goed voor 65 hotelgasten, werd enkele jaren geleden al grondig gerenoveerd, maar nu is het vooral het horecagedeelte op het gelijkvloers dat een volledige make-over kreeg. Eén van de grootste troeven wordt de luxebrasserie met een puur Belgische keuken en een prachtig terras, goed voor ruim 70 gasten. Schijnt de zon boven Vlaanderen, dan kan je hier van ‘s morgens tot ‘s avonds van het zonnetje genieten. Na het Zoutestrand 19, Put 19 en The Nighteen is Hotel Lebeau 19 de vierde parel aan de horecakroon van Karel Coudyser en Wim Dereu.

HANDGEPELDE GARNALEN

De keuken van Lebeau 19 wordt na het zomerseizoen volledig heringericht door de firma Palux uit Knokke. De inrichting van de brasserie en het terras werd toevertrouwd aan Vincent Van Laere en Rik Ruebens. De firma Meubili garandeert dan weer een nieuwe &

luxueuze outdoor beleving. Achter het fornuis zal de bekende Antwerpse chef Jurgen De Proft (intussen verhuisd naar Knokke) samen met Jan Van den Broecke zijn team aansturen om het beste van het beste op tafel te kunnen brengen. Karel Coudyser: “Net als in onze andere zaken zal dat met de beste en meest verse producten gebeuren. Luxetapas, oesters, kaviaar, tomate-crevettes (waarvan de garnalen nog met de hand gepeld worden), americain die à la minute bereid wordt, enz. Ook ‘s namiddags kan er getafeld worden, zoet of iets hartigs, en ‘s avonds tot pakweg 21.30 uur wordt er overgeschakeld op het echte dinergebeuren. Het is de bedoeling dat zowel passanten als hotelgasten kunnen genieten van ontbijt, lunch, apero, diner of pousse-café.”

GOUDEN DRIEHOEK

Hotel Lebeau 19: beschouw het als een gezamenlijke dynamiek die na 11 jaar meer dan ooit zijn vruchten afwerpt. Wim Dereu: “Ik had een horecazaak in de buurt van Gent en kwam bij Karel in Knokke als klant vaak over de vloer. Daar is de basis gelegd van een mooie vriendschap. We speelden ook allebei golf en deelden elkaars passie. Intussen hebben we in deze gouden driehoek van Knokke-Heist al een mooi parcours afgelegd.” Nog een laatste vraagje: heeft één van beiden ooit gelogeerd in dit hotel? Wim en Karel (bijna in koor): “Nee, nog geen van beiden, maar zodra de kans zich aandient, boeken we zeker een nachtje …”

www.lebeau19.be

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Mario De Wilde