Skip links

Vrije Geesten Stellen Unieke Samenwerking ‘La Muse’ Voor

Als gelijkgestemden mekaar vinden, ontstaan er bijzondere creaties. Dada Chapel Distillery en juwelenontwerpers Wouters & Hendrix stellen trots ‘La Muse’ voor. Een buitengewone, grensverleggende samenwerking die de culturele bewegingen van het dadaïsme en surrealisme laat samensmelten. Een beperkte oplage van 100 stuks van Dada Chapel’s sublieme Potato Vodka krijgt een exclusief en op maat gemaakt Wouters & Hendrix flessenjuweel om. ‘La Muse’ is verkrijgbaar via de Dada Chapel webshop.

De Gentse distilleerderij Dada Chapel huist in het prachtig gerestaureerde Hotel Vanden Meersche in Gent. Dada Chapel is een huis voor vrije geesten.

Elk idee kan er realiteit worden. Platgetreden paden bestaan er niet. In het oude koetshuis worden, op basis van biologische en lokale producten, geestrijke dranken gestookt. In de kapel rusten en rijpen de vaten. De eerste geesteskinderen van Dada Chapel staan er. Potato Vodka is tegendraads, ongefilterd vol karakter en gemaakt van Belgische biologische ‘Mona Lisa’ aardappelen. Brhum is een eigenwijze lokale interpretatie van rum. Verrassend lekker. Lokaal geniaal. Ook Belgisch juwelenmerk Wouters & Hendrix breekt graag met de traditionele regels van creëren. De gemeenschappelijke waarden met Dada Chapel zijn uitgesproken aanwezig. Het voorstel om samen te werken, kwam op het moment dat hun nieuwe ‘La Fête des Bêtes’-collectie in de ontwerpfase was.

Vanuit dat proces kwam de inspiratie voor ‘La Muse’. Een juweel specifiek voor de fles Potato Vodka. Een sieraad volledig uit de klassieke context, niet voor een lichaam bedoeld. Het ‘René Magritte’ schaakbord uit de ‘La Fête des Bêtes’-collectie vormt de inspiratie voor het repetitieve patroon van de ketting die rond de fles danst. Als ware het een bescherming of althans de illusie ervan. De ketting is verguld met 18kt goud. Het slotje is zilver. Het juweel en de fles zijn voor altijd aan elkaar verbonden. ‘La Muse’ is verkrijgbaar in een beperkte oplage van 100 stuks, elk met een uniek nummer, via dadachapel.be aan een verkoopprijs van € 485. Wie de fles aankoopt, kan Potato Vodka vijf keer opnieuw laten vullen bij Dada Chapel.

WAT BINDT DADA CHAPEL DISTILLERY EN WOUTERS & HENDRIX?

Michel Moortgat: “Wij vonden in Wouters & Hendrix gelijkgestemde zielen met een minstens even grote voorliefde voor dadaïsme en surrealisme. Het is voor ons allebei niet louter de beeldtaal, maar vooral de spirit van de stromingen die tot de verbeelding spreekt. Het continu in vraag stellen van conventies en experimenteren met alternatieven, dat is waardoor we ons keer op keer én in alle divisies van onze organisaties laten inspireren. Het is hoopgevend en veelbelovend om te ontdekken dat Wouters & Hendrix erin slaagt om dit al bijna 40 jaar op een verrassende en relevante manier te blijven doen.”

Katrin Wouters: “Al tijdens onze eerste kennismaking, herkenden we bij Dada Chapel Distillery dezelfde aandacht voor details die ons ook drijft. In Hotel Vanden Meersche, waar de distilleerderij huist, werden de dakleien tijdens de spectaculaire restauratie niet op moderne manier vastgeklikt maar vastgenageld zoals in de achttiende eeuw. Veel arbeidsintensiever, maar ook authentieker. Dat doet onmiddellijk denken aan toen we naar zee trokken om de perfecte mossel te vinden in exact de juiste vorm om af te gieten voor onze ‘La Fête des Bêtes’-collectie. De duivel zit in de details en in eigenzinnig vakmanschap, daar zijn we allebei rotsvast van overtuigd.”

LA FÊTE DES BÊTES

Lijnen en patronen in emaille vervangen edelstenen en brengen een vleugje kleur. Juwelen slotjes treden uit de schaduw en krijgen een ereplaats. Oversized mosselen en lippen trekken de aandacht. Dubbele ringen bedotten het oog. Herinterpretaties van iconen uit het archief krijgen een hedendaagse twist. Lang wordt kort, kettingen worden armbanden, oorbellen mixen en matchen. ‘La Fête des Bêtes’ verbuigt de traditionele regels van het maken van juwelen, knipoogt naar het surrealisme en belichaamt alles waar Wouters & Hendrix zo dol op is. En net als in het surrealisme is het aan de drager om de betekenis van de schatten van deze collectie te interpreteren en zichzelf eigen te maken.

WOUTERS-HENDRIX.COM

HOE IS DE INSPIRATIE DIE JULLIE VINDEN IN HET SURREALISME EN DADAÏSME VOELBAAR IN JULLIE ONDERNEMINGEN?

Katrin Wouters: “We worden al bijna 40 jaar geïnspireerd door de droombeelden van het surrealisme. Door elementen uit hun context te halen en ermee te spelen, stellen we op een onconventionele manier juwelen samen en plooien we de realiteit om. Wouters & Hendrix maakt juwelen die niet enkel mooi zijn maar steeds een verhaal vertellen, dat van onze inspiratie en van de drager. We zoeken keer op keer naar het ultieme juweel. Zowel bij Wouters & Hendrix als Dada Chapel Distillery werken we met ambachtelijke technieken maar rekken we ze tot het uiterste om er een surrealistisch spel van te maken.”

Michel Moortgat: “Bij het stoken en rijpen in de Dada Chapel distilleerderij, kunnen we onze creativiteit de vrije loop laten. De ontelbare mogelijkheden en combinaties qua ingrediënten en processen, vertalen zich telkens anders in onze afgewerkte producten. In die variatie proef je het ambacht en artisanale. Distilleren is een mix van wetenschap en creativiteit.

De subjectieve sturing van het proces op basis van smaak en geur brengt ongetwijfeld een element van toeval; als een verhaal om met de tong te lezen.”

Michel Moortgat: “Onze gedeelde liefde voor het dadaïsme en surrealisme overstijgt de anekdote. De essentie voor ons beiden is het continu in vraag stellen van conventies en het experimenteren met alternatieven.”

KAN JE WAT MEER VERTELLEN OVER WAT ‘LA MUSE’ JUIST INHOUDT?

Katrin Wouters: “Geheel in dada-stijl haalden we voor ‘La Muse’ zowel een fles Dada Chapel Potato Vodka als een Wouters & Hendrix juweel uit hun comfortzone. Omhuld met een sensueel net van chunky kettingen, transformeert de fles van gebruiksvoorwerp naar object. De ketting siert voor de gelegenheid geen vrouwennek maar flessenhals.”

Michel Moortgat: “Om de surreële ervaring compleet te maken, kunnen de 100 genummerde ‘La Muse’ flessen tot vijf keer toe bijgevuld worden in de Dada Chapel distilleerderij in Gent.”

DADACHAPEL.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).
Journalist: Nans