Skip links

Keuzestress Bij De BBQ

Als er iets is wat altijd smaakt tijdens een BBQ dan is het wel een lekker stukje vlees. Naast worstjes, burgers, ribbetjes, kip – en nu ook een enorm groot aanbod vegan – blijft een heerlijk stuk vlees toch nog altijd top of the bill.

Er bestaan veel verschillende stukken rundsvlees die geschikt zijn voor de BBQ, allemaal met hun unieke smaak. Denk maar aan een entrecote, bavette, ribeye, tomahawk of tournedos. Elk van deze stukken vlees heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Kies je een speciaal ras of voor gerijpt vlees, dan zijn er nog meer keuzes.

Gelukkig is er nu een nieuw naslagwerk voor ‘vleesleken’: het Vleesboek van Luc De Laet, één van Vlaanderens bekendste beenhouwers. In dit boek kan je een mooi overzicht vinden van verschillende vleessoorten, maar ook van de rassen en de cuts zoals dat heet. Dit boek is vooral interessant voor als je eens tijd en zin hebt om wat meer te weten te komen over vlees. En om – eerlijk is eerlijk – tijdens je volgende barbecue met wat vleesweetjes voor de dag te komen. Er staan trouwens ook toffe recepten in dit boek, naast een aantal klassiekers ook combinaties, zoals tartaar met tequila.

Welk stuk vlees kies je nu als je een BBQ organiseert? De keuze zal afhankelijk zijn van een aantal factoren zoals het aantal gasten, wil je mals vlees of eerder vlees met een specifieke smaak, …

ENTRECOTE, EEN SMAAKVOL STUKJE VLEES

Een entrecote komt uit het stukje tussen de ribben van het rund en heeft heel veel smaak. Het vlees is wat steviger dan een klassieke tournedos en heeft meer smaak. Dat komt door het vetrandje, dus laat dit zeker aan het vlees als je het gaat bereiden. Een entrecote kan je bereiden in de pan, maar op de BBQ is dit echt een topper!

TOMAHAWK

Een tomahawk is het nieuwe ‘it’-stuk dat je deze zomer op je grill wil bereiden. Het is een imposant stuk vlees door het grote bot dat uitsteekt en dat doet denken aan een Indiaanse strijdbijl, vandaar de naam. Eigenlijk moet je dit stuk zien als een mega ribeye maar dan eentje met een handvat. Laat je niet afschrikken door dit stuk vlees: met wat geduld en een kernthermometer tover je een topstuk op tafel. Voorgaren in de oven is ook altijd aan te raden als je grotere stukken vlees wil bereiden op de BBQ.

BAVETTE

Veel mensen denken dat een bavette een steak is, maar dit is niet echt waar. Het stuk vlees komt van onderaan de koe en kan gebakken worden als het goed dooraderd is. Een magere bavette is perfect geschikt om er een tartaar mee te bereiden. Voor op de barbecue moet je een goed doorregen of gemarmerde bavette kiezen.

OSSENHAAS, ALLEMANSVRIEND

Een tournedos, chateaubriand, filet mignon … het komt allemaal van de ossenhaas, één van de mooiste stukken van het rund. In de grillpan of op de BBQ, in een Thaise salade of gewoon met frietjes. Dit is een stuk vlees dat altijd smaakt. Je kan er enorm veel kanten mee op. Dit botermalse vlees wordt door de meeste mensen gesmaakt en is makkelijk te bereiden. Uiteraard kan je ook kiezen voor andere soorten, zoals een picanha, een ribeye of een filet pur van de meer exotische stukken rundsvlees zoals een Simmenthal of Chianina.

NOG MEER BBQ INSPIRATIE?

Ben je nog op zoek naar lekkere bijgerechten voor je BBQ? Neem dan eens een kijkje in het nieuwe boek Gezellig kokerellen van Ellen Van Gool, of in het nieuwe boek Happy moments van Sofie Dumont.

Geen fan van vlees? Dan is het kookboek van Boker Tov een aanrader. De recepten uit dit boek (veelal veggie) brengen Tel Aviv naar je tuin en op je bord.

MUSTBEYUMMIE.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).
Journalist: Alexia Stevens