Skip links

Traditie En Constante Vernieuwing

Taittinger is een naam als een klok in de wereld van de champagne. Het huis werd reeds opgericht in 1734. Het is nog één van de weinige champagnehuizen die met trots de naam van de oprichters én bovendien van de huidige eigenaars draagt. Het exploiteert op meer dan 288 hectare de op één na grootste wijngaard in de champagnestreek, verdeeld over 37 verschillende crus. Jaarlijks worden meer dan 6 miljoen flessen verkocht over zowat 150 landen. De Gallo-Romeinse krijtsteengroeven op het terrein behoren zelfs tot UNESCO-werelderfgoed in de categorie ‘champagne hillsides, houses and cellars’.

PIERRE-EMMANUEL TAITTINGER 45 JAAR ACTIEF

Tot twee jaar geleden was Pierre-Emmanuel Taittinger gedurende meer dan 45 jaar actief in de groep. Men kan dan ook wel letterlijk van een levenswerk spreken. In 2006 nam hij de volledige controle over het bedrijf over en in zijn eigen woorden waren de dertien daaropvolgende jaren de meest stimulerende en de meest spannende in zijn gehele loopbaan. Hij bouwde een solide organisatie uit, precies om onafhankelijkheid te garanderen. Zijn streven was daarnaast om consistente kwaliteit in de wijnen te garanderen. Zoiets kan enkel in een meerjarenperspectief en met een doordacht gebruik van de bodem en het behoud van de mogelijkheden naar de toekomst. Dat zicht op de lange termijn uit zich ook in de grote aandacht voor duurzaamheid in de productietechnieken. De volledige wijngaard is overigens gecertificeerd als ‘Viticulture Durable en Champagne et Haute Valeur Environnementale’.

DE TOEKOMST IN VEILIGE HANDEN

De geschiedenis van het bedrijf leest ook als een roman van maatschappelijk engagement. In de loop van de twintigste eeuw waren een aantal leden van de familie op tal van terreinen politiek actief. Van bij de overname in 2006 wilde Pierre-Emmanuel Taittinger de toekomst van het bedrijf voorbereiden en in veilige handen laten. De overdracht naar de volgende generatie maakte toen reeds deel uit van de plannen. Eind 2019 werd de dagelijkse leiding overgedragen aan zijn toen veertigjarige dochter Vitalie. Zij steunde haar vader voor de volle 100% toen hij het bedrijf in handen nam en werkt bij Taittinger sinds 2007. Zij klom geleidelijk in de rangen op en werd uiteindelijk verantwoordelijk voor het marketing- en communicatiedepartement en fungeerde ook als wereldwijd ambassadeur van het huis en van het merk. Vitalie Taittinger, president van Taittinger neemt de leiding samen met twee general managers: Damien Le Sueur en haar broer Clovis. Ook in de naamgeving van de familie zijn historische verwijzingen naar Reims nooit ver weg.

CHARDONNAY IS BIJ UITSTEK DE DRUIF VOOR DE CHAMPAGNES

De Comtes de Champagne Blanc de Blancs is één van de paradepaardjes van het huis Taittinger en is exclusief samengesteld uit chardonnay van vijf dorpen uit de Côte des Blancs die als ‘grand crus’ worden gecatalogeerd. Deze strekken zich uit over zowat 20 kilometer op eeuwenoude krijtlagen. Voor de millésimés spreken we van een heel intensief productieproces. De witte druiven voelen zich in hun element op de krijtgronden. Daardoor krijgen ze mineraliteit, kracht en aromatische finesse. Het frisse karakter geeft een indicatie van het bewaarpotentieel van de wijn. Frisheid wordt gekoppeld aan energie. Dit heeft alles te maken met de trage rijping in kelders gedurende 12 jaar. Comtes de Champagne zijn zeldzaam en exclusief en zijn volgens Taittinger zelf de volmaakte expressie van de stijl van het huis. Ze worden enkel geproduceerd in de ‘beste’ chardonnayjaren. De vinificatiecriteria zijn zeer streng en daardoor is grootschalige productie uitgesloten. Ook de distributie is aan strikte regels onderworpen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze champagne als zeer geschikt wordt beschouwd voor uitzonderlijke gelegenheden. Voor de liefhebbers: de ideale schenktemperatuur is 11°. En ze past perfect bij een voorgerecht met zeevruchten, fijne schaaldieren of vis.

SCHITTERENDE SAMENWERKING TUSSEN 2 FAMILIES

In eigen land wordt Taittinger verdeeld via VA.S.CO (Valuable Savours Company), een bedrijf in handen van de familie Haelterman en toonaangevend voor kwaliteitsproducten in de horecasector. De onderlinge samenwerking loopt reeds 18 jaar met het Huis Taittinger.

PRESTIGIEUZE PARTNERSHIPS ROND KUNST & CULTUUR

De uitbouw van klantenrelaties in bijna 150 landen en de nadruk op exclusieve en fijne producten wordt ondersteund door structurele samenwerkingen met prestigieuze instellingen en organisaties. Zo wordt met de Opera van Parijs de “prix culinaire Taittinger Contest” georganiseerd. Het huis werkt daarnaast samen met het Jazz Festival van Montreux en met de FIFA. Eind dit jaar zijn ze bovendien opnieuw sponsor van de FIFA World Cup en brengen ze een nieuwe limited edition, die enkel beschikbaar zal zijn op www.e-wines.be. De film- en televisiewereld mag ook op de steun van Taittinger rekenen. Het huis is namelijk ook partner van zowel de BAFTA Awards in het Verenigd Koninkrijk als de SAG (Screen Actors Guild) Awards in de Verenigde Staten. En in België is BRAFA (Brussels Art Fair) tevens trots op deze samenwerking.

Lijkt de toekomst verzekerd? Te vroeg om te stellen, maar één ding staat wel vast: Vitalie Taittinger heeft op haar beurt vier kinderen …

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).