Skip links

Royaal Sporten In Knokke-Heist

Knokke-Heist wordt geprezen om haar ‘Koninklijke’ sportverenigingen en ook Schepen van Sport, Jan Morbee, is trots op onze sportieve gemeente: “Met meer dan 100 sportclubs wil Knokke-Heist dé sportgemeente zijn aan de kust. Hier staat een sportieve levensstijl centraal. Kwaliteit en sociaal contact zijn belangrijke troeven voor een duurzame sportbeleving, de diverse clubs zijn hiervoor de perfecte setting. In totaal zijn er 17.000 mensen aangesloten bij één of meerdere sportclubs. Ongeveer 43% van onze sportclubs telt meer dan 100 leden, 29% heeft er tussen de 50 en 100. Daarnaast vormen de vele actieve vrijwilligers de zuurstof voor de verenigingen.”

Ook wij gingen de sportieve toer op en bezochten enkele clubs met een koninklijk randje. Te land, ter zee of in de lucht, royale sporters voelen zich thuis bij deze zes clubs.

GOLFEN IN GRANDEUR

Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist is één van de oudste golfclubs in België (1899) en biedt twee prachtige banen met 18 holes. In een schitterend landschap van dennenbomen, haagdoorn, berk en populier slingeren de Zoute fairways zich tussen de golvende duinen. De ‘buitenbaan’ (Championship Course) vraagt de nodige speelvaardigheid, vooral bij veel wind. Dit inland links parcours vormde verscheidene malen de locatie voor het Belgian Open waar kampioenen zoals als Jiménez, Clarke, Faldo en Westwood gekroond werden tot winnaar. Ook de ‘binnenbaan’ (Executive Course) is uitdagend en biedt veel variatie met enkele verrassende PAR 3’s.

Bij hole 8 moet je bijvoorbeeld over de bomen slaan. Heel wat vooraanstaande golfspelers en koningen Leopold III en Boudewijn speelden hier. Een club met veel grandeur, een aanrader van formaat!

RZGC.BE

MEER DAN 50 JAAR HOCKEYPLEZIER

Royal Knokke Hockey Club is opgericht in 1968 en in die meer dan 50 jaar vond menig Knokkenaar (jong en oud) de weg naar de prachtige hockeysport. In de beginjaren werd gehockeyd op het derde voetbalplein van Knokke, later kregen de spelers een kunstgrasveld met zand. In 2015 schonk de gemeente een nieuw waterveld dat een zeer snel, technisch en vooral veilig spel toelaat. De bijhorende topverlichting zorgt dat de spelers ook tijdens donkere wintermaanden kunnen trainen. Het meest recente hoogtepunt was de bouw van een gloednieuw clubhuis. Het werd geopend in het najaar van 2021 en biedt, naast alle moderne faciliteiten, een prachtig zicht op het hockeyveld. Royal Knokke Hockey Club telt zo’n 220 leden. Ook de sportieve successen van de Red Panthers en Red Lions zorgen voor extra groei.

KNOKKEHOCKEY.BE

EEN RIJKE VOETBALGESCHIEDENIS

Royal Knokke F.C. was, en is, op tal van vlakken een buitenbeentje. De naam verraadt onmiskenbaar de Angelsaksische wortels. Onder invloed van de grote Britse kolonie die in het begin van de twintigste eeuw aan onze Oostkust vertoefde, werd Knokke Football Club in 1905 boven de doopvont gehouden. Na WO I sloot blauw-wit zich officieel aan bij de Belgische Voetbalbond. Met stamnummer 101 slaagde de club er zelfs een tijdje in om in de eerste afdeling te spelen. Dit jaar speelde de ploeg, na een desastreuze start, alweer een hoofdrol in eerste nationale. Royal Knokke F.C. wordt geleid door drie aandeelhouders en een dagelijks bestuur met o.a. voorzitter Vincent Vanhonsbrouck, sportief manager Kristof Arys en algemeen manager Thomas Bernaert. Met een prachtig stadion, een succesvolle Footlunch in de Radisson Lounge, 300 jeugdspelers en een A-kern van 24 spelers beschikt Royal Knokke F.C. over een uitstekende structuur.

RKFC.BE

WIND IN DE ZEILEN

Royal Belgian Sailing Club ontstond in 1863 aan de Gentse Leien. Vandaag telt de RBSC vijf locaties verspreid over Oost- en West-Vlaanderen, waarvan één in Zeebrugge (Jachthaven Prins Albertdok met 250 ligplaatsen voor motor- en zeiljachten) en twee in Knokke-Heist (Beachclubs in Duinbergen en Het Zoute). Het zijn ideale locaties om te kitesurfen, golfsurfen, catamaranzeilen, suppen, wing- en kitefoilen. Met zo’n 2.300 leden is de Royal Belgian Sailing Club de op één na grootste van België. Nathalie De Waele: “De diversiteit onder onze leden is groot. De oudste is 100 jaar, de jongste drie en zowel heren (70%) als dames (30%) vinden hun weg naar de club. Iedereen is meer dan welkom om lid te worden. Onze catamaranwerking is de grootste in Europa. Voor iedere watersporter hebben we een aangepast aanbod en ook onze jeugdwerking is ongekend binnen Europa. Volgend jaar vieren we ons 160-jarig bestaan en daar zijn we best fier op.”

RBSC.BE

SCHOT IN DE ROOS

‘Royal Shooting Air Vossenhul’, zoals de schietvereniging sinds najaar 2020 heet, kent een geschiedenis van bijna 100 jaar. De vereniging ontstond uit de jeugdclub Vossenhul in Duinbergen met als voorzitter senator Manu Desutter en ondervoorzitter Hugo Van der Voort. Kunstenaar Emile Raes gaf er training luchtkarabijn aan jongeren. Vandaag hebben de schutters nagenoeg een halve eeuw hun lokaal in de kleine zaal van De Stormmeeuw in de Edward Verheyestraat. Voorzitter Francois Raes: “Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan (1974) werd de schietstand gemoderniseerd en kregen we digitale lijnen. De coronapandemie overleefden we dankzij de tussenschermen ontworpen door Hugo Van der Voort. Onze club telt zo’n 30 leden, zowel mannen als vrouwen. De oudste is 84 jaar, de jongste 21. Vijf jaar geleden werd Emma Vandevyvere Sportvrouw van het Jaar en momenteel is Tatiana Gallon (luchtpistool) een opkomend talent.”

VOSSENHUL.BE

EEN BALLETJE SLAAN IN ’T ZOUTE

Onder de impuls van S.A. Compagnie Immobilière le Zoute, ontstond in 1910 de ‘Knocke Golf & Lawn Tennis Club’. Het toenmalige clubhuis had zowel zicht op het golfterrein als op de zes tennisbanen gelegen tussen de Zoutelaan en de Elizabetlaan. Vandaag bestaat het tennispad tussen de Piers de Raveschoot- en de Elizabetlaan nog steeds. Het waren vooral Engelsen (oud-kolonialen) die er tennis speelden. In 1911 sloot de tennisclub zich aan bij de KBTB, onder de naam van Royal Zoute Tennis Club nv. Tijdens WO II raakten de tennisbanen zwaar beschadigd en werd het terrein verkocht als bouwgrond. Het was Graaf Maurice Lippens die het initiatief nam om een nieuw tenniscomplex te bouwen tussen de Bronlaan en het Groen Plein. Royal Zoute Tennis Club groeide uit tot een prachtig tennispark met 43 banen, waarvan één center court voor +/- 2.500 toeschouwers, een secretariaat, een clubhuis met restaurant, een gameroom voor de jongeren, 8 oefenmuren, kinderopvang en een sportshop. Meer dan 1.000 kinderen volgen jaarlijks lessen bij de Royal Zoute Tennis School vzw.

ROYALZOUTETENNISCLUB.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde