Skip links

Rijwoning Met Hotelcomfort

Architecte en ontwerpster Anouk Taeymans ging voluit voor een grondige renovatie van haar stadswoning in Antwerpen-Berchem. Nochtans was het geen liefde op het eerste gezicht tussen Anouk en het rijhuis uit 1954. Dankzij haar oog voor architectuur en inrichting zag Anouk meteen het potentieel. Het resultaat is een woning met veel daglicht en een aangenaam binnenklimaat.

MODERN COMFORT

De grondige verbouwing betekende eveneens de uitgelezen kans om moderne technieken toe te voegen. Ook in een oudere woning zijn er mogelijkheden om het wooncomfort te verhogen.

Voor een gezond binnenklimaat koos Anouk voor het D+ ventilatiesysteem van Renson. De toevoer van gefilterde buitenlucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht gebeurt via ventilatieroosters, geïntegreerd en mee geschilderd met muur of plafond. Een esthetische oplossing want zo moesten er geen roosters worden ingebouwd in de massieve, eiken ramen.

Om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door onder controle te houden, koos Anouk in de slaapkamer voor een buitenzonwering van Renson. “Zo wordt het op zomerdagen – met de screens de hele dag naar beneden – boven nooit echt te warm en hoeven we niet meteen voor airco te kiezen. Bovendien slapen we prima omdat het ‘s nachts perfect donker is in de kamer dankzij het verduisterende screendoek. Zo kunnen we uitslapen in het weekend zonder gewekt te worden door de eerste zonnestralen”, lacht Anouk. De transformatie van hun woning is meer dan geslaagd. Het gezin had nooit verwacht dat ze zich hier zo thuis zouden voelen. “Na een vakantie is het altijd zalig thuiskomen. Eigenlijk genieten we hier van nog meer comfort dan op hotel”, besluit Anouk.

De rijwoning ligt middenin het gezellige, drukke Antwerpen-Berchem. De woning kreeg een grondige renovatie met aandacht voor de typerende architectuur uit 1954 die bewaard en nog versterkt werd. Zo komen de afgebogen muren doorheen de woning geregeld terug. Door binnenmuren te slopen, raampartijen te vergroten en een lichtstraat in het dak te voorzien, creëerde Anouk meer openheid en een overvloed aan daglicht dat de binnenruimte helder verlicht. “Maximaal wooncomfort met voldoende daglicht was de rode draad doorheen ons volledig renovatietraject”, vertelt Anouk.

De rijwoning oogt verrassend ruim. De muren zijn afgewerkt met kalei en zorgen voor een rustige en huiselijke sfeer. Anouk maakte gerichte en doordachte architecturale keuzes. Op het gelijkvloers tekende de ontwerpster een zitput waardoor ze veertig cm extra vrije hoogte creëerde. En verder snoepte Anouk twintig vierkante meter van de vloeroppervlakte af om een heerlijk stadstuintje te voorzien.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).
Journalist: Ingrid Allaerts