Skip links

‘Walhalla’ Van Karl Daeseleire Is Zoveel Meer Dan Een Boekhandel

Het Walhalla, lees ‘het hoogst bereikbare’, zeg maar de mythologische hemel. Welnu, als er een juiste woordkeuze bestaat, dan gaat het wel om de pop-upboekhandel van Karl Daeseleire op de Zeedijk 617 in Knokke-Heist (vlakbij Brasserie Rubens). Eind april was de opening en binnen de 24 uur zag je dat het een voltreffer was. Maar ‘Walhalla’ is ook zoveel meer dan gewoon een boekhandel.

Karl Daeseleire is de neef van de bekende acteur Axel Daeseleire en heeft nagenoeg al heel zijn leven zijn hart aan Knokke verpand. Karl: “Mijn ouders hebben dertig jaar lang iets gehuurd in Knokke. Ik ging als zesjarige de bunkers, de Lekkerbek en de Uilenspiegel bewonderen. We vierden kerstfeest altijd hier aan zee. Dus eigenlijk ken ik Knokke-Heist een beetje als mijn broekzak. En toen ik de voorbije jaren hier telkens aan de Zeedijk voorbijfietste, dacht ik ‘met dit leeg pand uit 1927 is toch iets moois te doen’. Als het goed weer is, wandelen hier dagelijks zo’n vijfduizend mensen voorbij.” Op zaterdag 23 april was het dan zover: pop-upboekhandel ‘Walhalla’ opende de deuren.

OOK WORKSHOPS

Dat het een pop-upboekhandel zou worden, stond min of meer in de sterren geschreven. Karl Daeseleire is al veertig jaar werkzaam in de boekenbranche. Hij bezocht in al die jaren nagenoeg elk verkoopkanaal dat met boeken te maken had en dat tot in de kleinste dorpen van Vlaanderen. Tien jaar geleden richtte hij Booxxe op, een platform dat zich bezighoudt met sales- en marketingactiviteiten en ook instaat voor de belangrijke verdeling via betrouwbare distributiekanalen. Karl was jarenlang ook nauw betrokken bij het organiseren van de veel bezongen Antwerpse boekenmarkt. “Daar was er al het contact met de vele bezoekers, en dat fijne gevoel ervaar ik hier in Knokke ook weer. Ik geef de bezoekers ook graag advies. Wanneer een oma voor haar kleinkinderen bv. een speciaal kleurboekje wil kopen, kan ik in mijn winkel laten zien hoe moderne kinderboekjes werken. Of een puzzelboekje voor driejarigen. Als je kan laten zien hoe het werkt, dan zie ik de monden meteen openvallen. Ik organiseer geregeld workshops en daarbij denk ik aan papieren bloemen maken, schelpen van de Noordzee, Knokke in de tweede wereldoorlog, kleuren met Caran d’Ache, enz. Op die manier wil ik een boekhandel zijn die zoveel meer is dan een plek waar je gewoon boeken kan kopen.”

MINIBOEKENBEURS

Intussen is Karl al een tijdje gedomicilieerd in KnokkeHeist. “Voor mij was dit een ideale uitvalsbasis wanneer ik de boekhandels in Roeselare, Brugge, Kortrijk en Knokke moest bezoeken. De verkeersproblemen in en rond Antwerpen zijn genoegzaam bekend en vanuit Knokke kunnen vertrekken was gewoon zalig.” Hier in Knokke-Heist amuseert hij zich in Walhalla door de vele babbeltjes met de bezoekers. Beschouw het als een soort miniboekenbeurs. Het woord is gevallen: de boekenbeurs in Antwerpen.

“Het is jammer wat er met zo’n monument als de Antwerpse boekenbeurs is gebeurd. Ik zat mee in de commissie en in de jaren negentig kwamen daar – ik zeg het maar één keer – 180.000 bezoekers naartoe. Maar wij, als zogenaamde oude garde deden dat plots slecht, terwijl zelfs de Nederlanders met afgunst naar zo’n topevenement keken. Er kwamen jonge en ‘verlichte’ mensen en die vonden dat er meer beleving moest zijn. Maar beleving moet je wel doorrekenen aan de standhouders en de bezoekers. Met andere woorden, de inkomprijs van de Antwerpse boekenbeurs was plots 10 euro. Ga je daar met je gezin naartoe dan betaal je al snel 40 euro plus verplaatsing, parking, enz. en dan heb je nog niet eens een boek gekocht.”

PLEZIER GETANKT

Intussen is de versnippering groot: boekenbeurzen overal in Vlaanderen en het hart van Karl Daeseleire dat bloedt. Maar met Walhalla heeft hij weer plezier getankt. De pop-up is in juli en augustus elke dag van 11 tot 18 uur doorlopend open. De andere maanden (zeker al tot begin november) is dat alleen tijdens de weekends. Karl Daeseleire geeft dit prachtige pand op de Zeedijk alleszins een nieuwe dimensie. “Je kan altijd vrijblijvend binnenspringen en komen snuisteren in het enorme aanbod van zo’n 3.000 verschillende titels.”

De restvoorraden van de uitgevers krijgen in Walhalla een tweede leven: diepe psychologie, coole strips, nuttige wijsbegeerte, mijlpalen uit de literatuur, iconische romans en spannende thrillers, prachtige historische boeken, indrukwekkende kunstboeken, boeiende kook- en hobbyboeken, bestsellers, fictie en non-fictie, reis- en natuurgidsen, enz. Wie nood heeft aan wat extra welverdiende ‘me-time’ thuis in de zetel of op het strand heeft aan Walhalla een flinke kluif.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde
Foto: Jana Germanus