Skip links

Botanic Sanctuary Antwerp: Holistische Focus Op Botanisch Welzijn

Vier fine dining restaurants onder de hoede van diverse Michelin-sterrenchefs, 108 sfeervolle kamers, suites en spasuites – sommige met terras en eigen wellnessgedeelte, allemaal met zicht op groen – en vier winkels op een site van 20.000 m²… ‘Botanic Sanctuary Antwerp 5* Superior, het nieuwe ‘Leading Hotel of the World’ in de voormalige kloostervertrekken van het gasthuis aan de 200 jaar oude botanische tuin van Antwerpen is een etablissement zonder weerga. De exclusieve wellness – ook toegankelijk voor niethotelgasten – is uniek in de Benelux!

OP DEZE PLEK ERVAAR JE NIET ALLEEN GEZELLIGHEID EN SACRALE RUST, MAAR OOK HET GEVOEL VAN VRIJHEID, RUIMTE, LUXE EN PRIVACY IN HET VERLENGDE VAN DE NATUUR.

Botanic Health Spa en Health Club, de nieuwe, exclusieve wellness en gym verdeeld over 1.000 m² (drie verdiepingen), mag nu al bestempeld worden als dé belangrijkste bestemming in ons land voor meerwaardezoekers op wellnessvlak. In het baanbrekende en holistische spaconcept dat focust op natuurgeneeskunde, fytotherapie, Traditionele Europese Geneeskunde (TEM), Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en preventie staat het botanische welzijn centraal. Op deze plek ervaar je niet alleen gezelligheid en sacrale rust, maar ook het gevoel van vrijheid, ruimte, luxe en privacy in het verlengde van de natuur. De spa omvat tien behandelkamers, een panoramisch zwembad (18 m) met whirlpool in een oranjerie, een Kneippvoetenbad, een infraroodsauna, twee experience sauna’s, jacuzzi, lounge, vitamine- en kruidenbars en het Botanic Health Restaurant met gezonde gerechten verzorgd door sterrenchef Pascal Duvivier. De exclusieve fitnessclub ‘Botanic Health Club’ biedt innovatieve ledenprogramma’s voor honderd leden en personal coaching onder leiding van voormalig beroepsgolfer Ingmar Harthoorn die elk lid naar wens bijstaat op de modernste hightechtoestellen van Technogym Biocircuit. De prachtige fitness met zicht op het groen leent zich ook voor yoga-, meditatie- en mindfulnesslessen om lichaam en geest weer energie te geven.

GEZONDHEIDSSCAN

Als hotelgast of health club-lid kan je achter de muren van de vijf historische gebouwen van het 15e eeuws oude klooster meer doen dan ontspannen. Je kan er genieten van behandelingen waarbij ook jouw gezondheid een realiteitscheck krijgt en wil nu net dat wij precies zo enkele behandelingen uittesten. “Het is onze bedoeling om technieken uit de traditionele Chinese geneeskunde zoals acupunctuur en cupping te combineren met osteopathietechnieken zoals micro-osteopathie om onze gasten naar een hoger gezondheidsniveau te tillen”, vertelt Xavier Le Clef, osteopaat en TCMpractitioner. Xavier voegt de daad bij het woord en vangt aan met een screening waarbij hij onder meer onze polsslag controleert, tong analyseert en mobiliteit- en orgaanactiviteit checkt. “Bij gasten die een meer doorgedreven screening wensen, checken we met het MOT-scanapparaat (aanwezig in zowat elk Universitair Ziekenhuis in Oostenrijk) 600 verschillende gezondheidsparameters”, gaat Xavier verder. Xavier plaatst enkele elektroden op onze enkels en twaalf minuten later rolt er een lijvig rapport uit het apparaat dat tot onze grote verbazing aanduidt waar het in ons lichaam mankeert of waar in de nabije toekomst een probleem schuilt. “In functie van de resultaten van de metingen, kunnen we een behandeling of behandelplan opstellen”, vertelt Xavier. “Sommige mensen zullen we doorverwijzen naar onze Functional Medicine Certified Health Coach Kim Smolders om bijvoorbeeld advies te krijgen inzake voedingssupplementen of een voedingsplan. Maar we kunnen ook ernstige problemen vaststellen. Wanneer de frequenties van een gezonde cel zich anders gedragen, kunnen we ervan uitgaan dat dit eventueel slecht kan evolueren en kan het aangewezen zijn om de persoon door te sturen naar een reguliere arts. Het apparaat werkt met resonantie en gaat 4.000 Hz trillingen door ons lichaam sturen. Zowat elke pathologie van zowel lichaam als huid wordt veroorzaakt door een stagnatie van vloeistoffen of Qi (energie) in ons lichaam en zo door het MOT-scanapparaat gedetecteerd. Sommige problemen kunnen we behandelen met het apparaat, andere door middel van acupunctuur en massagetechnieken. We gaan de bloeddoorstroming bevorderen en geblokkeerde energie weer laten doorstromen.”

KRUIDENFARMACIE

Uit het resultaat blijkt dat we last hebben van enkele lymfeknopen die niet naar behoren functioneren en van vochtretentie. We worden doorverwezen naar de Portugese Tania die expert is in lymfedrainage en ons lichaam een ‘Detox & Slimming Body Treatment’ geeft met de producten van Physiodermie. Door middel van lymfedrainagemassage activeert Tania met speciale manoeuvres (eentje doet ons denken aan een slang die door het zand kruipt) de bloedcirculatie en werkt ze in de diepte in op het bindweefsel. Na de vijftig minuten durende behandeling is het effect op ons lichaam spectaculair. In de spa hanteren ze naast de 100% plantaardige producten van het Zwitserse Physiodermie ook producten van Saint Charles (een Oostenrijks merk van zes generaties apothekers) die perfect op de spafilosofie aansluiten. Physiodermie werkt op typologie (bilious, sanguine, lymfatisch en nerveus) en buiten de lichaamsbehandelingen zijn ook de facials een aanrader. Wij genoten op het moment zelf – maar ook achteraf nog – van de vele weldoende serums die de Oekraïense Olesia tijdens de behandeling op ons gelaat aanbracht. Onze huid voelde nadien goed gevoed aan en de mooie glow doet verlangen naar meer. De make-up van Jane Iredale en handen voetverzorging van KOH maken het aanbod compleet. “We willen met onze holistische aanpak ook het gegeven van de kruiden uit de botanische tuin (vroeger gebruikt voor de genezing van patiënten in de ziekenzaal van het Elzenveld) weer tot leven wekken”, vertelt Kim Smolders, Functional Medicine Certified Health Coach. Kim genoot een opleiding aan The Institute for Functional Medicine in de Verenigde Staten en verbaasde ons met haar kennis en gedegen advies. Ze keek naar de invloed die onze voedingsgewoonten, stress, slaap, relaxatie, beweging, ja zelfs onze relatie heeft op ons lichaam om vervolgens levensstijlaanpassingen voor te stellen. Wie een receptuur krijgt voor aanvullende voedingssupplementen of essentiële oliën kan daarmee naar de ‘Saint Charles Apothecary’ aan de overkant. Deze kruidenfarmacie verkoopt nichespamerken met dezelfde filosofie van de spaverzorgingen. Het mag duidelijk zijn: de patiënt en het holistische welzijn staan in Botanic Sanctuary centraal.

LANGE GASTHUISSTRAAT 45
TEL. +32 3 269 00 00
SPA@BOTANICANTWERP.COM
BOTANICANTWERP.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).
Journalist: Anja Van Der Borght