Skip links

Beleef De Magie Van Zoute Beach Flower Festival

Knokke-Heist staat bekend om haar strandbloementraditie. Elk jaar ontstaan er op het strand kleurrijke papieren bloemen in alle vormen en maten. De traditie dateert van het interbellum, toen jonge toeristen en kustbewoners crêpepapier begonnen te gebruiken om bloemen te maken. Inmiddels zijn papieren strandbloemen erkend als immaterieel erfgoed van Vlaanderen en heeft Knokke zelfs haar eigen Zoute Beach Flower Festival, een wedstrijd waarin kinderen strijden om de titel van beste strandbloemenwinkel en mooiste bloem van het jaar.

VAN GENERATIE OP GENERATIE: HET AMBACHT VAN STRANDBLOEMEN MAKEN IN KNOKKE HEIST

Het maken van strandbloemen is niet alleen een traditie, het is ook een kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De techniek en materialen zijn in de loop der jaren weliswaar veranderd, maar de essentie van het spel blijft hetzelfde: je maakt bloemen van papier, graaft een zitput en verhoogt de voorzijde tot een toonbank. Vervolgens lok je klanten en neem je schelpen in ontvangst als betaling voor je koopwaar. Maar let op, de betalingswijze kan per badplaats verschillen! In Knokke-Heist zijn zaagjes of ‘couteautjes’ al decennialang de gangbare munt.

DE PERFECTE UITSTAP VOOR HET HELE GEZIN

Het Zoute Beach Flower Festival is echter niet alleen een wedstrijd. Het is een familie-evenement met allerlei activiteiten op het strand. Deelnemers krijgen op voorhand een doos toegestuurd per post met allerlei materiaal om prachtige strandbloemen te maken. De origineelste winkel en de creatiefste bloem worden beloond met een mooie prijs. Of je nu een lokale inwoner of toerist bent, een bezoek aan Knokke-Heist tijdens de zomerperiode is niet compleet zonder het bekijken of zelfs kopen van papieren strandbloemen. Het is een unieke en kleurrijke traditie die hier nog steeds springlevend is.

Het Zoute Beach Flower Festival belooft een hoogtepunt te worden voor liefhebbers van strandbloemen en traditionele ambachten. De wedstrijd biedt niet alleen een kans voor kinderen om hun creativiteit te tonen, maar ook voor ouders en grootouders om herinneringen op te halen aan hun eigen strandbloemenverleden.

VAN PAPIER TOT KUNSTWERK: WORKSHOPS EN DEMONSTRATIES OP ZOUTE BEACH FLOWER FESTIVAL

Maar het festival gaat verder dan alleen de wedstrijd. Er worden ook workshops en demonstraties gegeven waar bezoekers kunnen leren hoe ze zelf papieren strandbloemen kunnen maken. Er is zelfs een fotobooth waar je leuke foto’s kunt maken met je favoriete strandbloemen.

Kortom, het Zoute Beach Flower Festival is niet alleen een viering van de traditie van papieren strandbloemen, maar ook een fantastisch evenement voor het hele gezin en een perfecte gelegenheid om te genieten van de schoonheid van Knokke-Heist en de Belgische kust.

ZOUTE BEACH FLOWER FESTIVAL

Hoe groot de liefde voor strandbloemen in Knokke is, bewijst dit gloednieuwe initiatief. De strandbloemenwedstrijd is georganiseerd door Compagnie Het Zoute met de medewerking van Knokke-Heist, AVA, Delen Private Bank, Zoute People, Ofyr, Daniel Ost.

Op zaterdag 19 augustus verandert het strand voor het Albertplein, ook gekend als de ‘Place m’as-tu vu’, in een heuse marktplaats met papieren bloemen.

MEER OVER HET ZOUTE BEACH FLOWER FESTIVAL?

Ontdek alles op de website en schrijf je in.

@ZOUTEBEACHFLOWERFESTIVAL
ZOUTEBEACHFLOWERFESTIVAL.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).