Skip links

Sint-Niklaaskerk Te Westkapelle

Naar aanleiding van de verwoestende brand op 26 maart 2013, die de kerk van Westkapelle als ruïne achterliet, werd vanuit het College van Burgemeester en Schepenen gezocht naar een manier om Westkapelle en haar Sint-Niklaaskerk opnieuw met elkaar te verenigen. De brand heeft de dorpskern immers geraakt in zijn karakter en in zijn historische, artistieke, esthetische en sociaal spirituele betekenis.

De nieuwe Sint-Niklaaskerk draagt ons inziens zeker bij aan de waardering voor onroerend erfgoed. De mix tussen doorgedreven restauratie en doordachte architecturale vrijheid brengen het gebouw naar de 21ste eeuw en maakt het opnieuw een aantrekkelijke plek. In de toekomst zal een veel ruimere doelgroep de kerk opnieuw ontdekken en gebruiken, alsook de schoonheid van het gebouw leren appreciëren, zowel in zijn historische aspect als door de hedendaagse ingrepen. De tweeledige restauratiewijze (zacht in het jongste gedeelte en hard in het oudste) maakt de huidige Sint-Niklaaskerk tot een zeer interessant gegeven. Ondanks de tweedeling, vormen beide onderdelen een samenhangend geheel.

Tekst en uitleg krijgen we van hoofdtrainer Vincent Dedecker van Attak Padel Academy uit Brugge, een club die zo’n vijf jaar geleden pionierswerk verrichtte in onze West-Vlaamse regio: “De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt van padel een explosieve sport, waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijk op te pakken en de spelregels en de puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van glasvezel of koolstofvezel.”

Na voltooiing van de heropbouw van de kerk vormt deze namelijk een mantel voor een unieke mix aan activiteiten. Naast het sacraal gedeelte van de kerk, dat ondergebracht wordt in het historische deel van de kerk, kunnen er vanaf heden voorstellingen plaatsvinden, wegens de uitschuifbare tribune met ruimte voor 112 personen. Er is in het evenementengedeelte tevens een bar en ruime berging voorzien. In een nieuw uitgegraven kelder is er verder nog ruim sanitair voorzien en een bijkomende berging. Tevens kunnen meerdere vergaderzalen apart afgehuurd worden, zonder dat hiervoor de rest van de kerk dient betreden te worden. Vanuit deze vergaderzalen, die zich op 3,4m boven 0-niveau bevinden, krijgt men een uniek zicht op de gerestaureerde kerk maar bevinden zich tevens vlakbij de nieuwe glas-in-lood ramen.

Dit artikel komt uit ons magabook Knokke Actueel Issue 31.