Skip links

Ann De Bisschop ‘Werk niet harder maar slimmer’

We werken intussen al ruim een jaar van thuis. Er is geen duidelijk onderscheid meer tussen onze werkdag en onze privétijd en we missen mogelijk structuur in ons leven. Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel en kunnen we stilaan ‘voorzichtig’ en in kleine groepjes weer naar kantoor.

We missen niet alleen structuur, we missen ook connectie. En onze mentale balans is mogelijk zoek. Toch kunnen we met een paar kleine aanpassingen in onze manier van werken én leven een groot verschil maken in hoe energiek we ons voelen.

Gezien we wellicht niet meer 100% terug naar kantoor zullen gaan, maar zullen kiezen voor ‘best of both worlds’, zet ik graag een paar tips op een rijtje. De thuiswerkdagen zijn ideaal voor onze work-life balance, de dagen op kantoor zijn er voor creatieve brainstormsessies en momenten van connectie.

ZORG VOOR FOCUS

zitten veel te weinig. Sta minstens ieder uur recht zodat er weer bloed door je ledematen stroomt. Probeer minstens 1 keer in de voormiddag én 1 keer in de namiddag een kwartier rechtstaand te werken. Wat ook zeker helpt om het zitten te doorbreken, is je telefoongesprekken staand, of beter nog, al wandelend te doen. En als je dan toch zit, zorg dan dat je op een goede stoel zit om ergonomische klachten te vermijden.

Het is niet evident om thuis te werken als ook je partner verplicht thuis werkt én de kids niet naar school zijn. Probeer daarom duidelijke afspraken te maken. Indien mogelijk, kies je een werkplek waar je de deur achter jou kan sluiten en waar je ook een ‘signaal’ kan hangen dat je ‘niet gestoord wilt worden’. Zo vermijd je niet alleen dat je midden in een Zoom of Teams meeting in een vervelende situatie terechtkomt, het zal je vooral veel innerlijke rust bezorgen dat je even ongestoord en in volle focus verder kunt werken. Werken aan de keukentafel is dus niet zo’n goed idee.

GUN JEZELF EEN PAUZE

Het is wetenschappelijk bewezen dat ons brein zich slechts 58 minuten optimaal kan concentreren en dan nood heeft aan een korte pauze. Gun jouw brein dat moment en beschouw dit niet als een verlies aan tijd, maar eerder als een winst aan productiviteit nadien. Ga dus even een luchtje scheppen buiten, kom tot rust, stretch of beweeg wat en kom op adem vóór je aan een volgende meeting of opdracht begint. Laat tijdens je pauze je mobiele telefoon gewoon binnen om optimaal te ontspannen.

ZIT DAAR NIET TE ZITTEN

We zitten veel te veel. En nu we ons niet verplaatsen naar een andere collega of naar de koffiehoek op kantoor, doorbreken we het

ZOEK ELKAAR OP

Het verplichte thuiswerk heeft ervoor gezorgd dat we onze collega’s en de leuke informele momenten heel hard missen. We missen de gesprekken in de wandelgangen en aan de koffieautomaat. Maar waarom je volgende meeting niet al wandelend in het bos of het park houden? Veilig én gezond.

ZORG VOOR ELKAAR

Informeer hoe het gaat met je collega’s. En stel dan niet de korte, gesloten vraag “Alles goed? ” maar toon oprecht interesse en vraag “Hoe gaat het met je? ”. Maak bewust tijd voor elkaar. Als je leidinggevende bent, start je de dag met een ‘check-in’ en de meetings start je best door even een rondvraag te doen hoe het met iedereen gaat. Dit kan heel eenvoudig met het ‘verkeerslicht’, voelen we ons groen/oranje/rood vandaag? Wat je niet vraagt, kan je niet weten. En als je niet weet hoe het met je collega’s gaat, kan je ook niets ondernemen.

Meer info of interessante blogartikels kan je vinden op www.anndebisschop.be, of regelmatig post Ann concrete tips op haar instagram @ann_debisschop

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).