Skip links

Tulum – If Not Now, When?

Tulum is hot! Dankzij de Instagramkiekjes vanuit Azulik, Nomade, hotel Esencia en Habitas heeft Tulum het beeld van een soort Mexicaans Ibiza. Het prachtige kookboek Mi Cocina van Rick Martinez (zie artikel pg. 87) geeft je ook enorm veel zin om naar Mexico te reizen. Mocht je nog redenen zoeken om een trip naar Tulum te plannen, lees dan zeker verder.

DE RELAXTE VIBE GEEFT JE EEN INSTANT VAKANTIEGEVOEL. IF NOT NOW, WHEN?

Dit staat op één van de verkeersborden wanneer je naar Tulum Beach rijdt. Er hangt echt een heerlijk relaxte sfeer in Tulum Beach en ook in Tulum Pueblo. Zowel in Tulum Pueblo als in Tulum Beach kan je op verschillende plaatsen heel mooie street art zien. Op het strand zijn er veel hotelletjes en beachbars die het midden houden tussen ’SHABBY CHIC’ en ‘BOHEMIEN CHIC’. Soms ligt de nadruk net iets meer op shabby en bohemian en soms iets meer op de chic, maar overal hangt een relaxte vibe. Doe je slippers aan en laat de vakantie beginnen. No need to dress up.

Zowel in Tulum Pueblo als in Tulum Beach zijn er leuke kleinschalige designhotelletjes, het ene nog leuker en mooier ingericht dan het andere. Er zijn de bekende Instaproof kleppers zoals Nomade (die tenten), Be Tulum (die schommels), Azulik (die terrassen in de lucht) en Habitas, maar die zijn iets verder gelegen van het ‘centrum’ waardoor je telkens de auto moet nemen. LA ZEBRA is een prachtig klein boetiekhotel met leuke ruime kamers en het beste van al… de kamers liggen op het strand en je ziet de zee vanuit je bed. In Tulum zal je geen grote hotels met megasportfaciliteiten en verschillende restaurants vinden, maar wel leuke kleinschalige hotelletjes.

VANUIT TULUM KAN JE PRACHTIGE MAYATEMPELS EN RUÏNES BEZOEKEN.

Op een uurtje rijden kom je in COBA, een mooi tempelcomplex waar je kan fietsen door de jungle. Bezoek het eerste deel van dit complex met een gids die je een aantal leuke weetjes over de Maya’s kan vertellen. In TULUM zelf zijn de ruïnes aan de zee van een oude stad of nederzetting en nog iets verder kan je CHICHEN ITZA bezoeken. Plan op de terugweg van deze uitstappen zeker een duik in een cenote. Dit is heel verfrissend en een unieke ervaring. Rond Tulum en Coba kan je verschillende cenotes vinden waar je kan gaan zwemmen. Zorg wel voor cashgeld, muggenspray en handdoeken en geniet van het heldere verfrissende water. ZACIL HA en de GRAN CENOTE (op nog geen 5 minuten rijden van Tulum Pueblo) zijn zeker de moeite om te bezoeken.

Je kan het hele jaar door naar Tulum reizen, maar tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie kan het wel eens heel druk worden. Wanneer je net voor DIA DE LOS MUERTOS naar Mexico gaat, zal je je ogen uitkijken. Elke familie maakt dan een mooi altaar met foto’s van hun overleden familieleden. Disney maakte er een paar jaren geleden de mooie film COCO over en als je in het kleurrijke Valladollid rondloopt, waan je je echt in die tekenfilm. Plan in Valladollid zeker een lunch in het heerlijke MESON MARQUES waar ze de guacamole aan je tafel komen klaarmaken.

Dit brengt ons bij één van de belangrijkste redenen om een tripje naar Tulum te plannen. Het eten in Tulum is namelijk geweldig. De Mexicaanse klassiekers zijn natuurlijk taco’s en ceviche maar ook fijnproevers en hipsters zullen hier echt aan hun trekken komen. Van het ontbijt tot het diner, er zijn heel veel leuke adresjes in Tulum Beach en Tulum Pueblo. In Pueblo zijn de prijzen echt een pak lager dan aan Tulum Beach en je kan er echt lekker eten. Voor het ontbijt zijn MATCHA MAMA, DEL CIELO en THE REAL COCONUT aanraders. ’s Middags moet je zeker eens naar TAQUERIA LA EUFEMIA op het strand. De tacos zijn er goedkoop en lekker. Je zit met je voeten in het zand, maar het weedgeurtje moet je er soms wel bijnemen. Bij LA ZEBRA staan er voor de lunch ook lekkere taco’s en ceviche op de kaart. Let wel op want ‘s avonds verandert de kaart en ook dan is het alleen maar genieten. Voor het diner kan je op verschillende plaatsen en voor verschillende budgetten lekker gaan eten. CASA JAGUAR, GITANE, HARTWOOD en LA ROSA NEGRA zijn bekende restaurants, maar je betaalt er ook wel de prijs. Bij MUR MUR eet je heerlijk Mexicaans voor een vriendelijker budget en ook de pizza’s bij JUANITA DIAVOLA zijn aan te raden. Tegenover La Zebra Hotel is er een soort van pleintje met allemaal foodtrucks: taco’s, Argentijnse specialiteiten, ceviches en cocktails. Leuk om te knabbelen onder de palmbomen. Het eten in Tulum is top, maar ARCA verdient eigenlijk een apart hoofdstuk. Zelfs als je op foodgebied al heel verwend bent en in veel lekkere (sterren)restaurants hebt gegeten, zal Arca je weten te bekoren. De locatie alleen al is geweldig: je eet midden in de jungle onder de palmbomen. De tafels zijn verlicht met waxinelichtjes en uit de open keuken komt een megavibe en waanzinnig lekker eten. Als je maar één avond in Tulum logeert, boek dan zeker een tafel bij Arca.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).
Journalist: Alexia Stevens