Skip links

Achter De Schermen Bij Moët & Chandon

Uitgenodigd worden door een prestigieus huis, dat teruggaat tot 1743 en op slechts 3 uur vanuit Brussel, dit konden we onmogelijk afslaan. Tijdens de rit lichtte Céline Castel, Marketing Director Moët Hennessy Belux reeds een tipje van de sluier.

Met de zogenaamde ‘Épernay encounters’ van Moët & Chandon werden we ondergedompeld in de wondere wereld van de champagne en alles wat de Franse ‘art de vivre’ te bieden heeft.

We maakten er kennis met een uitzonderlijke nieuwe ‘Grand Vintage 2015’ en dit op een prachtige locatie.

EEN LUST VOOR DE SMAAKPAPILLEN …

Een klassieker van het huis is de Moët Impérial, maar daarnaast komen er om de zoveel jaar Grand Vintages op de markt. In 2022 werd de Grand Vintage 2015 gelanceerd, zowel in wit als in rosé. De wijn is 6 jaar in de kelders gerijpt en een blend van Chardonnay, Meunier en Pinot Noir-druiven van hetzelfde jaar. De concentratie van Pinot Noir was hoger dan gemiddeld. 2015 was immers een bijzonder jaar voor de wijnbouw in de champagnestreek. De klimatologische omstandigheden waren extremer dan andere jaren: een warme lente, een droge zomer met hoge temperaturen en grote lichtintensiteit. Het was een bijzondere oogst met flink wat regenval tijdens de druivenpluk. Gelukkig waren de druiven reeds goed gerijpt met sterk ontwikkelde aroma’s om tot een prachtige champagne te komen.

… IN EEN IDYLLISCHE SETTING

Bij aankomst in Épernay genoten we in de Résidence de Trianon van een overheerlijke lunch vergezeld van de Moët Impérial. De sympathieke en vijftalige Lena Perrein, Maison Ambassador en Heritage Manager vergezelde ons nadien naar de indrukwekkende kelders. Op een heel professionele wijze bracht ze het verhaal doorheen de tijd.

Tijdens een bezoek aan het Fort Chabrol vernamen we alles over de inspanningen van het huis inzake biodiversiteit en het onderzoek naar aanpassingen aan de nieuwe klimaatevoluties.

Vervolgens stond een champagne tasting op het programma. De getalenteerde keldermeester Benoit Gouez kan terugblikken op 25 jaar ervaring bij het huis. Het Chateau Moët & Chandon op het domein van Saran in Chouilly is totaal gerenoveerd en sinds 2019 klaar om gasten te verwelkomen. Met zijn classicistische 18e-eeuwse façade domineert het op gracieuze manier het omliggende landschap. Vanop het terras kijkt men in de verte uit op een zee van wijngaarden. Het herbergt een aantal ruime slaapkamers met elk een eigen thema (zelf overnachtte ik in de ‘chambre chinoise’), la salle des petits-déjeuners, le grand salon en le salon de dégustation. Niet alleen het interieur werd aangepakt, ook de tuinen rond het gebouw kregen een vernieuwd design. Onze landgenoot Peter Wirtz drukte er als landschapsarchitect zijn stempel op via de creatie van een grote Engelse parktuin.

De Franse tuin daarentegen is gestructureerd en geometrisch en maakt een natuurlijke link tussen het kasteel en de vendangeoir (de plaats waar de geoogste druiven werden verzameld en geperst). “Het kasteel vormt het eindpunt van een romantische wandeling door de tuinen”, zegt Wirtz zelf.

WONDERLIJKE PAIRING EN GASTRONOMIE

Via een ondergrondse galerij bereiken we het elegante en moderne vendangeoirgebouw met hedendaagse decoratie. We begeven ons naar één van de twee verfijnde dining rooms. Dit was een uitzonderlijke en tot in de kleinste details verzorgde setting voor een gastronomisch en magisch champagne-paired diner, onder de deskundige leiding van Executive Chef Marco Fadiga. Hierbij kwamen de diverse champagnes Grand Vintage 2015, de Grand Vintage Collection 2006 en 2003 Rosé bij de verschillende gerechten en de Grand Vintage Collection 1999 bij het dessert uitstekend tot hun recht. Kortom … een perfecte harmonie, een ultieme ervaring. De gouden regel van het huis voor food and wine pairings is eenvoudig. De champagne primeert en de gerechten passen zich aan. De beide chefs werken nauw samen en zorgen voor een virtuozenduet.

Voor de echte liefhebbers: Moët & Chandon heeft ook een apart champagneglas ontworpen in samenwerking met een glasblazer uit de regio Gérard Lehmann, het 870 glas. Dit is niet zomaar een getal: een wetenschappelijke benadering wees uit dat er per schenkbeurt ongeveer 870.000 kleine belletjes vrijkomen … A votre santé !

Om de avond af te ronden, genoten we van een geanimeerde en muzikale verrassing in de terrasbar.

The day after … een overheerlijk ontbijt in de kleurrijke ontbijtruimte met zicht op het park (ditmaal geen bubbels …) en dan adieu aan het sympathieke Franse team met fijne herinneringen aan de gastvrijheid en de geneugten van de Grand Vintage 2015.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).