Skip links

Kaviaar: Altijd Een Smaaksensatie

Het verhaal van Imperial Heritage Caviar vertelt als een sprookje. We spreken begin jaren 2000 wanneer de familie Colman opmerkt dat de kaviaarsmaak was veranderd. Niet ongewoon, want op dat moment bood de markt vooral kweekkaviaar. Koenraad Colman en echtgenote Kristel Berghmans slorpten informatie op en namen het heft in eigen handen. Zo startte de zoektocht naar een kwekerij die de authentieke smaak van wilde steurkaviaar benadert.

Zoals het een sprookje betaamt, vond de familie Colman die kwekerij in Italië. In 2012 werd Imperial Heritage Caviar op de markt gebracht. Inmiddels stapte ook dochter Elisabeth Colman in het bedrijf. De kaviaar verovert smaakpapillen van liefhebbers tot aan de andere kant van de wereld en is ook prominent aanwezig in de hoogste gastronomische rangen.

We gingen langs bij driesterrenrestaurant Zilte en polsten bij chef Viki Geunes – Imperial Heritage fan en klant van het eerste uur naar zijn favoriete kaviaargerechten. Aaron Moeraert, sommelier van het huis deelde graag enkele pairing tips met ons.

HEB JE EEN SPECIFIEKE VOORKEUR QUA KAVIAAR?

Viki Geunes: “Moeilijke vraag, maar dan kies ik voor Oscietra, een kaviaar met een extra lange rijping. Dit is een creatie op zich! Als smaakmaker werk ik ook graag met Baerii, een robuustere variant.”

VERKIES JE JONG OF MATUUR GERIJPTE KAVIAAR?

“Het is zo bijzonder om verschillende rijpingstijden naast elkaar te ervaren, je proeft dan écht de impact. Net zoals bij mooie wijn. De ziltheid verschilt, aroma’s zijn complexer. Perfect gerijpte en Malossol gezouten kaviaar (n.v.d.r.: kaviaar met een zeer laag zoutgehalte) weet me telkens te bekoren. Met Imperial Heritage Caviar kan ik elk seizoen bepalen welk type kaviaar en welke rijping ik wil serveren in Zilte.”

HEB JE ZELF EEN FAVORIET KAVIAARGERECHT?

“Voor mij is puur het lekkerst. De natuurlijke en authentieke smaak van Imperial Heritage Caviar is uniek. Eenvoud siert. Of gecombineerd met een tartaar van coquilles of langoustine.”

MET WELKE KAVIAAR KUNNEN WE THUIS MAKKELIJK AAN DE SLAG?

“De Trésor kaviaar (jonge Baerii) van Imperial Heritage is perfect bij wilde dorade of langoustine. Langer gerijpte Baerii contrasteert met warme deegwaren waarin eigeel verwerkt zit. Ook een licht zure jus en temperatuur zijn hier van belang. Gewelde boter, witte wijn, peterselie, fijn gesneden sjalotjes, enkele druppels olie van gerookte paling … en dan die langer gerijpte Baerii kaviaar van Siberische steur? Overheerlijk!”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).