Skip links

De Zoute GT Tour Van Fon Martens

Fon Martens, zaakvoerder van Colman Knokke en Antwerpen, beleefde met zijn deelname aan de Zoute GT Tour dit jaar zijn allereerste ervaring in het rallygebeuren. Het was voor hem een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze bijzondere wereld.

HEEFT DE ZOUTE GT TOUR JOUW VERWACHTINGEN KUNNEN INLOSSEN?

Fon Martens: “De afgelopen jaren heb ik al verschillende keren de deelnemers met hun wagens opgewacht bij de finish van de Zoute GT Tour. Ik wist met andere woorden wel dat er altijd fantastisch mooie bolides meerijden en dat er een zeer gemoedelijke sfeer heerst, maar los daarvan had ik geen enkel idee wat ik nog kon verwachten. De GT Tour heeft echter mijn stoutste verwachtingen overtroffen! Een scala aan prachtige, moderne en youngtimer GT’s, de ene al impressionanter dan de andere en wat een vriendelijke deelnemers! Met enkele van hen kon ik kennismaken tijdens het uitgebreide ontbijt in het nieuwe kantoor van Renson Outdoor en NOA outdoor living in Kruisem, of ‘s middags tijdens een heerlijk warm buffet op de idyllische locatie van de Hulsters Molen in het Nederlandse Schoondijke. ‘s Avonds tijdens de prijsuitreiking in de Zoute Drivers Club in het paviljoen van Prado Zoute konden we samen terugblikken met rijkelijk vloeiende Blanc de Blancs van Ruinart, Gin Tropez en warme hapjes. Een heerlijke afsluiter van een prachtige, zonnige dag.”

IN WELKE MATE SMAAKT DEZE EERSTE RALLYDEELNAME NAAR MEER?

“De Zoute GT Tour heeft werkelijk een nieuwe wereld voor mij geopend. Ik weet nu al dat ik in de toekomst nog rally’s zal meerijden. Te beginnen met de Tour Amical volgend jaar in mei samen met mijn broer. Deze ‘7-daagse’ rally, die wij in de hoedanigheid van juwelier Colman samen met Bell & Ross sponsoren, vertrekt volgend jaar in Sofia om te eindigen in Dubrovnik. Ik wil alle autofanaten graag uitnodigen om eens een kijkje te nemen op www.touramical.be. Mijn ultieme droom is om ooit – ook samen met mijn broer – de Mille Miglia mee te rijden.”

VIND JE DAT NIEUWE DEELNEMERS ZICH MOETEN VOORBEREIDEN OM AAN EEN RALLY ZOALS DE ZOUTE GT TOUR DEEL TE NEMEN?

“Het was voor mij de eerste ervaring met een roadbook met bolleke-pijl navigatietechniek. Persoonlijk vind ik het niet meteen het meest ingewikkelde systeem van navigeren, zodra je het door hebt. Wel merkte ik dat je steeds je gedachten bij de rally moet houden. Van zodra je even je concentratie verliest, rij je meteen verkeerd en dat brengt heel wat rekenwerk met zich mee, omdat de kilometers op je teller niet meer overeenkomen met de kilometers in het roadbook.”

WAT VOND JE HET MEEST VERRASSENDE ASPECT AAN DE ZOUTE GT TOUR?

“De hoeveelheid auto’s. Meer dan 150. Een pak meer dan ik had verwacht. Ook de mensenzee die de deelnemende auto’s op de Zeedijk in Knokke bij de finish stond te bewonderen, was indrukwekkend. De hoeveelheid mensen die langs de kant applaudisseerden of foto’s maakten van de mooie GT’s … ik voelde mij als een bekende sportman of wereldster.”

EN HET LEUKSTE ASPECT?

“Het ‘bonden’ met de andere deelnemers. De meeste mensen waren onbekenden voor elkaar, maar door de voorliefde voor mooie auto’s vond iedereen altijd wel een geschikte ‘openingszin’ om met anderen in gesprek te gaan. De sfeer was zeer gemoedelijk.”

JE REED MEE MET EEN PRACHTIGE ALPINE A110 GT. WAT VOND JE VAN DE WAGEN?

“De Alpine A110 GT die wij ter beschikking hadden, viel op met zijn carrosserie in de matgrijze ‘gris tonnerre mat’ lak. Verder hield ik van de details in carbon binnenin. Het is een zeer stoere auto die bovendien heel comfortabel rijdt. De 1,8 liter benzinemotor met 300 pk was verrassend pittig en produceert een mooi geluid. Ik had nog nooit in een Alpine gereden, maar had me laten vertellen dat het rijgevoel een beetje een mix van Lotus en Porsche is. Dat kan ik beamen. Ik ervaarde inderdaad het luxegevoel van een Porscheinterieur, maar het speelse ‘go-cart achtige’ rijgevoel van een Lotus.”

HOE HEB JE DE WAGEN ALS RALLYWAGEN ERVAREN?

“Dankzij zijn rijeigenschappen is de Alpine A110 GT in mijn ogen een heel fijne auto om een GT-rally mee te rijden. De wagen met achterwielaandrijving heeft een zeer goede wegligging, een korte draaicirkel, wat het manoeuvreren tijdens behendigheidsoefeningen vergemakkelijkt. De stoelen zitten bovendien zeer aangenaam, zelfs na een lange dag on the road.”

IS ER IETS DAT JE AAN DE ZOUTE GT TOUR ZOU VERANDEREN?

“De Zoute GT Tour werd dit jaar op zondag gereden en viel zo samen met de Zoute Sale by Bonhams, de prestigieuze internationale veiling van zeldzame collector cars. Door de late finishtijden hebben de meeste deelnemers de veiling niet meer kunnen meemaken. Ook was de tijd die we nog hadden in het Prado Zoute-paviljoen beperkt omdat de meeste stands reeds sloten om 17 uur. Persoonlijk had ik hier graag wat meer tijd willen doorbrengen om de merken die er exposeerden te kunnen ontdekken.”

ZOU JE VOLGEND JAAR OOK WEER AAN DE ZOUTE GT TOUR DEELNEMEN?

“Mijn eerste ervaring met de Zoute GT Tour smaakt duidelijk naar meer. Zo zou ik ook graag een keer willen deelnemen aan de Zoute Rally by Stow, de oldtimer rally van de Zoute Grand Prix.”

IS ER IETS DAT JE ZELF NOG WIL TOEVOEGEN?

“Ik zou graag nogmaals van de gelegenheid gebruik willen maken om mijn copiloot Anja Van Der Borght, oprichtster van wowwatchers.com en Karl Schuybroek, Communications Director Renault Group Belux te bedanken voor deze unieke ervaring!”

JE DROEG OOK EEN BIJZONDER HORLOGE. HEB JE DAT TIJDENS DE RALLY GEBRUIKT EN, ZO JA, WAARVOOR?

“Ik had een Bell & Ross BR03-94 Alpine F1 om mijn pols. Dit uurwerk is ontstaan uit een samenwerking tussen het horlogemerk Bell & Ross en het Alpine F1-team dat door het horlogemerk wordt gesponsord. Tijdens de rally hebben we gebruik kunnen maken van het horloge om tussentijden op te meten met de chronograaf.”

ZOUTEGRANDPRIX.BE
ALPINECARS.BE
COLMAN.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).
Journalist: Anja Van Der Borght