Skip links

Ironman Wordt Volgend Jaar Sportief Internationaal Hoogtepunt

Volgend (na-)jaar komt de IRONMAN naar Knokke-Heist. Het wordt een bijzonder sportief gebeuren waar nog kwalificatieplaatsen te verdienen zijn voor de deelname aan het WK IRONMAN in december 2024 in Taupo, Nieuw Zeeland. Vanuit de organisatie worden er telkens ambassadeurs aangesteld om de affiche te promoten. En dat zijn voor Knokke-Heist niet de minsten: Marc Herremans, Tine Deckers en Frederik Van Lierde. Voor Knokke TALKS. een goede reden om de drie iconische triatleten rond de tafel uit te nodigen.

In september kreeg het gemeentebestuur van Knokke-Heist de officiële bevestiging dat de iconische IRONMAN, na meer dan tien jaar, terug naar België komt en wel naar onze kust. Op zaterdag 16 en zondag 17 september 2023 worden er een kwart- en een halve triatlon georganiseerd. Dat zo een gigantische wedstrijd veel volk en deelnemers aantrekt, mag blijken uit de vooruitzichten die de organisatoren berekenden. Tijdens die twee dagen verwelkomt Knokke-Heist al zeker tweeduizend deelnemers en nog eens minstens vijfduizend mensen uit de entourage die met de atleten meekomen. Iconische namen genoeg uit het verleden om o.a. Dave Scott, Jan Frodeno en onze eigen Frederik Van Lierde op te volgen. Op 16 september is er een olympische afstand voor iedereen die wil deelnemen, de dag erna volgt de eigenlijke IRONMAN 70.3.

POLDERS EN DE ZEE

De persvoorstelling van dit uniek gebeuren ging begin september in Bar-Bistro Côte Belge door en dat o.a. in aanwezigheid van het gemeentebestuur van Knokke-Heist, Thomas Veje Olsen, directeur van de IRONMAN Group in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, Thibault Vellard, regionaal directeur Zuidwest EMEA en wedstrijddirecteur Sylvain Risso. Het belooft in ieder geval een hoogstaand spektakel te worden in een decor van strand, duinen, polders en de zee. Atleten die deelnemen aan de IRONMAN op zondag in Knokke-Heist zullen de wedstrijddag aftrappen met 1,9 km zwemmen in het open water van de Noordzee, langs het strand in Heist. De watertemperatuur in september is doorgaans koel maar aangenaam, en het parcours wordt afgeschermd door een dijk. Het fietsparcours bestaat uit één lus en neemt de atleten mee langs het rustige groene platteland en de polders van Ramskapelle, Damme, Oostkerke, Hoeke en Sluis. De wegen zijn vlak en snel, ideaal dus om persoonlijke records te verbeteren. Als afsluiter lopen de atleten 21,1 km langs de mooie Zeedijk, aangemoedigd door de inwoners van Knokke-Heist. Vervolgens keren ze terug naar het strand, waar de aankomst ligt. De inschrijvingen zijn intussen gestart en wat de wedstrijd in Knokke-Heist nog meer bijzonder maakt ,is dat er kwalificatieplaatsen te verdienen zijn voor het VinFast IRONMAN 70.3 W.K. in Taupo, Nieuw-Zeeland.

V2V IS ENKEL MOGELIJK MET EEN COMPATIBELE VOLVO?

Olivier Loedel: “De Volvo EX90 zal standaard uitgerust zijn met de hardware voor bidirectioneel laden. Voor V2V zal de klant een aparte kabel kunnen kopen, waarmee hij in eerste instantie andere elektrische Volvo’s kan opladen. Kunnen we de functionaliteit van die kabel uitbreiden naar andere automerken, dan zullen we dat zeker doen.”

KUNNEN REEDS BESTAANDE WALLBOXEN VAN ANDERE MERKEN OF ALGEMENE LEVERANCIERS MITS EEN UPDATE INGEZET WORDEN VOOR BIDIRECTIONEEL LADEN?

“Met een gewone wallbox kan je niet bidirectioneel laden. Enerzijds is er de hardware van de wagen die bidirectioneel laden mogelijk maakt, maar alles begint met een bidirectionele wallbox. Voor de V2Htoepassing heb je daarenboven ook een home energy managementsysteem nodig; een stukje hardware dat verbonden zal zijn met de energiemeter, de cloud en de Volvo cars app. Samen vormen ze het Home Smart Energy Ecosystem. Met de Volvo cars app willen we de complexiteit rond deze materie demystificeren. Het verschil zal gemaakt worden niet alleen door de mogelijkheid om de wagen te laden, maar ook om de wagen letterlijk in het centrum van het energieecosysteem te brengen.”

TINE DECKERS

Precies twee jaar geleden besloot Tine Deckers op haar 42ste om een punt achter haar professionele triatloncarrière te zetten. Momenteel is ze in het Leuvense personal coach en engageert ze zich voor de triatlonclub Marmotta Team. Op haar palmares o.a. vijf deelnames aan de IRONMAN in Nice. Ze blonk dan ook vooral uit in zware triatlons. De mythische triatlon in Hawaï was minder haar ding. “Door mijn vele wedstrijden in Frankrijk kwam de organisatie wellicht bij mij terecht en ik ben in ieder geval bijzonder fier dat ik als ambassadeur voor deze prestigieuze wedstrijd mag fungeren. Knokke-Heist heeft natuurlijk al flink wat ervaring op vlak van marathons en andere loopwedstrijden. En ook de locatie op zich is natuurlijk een voltreffer. Het is voor de deelnemers altijd iets heel bijzonder om hun zwemonderdeel in zee te mogen doen.”

FREDERIK VAN LIERDE

Frederik Van Lierde uit Menen werd tijdens zijn sportieve loopbaan getraind door tweevoudig Hawaï-winnaar Luc Van Lierde, nochtans geen familie. Die samenwerking leverde in 2012 een derde plaats op tijdens de IRONMAN Hawaï en in datzelfde jaar won hij op vijf dagen tijd de Zwintriatlon Knokke en de 1/2 triatlon Narbonne. Een jaar later won de West-Vlaming de IRONMAN Hawaï en werd hij verkozen tot ‘Sportman van het Jaar’. Frederik van Lierde: “Ik ben intussen al enkele jaren gestopt als professioneel triatleet en ben nu verantwoordelijke topsport bij defensie. Reken maar dat de toewijzing van IRONMAN aan Knokke-Heist onze sport een enorme boost zal geven. Ik denk dat we ook vooral tijdens persconferenties, briefings en afvaardigingen present moeten zijn. Zwemmen in zee geeft steeds een extra dimensie en mochten daar problemen mee zijn, dan kan de organisatie natuurlijk nog altijd uitwijken naar de havengeul van Zeebrugge die er vlakbij ligt.”

MARC HERREMANS

Marc Herremans is de derde ambassadeur en sowieso één van Belgisch bekendste triatleten. Een vierde plaats in de IRONMAN Australia en een zesde in de IRONMAN Hawaï zorgden in ons land voor een enorme euforie. 2002 werd een contrastjaar, want Herremans werd door de Belgische sportpers tot sportpersoonlijkheid van het jaar benoemd, maar op 28 januari kwam hij zwaar ten val op een fietstraining op Lanzarote en raakte verlamd van borst tot tenen. Een drama, maar Marc heeft zich nooit bij de feiten neergelegd en startte de organisatie To Walk Again, die onderzoek doet naar ruggenmergletsels. Marc Herremans, die trouwens vaak in Knokke-Heist langskomt: “Ik hoop persoonlijk op een volzette wedstrijd met heel enthousiaste deelnemers en uiteraard veel publieke en persbelangstelling. We duimen op heel mooi weer, een ongelukvrije wedstrijd, gelukkige deelnemers en een mooie wedstrijd met klinkende namen als winnaars.”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 04 (winter vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde
Foto’s: Knokke-Heist