Skip links

Een Babbel Met Sarah En Charlotte, De Food Lovers Achter Pinot Wine & Food

De food scene in Knokke-Heist kreeg er eind 2020 een bijzonder verwenadresje bij. Een weekje voor Kerstmis opende Pinot Wine & Food. Jawel, midden in de coronacrisis. Verwacht hier nochtans geen verbitterd verhaal of geweeklaag van de zussen Sarah en Charlotte. “We zijn maar wat blij dat we de stap hebben gezet. Met dank aan Tom die ons het noodzakelijke duwtje in de rug gaf”, aldus beide vrouwelijke food lovers. We vroegen beiden het hemd van het lijf over hun begin, het concept en hun dromen …

“We hanteren het principe van een ‘intuïtieve en spontane keuken’. Eigenlijk een beetje zoals we zelf zijn.” Aan de overkant van de enorme tafel klinkt het een paar keer in refrein. Sarah en Charlotte zingen hun levensverhaal in de hogere blije tonen van een notenbalk. Intussen is Pinot Wine & Food zowat een half jaar open en kunnen ze een eerste keer terugblikken. Maar eerst laten we Tom Lantsoght aan het woord: “Ik wilde na al die jaren graag een nieuwe impuls geven aan het Bacchus-verhaal. Zo ontstond in de Lippenslaan 139 de stijlvolle nieuwe wijnshop en foodbar Pinot. Pinot verwijst naar de druif en al zijn varianten. En Pinot was al van kleins af mijn bijnaam …”

LIEFDE VOOR HET KOKEN

Hier, onder één dak, beleef je de ultieme wine- & foodpairing ervaring. Het pand werd verbouwd en tegelijk metselden de zussen Charlotte en Sarah er brokken ziel tussen. Op 17 december maakten beiden hun eerste gerechten klaar. Van proefdraaien was er weinig of geen sprake, het was meteen boem. Charlotte: “Via via hoorden we dat Tom van plan was om iets anders te doen en van een vriend van ons vernamen we dat hij er ons graag bij wilde betrekken. Niet dat we beiden restaurantervaring hadden, maar we koken wel graag. Mijn zus Sarah was zeven jaar manager bij Le Pain Quotidien in Brugge en ik werkte bij Zara. Creatief zijn we beiden wel altijd geweest.

Ik volgde een opleiding keramiek in de academie van Knokke en volgde ook een koksopleiding in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.”

JOIE DE VIVRE

Intussen komen er alweer nieuwe gasten binnen. Sarah presenteert enkele gerechten. Ik zie een bord ossobuco van het Baskische Txogitxu premiumrund van eigenaar wisselen. Daarbij geserveerd een heerlijke pasta. Er wordt honderduit verteld en advies gegeven. Geen bestudeerde grimassen maar een spontane lach. Sarah is er terug bij komen zitten: “Ik heb altijd enorm graag gekookt. Ik deed eigenlijk niets liever dan mensen uitnodigen om bij mij te komen eten. Nadien ging ik in bijberoep bij de vrienden of familie thuis koken. Eén van de mensen die vaak langskwam was Tom Lantsoght. Hij vertelde over zijn plan om een nieuw concept te starten en het bleek al snel dat we éénzelfde doel nastreefden: de mensen een soort joie de vivre op een losse manier aanbieden. Op die manier is de trein eigenlijk vertrokken.”

GEZOND VERSTAND

In hun open keuken achteraan houden Sarah en Charlotte van een nonchalante aanpak zonder afbreuk te doen aan de creativiteit. Charlotte: “Alleen zouden we dat avontuur nooit gedurfd hebben. We komen weliswaar uit een middenstandsgezin (n.v.d.r.: papa was

fotograaf in Maldegem en mama deed het huishouden) maar een zaak starten dertig jaar geleden was toch wel enigszins anders dan anno 2021. Ik noem onze keuken die van het gezond verstand, die dicht bij de natuur staat en die intuïtief aandacht heeft voor al wat goed is voor onze gezondheid.

PURE KEUKEN

Zelf houden de zussen niet van de moleculaire keuken en de schuimpjes. Charlotte: “Eigenlijk zetten we het liefst de pot midden op de tafel en laten iedereen complexloos genieten, een knipoog naar het echte familiegebeuren. Eenvoudig, maar pure dingen gemaakt met de beste producten en verse bouillon. We hanteren het liefst ook zo weinig mogelijk vaste regels. Een voorbeeld, we proberen op maandagavond steeds een menu voor de volgende dagen op te stellen, maar vaak zien we dat die in de loop van de week verandert. Eigenlijk koken we het liefst wat de markt, de seizoenen en het aanbod van de dag ons levert.

Op die manier weten we niet alleen onszelf maar ook onze klanten te verrassen. De klanten kunnen alles op schalen komen afhalen, nadat alles al door ons netjes is gedresseerd. Alleen nog in de oven schuiven.”

SOFIE, BORDJE IS KLAAR

Verwacht in Pinot Wine & Food geen gewoon restaurant maar wel een spontaan eettafelconcept vol plezier en smaak. Sarah: “Ik wil niet dat de lezers met verkeerde verwachtingen naar ons komen. We zijn zeker geen klassiek à la carte restaurant met een vaste kaart. Hier eet men wat de kok en de pot schaft. Idem voor de bediening. Soms roepen we vanachter onze toonbank ‘het is klaar’ of ‘Sofie, je bordje mag je komen halen, hoor’… De mensen geloven intussen in ons, niet alleen voor het koken maar ook voor onze aanpak, de hele sfeer. Kijk, Knokke-Heist mag dan wel een gemeente zijn die elitair aandoet, die sfeer spreekt hen toch duidelijk aan. Dat laten ze ons duidelijk weten. Mensen laten genieten van iets dat we zelf bereid hebben, dat is het mooiste dat er is, toch? ”

www.pinot-knokke.be

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Mario De Wilde