Skip links

Spotted: Toy Stores In Knokke

Kinderen zijn dol op speelgoed. Ook volwassenen kijken nostalgisch terug op hun onbezonnen kindertijd waarin ze met hun favoriete speeltuig konden ravotten aan zee. In deze topic belichten we de invloed van speelgoed op de jeugd en geven we 5 topadressen voor speelgoed.

Laat ons het eerst even hebben over de jeugdcultuur. Meestal zien we dat kinderen en tieners in een roes leven, alsof ze hun ‘Gouden tijd’ beleven. Speelgoed bepaalt vaak je leven en ook je beroep later. Anything goes en no-nonsense maken deel uit van de kinderfilosofie. ‘I shop therefore I am’ is een belangrijk credo bij het aanschouwen van hun koopgedrag. Dan gaat het vooral over hoe het karakter van de kinderen hun koopgedrag bepaalt. Kinderen verkennen graag de speelgoedmarkt. Het zijn groupies en tegelijk individu’s en het is leuk om ze te zien spelen. Ze hebben geen budget en hangen dus af van hun ouders. In deze covidtijd beseffen kinderen de problemen van deze wereld meer. Ze hopen dat alles beter wordt met een leuk spel, vooral door hun liefde voor spelen. Shoppen is een bijzondere hobby. Geld uitgeven hoort erbij en budgetvriendelijk shoppen stimuleert de verkoop. De filosofie van kinderen: koop minder, maar koop beter! Ouders zijn vaak zelf ook nog kinderen en kopen soms eerder het duurdere speelgoedje.

De Engelse communicatiecoach Jonny Baker schreef in 1999 over het koopgedrag van jongeren dat we aan het einde van het 2e millennium vooral een consumptiemaatschappij zouden zijn. Twitchell voegde er in 1999 aan toe: “Vroeger werden we bepaald door de productie of door wat we maakten, maar nu door wat we consumeren of kopen.”

ZUT

Bij speelgoedwinkel en conceptstore ‘ZUT world’ is er voor elk wat wils. Hier vind je coole fashion & designer merken van over de hele wereld, alsook Benelux based brands. Denk aan Aveva Design, Humdakin, Seletti x Studio Job, Susan Bijl, Sunny Life Australia, Explore Thousand en nog zoveel meer leuke merken. Originaliteit, creativiteit en kwaliteit staan hier centraal. Het assortiment bestaat uit decoratie, gadgets, speelgoed en nog véél meer, allemaal met een fun-twist! Op de accessoires en speelgoed staat er geen leeftijd, dus breng zeker eens een bezoekje! Of bekijk de instagram @zutworld voor meer info.

Antoine Bréartstraat 2-4, 8300 Knokke-Heist

ED VAN DE VIJVER SPEELGOED

Al 40 jaar is de grote speelgoedwinkel Ed van de Vijver in Sluis een begrip. Vanaf nu hoef je de grens niet meer over om het leukste speelgoed te vinden. Naast de kook- en geschenkenwinkel heeft nu ook de speelgoedwinkel zijn eigen stek op de Lippenslaan. Ontdek de mooiste sets van bekende merken zoals Lego en Playmobil. Bewonder de uitgebreide collectie van Brio en Sylvanian Families. Verwen jezelf met een uitdagende legpuzzel, een knuffel van Steiff, of simpelweg met een nieuw kleurtje crêpepapier … En hou zeker de social media in de gaten want binnenkort breiden ze nog uit.

Lippenslaan 319, 8300 Knokke-Heist

WONDERLAND

Speelgoedwinkel Wonderland heeft een rijke speelgoedgeschiedenis. Zo’n 15 jaar geleden opende hier het toenmalige Intertoys-filiaal van Knokke. De huidige zaakvoerder ging er solliciteren zonder enige ervaring in de sector. Na enkele jaren werd Intertoys overgenomen door Bart Smit, om kort nadien opnieuw van eigenaar te wisselen naar Maxi Toys. Na de zomermaanden van 2020 viel het verdict dat de Maxi Toys-winkels in Vlaanderen zouden sluiten.

Vanaf oktober 2020 stond het pand leeg en toen kwamen de plannen om zelf een zaak te openen. Hij nam contact op met het immobiliënkantoor en kort daarop was er een akkoord met de eigenaar. Het pand werd helemaal opgefrist, kreeg een eigen ‘touch’ en sinds eind maart 2021 opende het de deuren. Wonderland behoort niet tot een keten en kan daardoor zelf over het aanbod beslissen. Er is een uitgebreide collectie van merken zoals Lego, Playmobil, Ravensburger, Revell. De reacties van de klanten zijn meer dan lovend, zeker een must-visit!

Lippenslaan 148, 8300 Knokke-Heist

PUSSY-CAT

Al meer dan 55 jaar is de Pussy-Cat in Knokke the place to be voor strandspeelgoed en sportartikels zoals skateboards, kitevliegers, Schleich figurines, skimboards en bodyboards. Hier is ook altijd een grote kleurenkeuze aan Dralon-windschermen in voorraad. Tevens zijn ze trendsetter voor alle nieuwste rages zoals fidget toys en squishmallows. Het grote assortiment crêpepapier met vele, exclusieve accessoires kan zowel kinderen alsook de meest veeleisende ‘strandbloemenknutselaar’ bekoren. Zeker een bezoekje waard!

Zeedijk 688, 8300 Knokke-Heist

CORMAN BY FILIGRANES

In augustus 2011 kwam de winkel Corman in de handen van de familie Filigranes en werd het een familiezaak. De winkel kreeg de dubbele naam Corman by Filigranes. Het is enerzijds een boekenwinkel met een groot aanbod aan boeken (waaronder mooie kinderboeken) en er is ook een speelhoek aan de winkel. Je vindt er educatief speelgoed, maar evengoed speelgoed voor puur spelplezier, voor zowel jong als oud. Denk maar aan gezelschapsspelletjes en strandspeelgoed zoals molentjes of schoppen. Daarnaast is er het assortiment van Kubb en vind je er ook kaarsen.

Zeedijk 777, 8300 Knokke-Heist

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Leen Demeester