Skip links

Jeffrey Balrak

WIE IS DE MAN ACHTER DZJING?

“Ik ben Jeffrey Balrak, founder en smaakmaker van DZJING. Als zesjarig jongetje was ik verzot op de gemberlimonade die mijn Surinaamse tante maakte: zoet en pikant, met aroma’s van amandel en kruidnagel. Sindsdien ontwikkelde ik een passie voor smaken en specerijen. Mijn professionele loopbaan verliep in een andere richting, met studies marketing en economie, en een carrière in ICT.

In 2021 kreeg ik de kans om de sprong te wagen naar mijn stille droom: pure smaken delen met een groter publiek. Geïnspireerd door het Surinaamse familierecept maakte ik een biologische mix van gember en limoen met rietsuiker en specerijen: de basis voor heerlijk prikkelende warme en koude drankjes. 100% natuurlijk, gember, gemaakt met passie. Dat is het DNA van DZJING.”

HOE BEN JE OP HET IDEE GEKOMEN?

“De professionele onzekerheid in mijn ICT-job groeide door wereldwijde reorganisaties. Ik wilde mijn lot niet gewoon afwachten, maar wou iets ondernemen met mijn lang gekoesterde droom. De plotse populariteit van gember tijdens corona, mijn connectie met het product en de overweldigende reacties van mijn omgeving op een eerste testversie motiveerden me om ervoor te gaan. De bal ging aan het rollen. Eerst nog in de keuken, daarna met een kleinschalige productie. DZJING startte in april 2021, in juni volgde al de eerste productie.

DZJING is het geluid dat bij de betovering hoort die je ervaart tijdens het proeven van onze smaken. Het logo straalt connectie uit met de natuur. De sfeerfoto’s zijn gemaakt tijdens een Surinametrip met mijn broers in 2017. Gedurende die reis praatten we over ons leven en onze toekomstdromen. Dat ik iets later deze droom zou realiseren, had ik niet kunnen voorspellen.”

WAAR WIL JE OVER 5 JAAR STAAN OF WELKE DROOM KOESTER JE NOG?

“Op 2 jaar tijd hebben we met een klein team en beperkte budgetten een sterk resultaat bereikt met een mooi aantal verkooppunten en horecazaken in Vlaanderen en daarbuiten. We leveren aan koffiebars, brasserieën, cocktailbars, cateringbedrijven en zelfs enkele sterrenrestaurants. We slagen erin een meerwaarde te creëren met verrassende en toch toegankelijke smaken. Ons geheim zit in de balans tussen gember en limoen, en het kruideninfuus dat we voor elke smaak samenstellen om een avontuurlijke afdronk te bekomen. De DZJING gemberthee en mocktails zijn onze populairste recepten. We professionaliseren volop en zijn ambitieus. Binnen 5 jaar zie ik DZJING als erkend kwaliteitsmerk van premium gemberdranken in de Benelux met nog minstens 1 succesvolle exportmarkt.

Met DZJING willen we meer brengen dan louter producten. Ik heb me laten inspireren door een boek, The Power of Now. Het gaat over hoe het enige dat je echt hebt het ‘nu’ is. Rust vinden en opgaan in het moment kan je aanleren. Even stilstaan bij wat je nu doet en ervaart en niet achteruit of vooruit kijken. Je geest uitschakelen en je zintuigen laten werken. Genieten van wat je eet, drinkt, ruikt en proeft. Zo’n moment geeft energie om positief verder door het leven te gaan. Dit maakt deel uit van mijn verhaal en van de identiteit van DZJING. Ik droom ervan om zoveel mogelijk mensen momenten van rust en balans te brengen.”

WAAR HAAL JE DE ENERGIE VANDAAN?

“Energie haal ik vooral uit creëren. Nieuwe smaken bedenken neemt slechts een klein tijdsdeel in, maar dat zijn de heerlijkste momenten. Een smaak in je hoofd hebben, weten welke smaaksensatie je wil creëren en deze al proeven in je hoofd. Daarmee ga ik aan de slag. Verder is fysieke inspanning ook belangrijk. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Lopen in de natuur, een fietstocht of een hockeymatch. Het hoofd leegmaken en de batterijen terug opladen.”

IN WELKE MATE SLUIT HET WERK AAN BIJ JE LEVENSSTIJL?

“Ik ben zowel privé als professioneel altijd gedreven, gepassioneerd en projectmatig actief. Of dat nu een geplande familiereis is, een spannend gerecht of een feestje organiseren voor vrienden. Ik zoek altijd naar een meerwaarde, een extra beleving. Mijn werk is een verlengde hiervan. Ik doe dit met grote gedrevenheid en ben continu op zoek naar verbetering. Tegelijk ben ik dankbaar voor de kans om dit te mogen beleven. Verder hecht ik veel belang aan respectvol zijn naar alle mensen om me heen. En vooral genieten van deze trip, en anderen laten meegenieten.”

ENKELE GUILTY PLEASURE-ADRESJES IN KNOKKE?

“Een menukaart vastnemen en een instant happy gevoel krijgen omdat je smakelijk verrast zal worden … Dat zijn momenten die blijven hangen. PINOT: een prachtige wijnbar en -winkel met natuurlijke wijnen en smakelijke verse gerechtjes. PURA VIDA: mijn favoriete cocktail- & beachbar. Zij gaan die ‘extra mile’ en creëren cocktails en mocktails met maximale smaakbeleving. SURFING ELEPHANT (Wenduine): deze plek op het strand is zo gezellig en heeft een drankenkaart vol (h)eerlijke drankjes. Het moet niet onderdoen voor paradijselijke surfspots in verre oorden.”

DZJING.BE
@DZJING.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).