Skip links

Wouter Van De Gucht

WIE IS DE PERSOON ACHTER ATELIER W?

“Ik ben Wouter Van de Gucht, al van kinds af aan een creatieve geest. Mijn oog voor esthetiek kreeg ik mee van mijn moeder, het technische inzicht erfde ik van m’n vader. Op mijn 18de ging ik instrumentenbouw studeren aan de Internationale Lutherie School Antwerpen. Ik studeerde er af als ‘luthier’, ambachtsman in het bouwen van snaarinstrumenten.”

VAN HERSENSPINSEL TOT SUCCESVOLLE ZAAK

“Ik had altijd al een oog voor schoonheid en een passie voor mooie lijnen. Mijn drang naar creëren is er van nature. De liefde voor en de verwijzing naar de natuur ook. Ik experimenteer met pure, ruwe materialen zoals hout en metaal. Het inspireert me waarde te geven aan objecten, door met respect voor de grondstoffen, functionele, mooie objecten te maken. Het was een logische stap om, vanuit die liefde voor creatie en functionaliteit, te creëren als ondernemer. Het is telkens opnieuw een uitdaging de verwachtingen van de klant te combineren met de mogelijkheden en hierin eigen accenten te leggen.”

OVER VIJF JAAR …

“Met Atelier W wil ik streven naar een vaste lijn van producten, steeds in ontwikkeling en rekening houdend met de tijdsgeest. Hierbij is het van belang materialen te recupereren, niet in het minst om het hoofd te bieden aan de veranderende markt en de stijgende houtprijzen. Het is een blijvende zoektocht naar een combinatie van design, ecologie, schoonheid en functionaliteit. Het is noodzakelijk te blijven openstaan voor andere materialen en niet vast te houden aan één product. Daarnaast hoop ik mensen te ontmoeten die mijn visie delen en niet bang zijn om te experimenteren met materialen.”

WAAR KOMT DE ENERGIE VANDAAN?

“Ik haal mijn energie en inspiratie vooral uit de eenvoud van het leven. Lekker eten, samen zijn met mensen die me liefhebben. Kortom, genieten van elkaar. Deze zaken geven de rust en inspiratie voor het creëren van mijn meubels. Ook de natuur geeft inspiratie: de golven van de zee geven ideeën voor een tafelmeubel, de manier waarop de wind draait, laat me nadenken over de vormen van een lamp. Daarnaast zijn er natuurlijk de reizen: het bezoeken van de kunst van Antoni Gaudí en Joan Miró in Barcelona, kennismaken met de bamboestructuren in Noord-Thailand, jaarlijkse trektochten in de bergen… zijn een grote bron van inspiratie.”

WERK EN FILOSOFIE

“De filosofie voor Atelier W komt voort uit puurheid en eenvoud. De primaire behoeften zoals eten, slapen en samenzijn met anderen zijn van belang. Ik heb een voorkeur voor duurzame objecten met een verhaal. Het is mijn missie dat ook voor de klanten mogelijk te maken.”

SPECIALE PLAATSJES IN KNOKKE-HEIST

“De leukste strandbar van de kust is BAR D’O. De eigenaars Christophe en Amélie liggen me na aan het hart en delen mijn liefde voor puurheid en duurzaamheid. De lekkerste frietjes in onze mooie gemeente eet je in ’T FRIET-UURTJE’ bij Sharleentje. Je vindt er ook het lekkerste stoofvlees.”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).