Skip links

Rising Stars: Karen & Louise

WIE STAAT ER ACHTER ATELIER BASILE?

“Een moeder-dochterduo, Karen & Louise, ondertussen al 2 jaar permanente inwoners van Knokke.”

HOE KWAMEN JULLIE OP HET IDEE?

“Ons verhaal is een beetje toevallig onstaan en door een samenloop van omstandigheden, nu iets meer dan 2 jaar geleden. Louise was net terug van een jaartje als uitwisselingsstudent in Argentinië waar ze in haar vrije tijd was beginnen breien.

Zelf had ik, na een carriëre van 25 jaar in Sales en Marketing in de fast paced corporate wereld even een pauze ingelast. Tijd om te herbronnen, maar ook meer tijd voor creativiteit en het terugvinden van verloren passies.

En zo zijn we in de zomer van 2019 gestart met breien. Initieel simpelweg voor onszelf. Maar al snel kregen we zoveel vragen om ook voor anderen een mooie sweater of cardigan te breien. Het is toen dat ons verhaal echt is gestart. De zin om te ondernemen was groot en zit in ons DNA. Met een grote liefde voor creatie, kleur en mooie kwaliteitsvolle materialen waren alle elementen aanwezig en zo is Atelier Basile ontstaan.

Al snel werd de vraag te groot voor 2 paar breiende handen en zo evolueerde ons verhaal verder. We wilden iets maken waarbij je je goed voelt als je het draagt. Niet alleen omdat je er goed uitziet, maar ook omdat je weet dat de vrouwen die je trui hebben gemaakt, eerlijk worden betaald, in een veilige omgeving werken en plezier hebben in het werk. Vandaag wordt onze knitwear gebreid door vrouwen in India die door hun handwerk een eerlijk loon verdienen en zo voor zichzelf een beter leven kunnen breien.

Bewuster consumeren en produceren zijn onze waarden. Wij geloven in minder, maar beter consumeren, daarom maken we #consciousknitwear.

Wij geloven in kwaliteitsvolle stuks die vele seizoenen meegaan, vandaar onze focus op het creëren van individuele stukken in plaats van collecties. We werken alleen met natuurlijke en duurzame wol, hoofdzakelijk mohair en alpaca, om prachtige gebreide kleding te maken tegen een fractie van de milieu-impact van fast fashion. Vandaag kan je onze collectie vinden in een aantal selectieve boetieks, alsook op onze eigen website.”

WELKE DROOM KOESTEREN JULLIE NOG?

“Onze droom en ambitie is om Atelier Basile verder internationaal op de kaart te zetten. Daarnaast willen we een impact hebben door meer mensen aan te zetten tot bewuster consumeren en meer na te denken bij de donkere kant van de fast fashionindustrie en de impact die dit heeft op de mensen die hierin tewerkgesteld zijn en de ecologische impact ervan.”

WAAR HALEN JULLIE DE ENERGIE?

“Een nieuw verhaal uit de grond stampen, is er eentje met vallen en opstaan, onvoorziene uitdagingen en dat vraagt zeker de nodige energie en veerkracht. Het feit dat we als moeder en dochter samenwerken, is een grote bron van energie. Het mooie is dat we steeds op elkaar kunnen terugvallen wanneer de andere het nodig heeft. We zijn complementair en vullen elkaar perfect aan. We bouwen samen aan iets als duo.

Daarnaast is het leven aan zee een immens grote bron van energie, want wat is er beter dan op een ijskoude dag een dikke pull aan te trekken en uit te waaien op het strand. Het was niet gepland om van ons tweede verblijf onze permanente woonst te maken, maar COVID heeft daar zeker een handje in geholpen.”

IN WELKE MATE SLUIT JULLIE WERK AAN BIJ JULLIE LEVENSSTIJL?

“Met volle overtuiging kunnen we vandaag zeggen dat ons werk 200% aansluit bij onze levensstijl. De vrijheid om te ondernemen, je eigen baas te zijn; de vrijheid om te creëren en te bouwen aan iets binnen je eigen waarden en waarin je zelf je koers bepaalt. En als kers op de taart werken en wonen in het zalige Knokke.”

GUILTY PLEASURE ADRESJES:

Dah Makan Enso Boutique Hotel – breakfast & brunch 82 Conceptstore, waar je onze knitwear kan shoppen.

WWW.ATELIER-BASILE.COM
@ATELIER.BASILE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 02 (winter vibes 2022).