Skip links

Een Community Van Changemakers Met Een Open Mind

In november 2021 opende in hartje Brussel een nieuwe club, op de locatie van de ter ziele gegane Cercle de Lorraine. We gingen op verkenning in TheMerode die de eerste social club van België wil zijn. We ontmoeten CEO Isabel Casteleyn en keukenchef-curator van het in de club gevestigde restaurant Ciao, Isabelle Arpin, op het gloednieuwe terras van TheMerode.

COMPLETE RENOVATIE EN HERINRICHTING

Het gebouw waar de club huist, is al bijna 400 jaar oud en kreeg eind 18de eeuw de naam ‘Hotel Merode’. In 2010 nam de Cercle de Lorraine er zijn intrek nadat het enorme herenhuis van 6.000 m² volledig was gerenoveerd. Initiatiefnemer van TheMerode is Bruno Pani, CEO en oprichter van evenementenbureau ProFirst, dat merken en klanten via innovatieve evenementen met elkaar verbindt. Tijdens de pandemie in de thuisbubbel reflecteerde hij met zijn drie kinderen over onze maatschappij. Ze kwamen tot de vaststelling dat we allemaal onze manier van leven en werken moeten veranderen. Met ProFirst collega’s Bernard Stas en Jean-Philippe Maes richtte hij TheMerode op om de veranderingsbeweging in gang te trekken. Bruno Pani heeft zijn ziel in de renovatie en inrichting van het pand gelegd. “We willen dat onze leden zich hier thuis voelen”, benadrukt Isabel Casteleyn. TheMerode biedt voor iedere gelegenheid de gepaste ruimte. Er zijn diverse lokalen en zaaltjes om te ontbijten, te vergaderen, te werken, van gedachten te wisselen of te verpozen. Ook is er een bioscoopzaal die plaats biedt aan 40 personen en zich leent tot verschillende doelen. Zopas is het terras opengesteld dat zich pal op het zuiden bevindt. Een zonnige knipoog naar het eigen restaurant Ciao waar Isabelle Arpin als curator werd aangesteld.

FRANS-BELGISCHE CHEF-CURATOR

Isabelle Arpin staat bekend om haar goed humeur en ongebreideld dynamisme. We vroegen haar hoe zij die rol opneemt. “Ik ben een atypische chef. Het jonge keukenteam van Italiaanse origine wordt geleid door Leonardo. De klemtoon ligt op ‘samenwerken’ en respectvol met elkaar omgaan. Hier hoor je geen getier of geroep in de keuken. Als curator ben ik zelf maar af en toe in Ciao aanwezig. Wel dragen alle gerechten, een ode aan de Italiaanse keuken, mijn signatuur.

We gebruiken seizoensproducten. Als het enigszins kan, van producenten uit de buurt. Typisch Italiaanse ingrediënten komen uiteraard uit Italië. We vermijden in elk geval voedselverspilling. Er bestaan voldoende keukentechnieken om voedingsresten te verwerken. Wel verwachten we van onze leden dat ze gemaakte reservaties respecteren.”

THEMERODE NOEMT ZICH ‘DE EERSTE SOCIAL CLUB VAN BELGIË’. WAT HOUDT DAT IN?

Isabel Casteleyn: “TheMerode is geen traditionele businessclub waar leden in de eerste plaats zaken doen. TheMerode brengt een levendige community samen, heel divers qua leeftijd, activiteit en nationaliteit. Onze leden zijn bewuste actoren van verandering: ondernemers, investeerders, bedrijfsleiders, creatievelingen, start-ups, leiders uit het maatschappelijk middenveld, kunstenaars, enz. die hun kennis, creativiteit en netwerken samenbrengen om een maatschappelijke transformatie te stimuleren. Want onze maatschappij staat voor enorme uitdagingen op vlak van landbouw, voeding, wetenschap, onderwijs en meer. Mensen met een open mind die bijdragen tot de oplossingen van morgen ontmoeten elkaar hier.”

VERBINDENDE ACTIVITEITEN

Naast de vroegere leden van de Cercle de Lorraine die zijn overgestapt, heeft TheMerode intussen al 700 nieuwe leden geworven. “Allemaal talentrijke mensen, representatieve ‘leaders’ van vandaag en morgen.

De helft van ons ledenbestand is vrouw. Ook aan het intergenerationele aspect hechten we veel belang. We hebben partnerships met verschillende organisaties zoals BeAngels, het netwerk dat investeerders met jonge start-ups in contact brengt en begeleidt, de community van Belgium’s 40 Under 40 om er maar enkele te noemen. Leden onder de 35 jaar betalen 850 euro per jaar in plaats van het lidgeld van 1.200 euro per jaar”, zegt Isabel Casteleyn.

Isabel Casteleyn is een geëngageerde vrouw die met passie en overtuiging wil meebouwen aan de wereld van morgen. Dit uit zich in de programmatie van de ledenactiviteiten. “We houden er een holistische aanpak op na en we sensibiliseren onze leden om uit hun eigen ‘ecosysteem’ te treden. Hier kunnen ze proeven, leren, ontdekken en zich intellectueel verrijken en geïnspireerd TheMerode verlaten. Ons aanbod gaat van yogasessies tot presentaties over artificiële intelligentie (AI). Onlangs hadden we oudEuropees Commissaris en Brexit-onderhandelaar Michel Barnier en mode-icoon Diane von Fürstenberg te gast. Elke week houden we een ochtendconferentie van 8u tot 9u en een middagconferentie.” Vanaf september zullen de leden nog meer kunnen bijleren. Literatuur i.s.m. het internationaal literatuurhuis Passa Porta en cinema i.s.m. Cinéart krijgen extra aandacht. Ook kunst heeft binnen TheMerode een bijzondere plaats met een eigen ‘art project’ onder begeleiding van curator Emmanuelle Indekeu.

THEMERODE.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 03 (summer vibes 2022).
Journalist: Edith Vervliet