Skip links

Catching Waves

Etalagist en decorateur Gillian Vanhoenacker laat de golven naar binnen rollen tot in de balieruimte van de Dienst Toerisme Knokke-Heist (Zeedijk-Knokke 660) met de expo Catching Waves. Deze zintuigprikkelende expo loopt nog tot en met 17 augustus 2021.

Surfen op golven van oneindigheid, uitdagingen en opportuniteiten. De grenzen van onze kracht opzoeken en proeven van ultieme vrijheid op de golven van een onmetelijke zee. Met Catching Waves rollen de golven naar binnen op een conceptuele manier, waarbij de zee, het surfen en kunst met elkaar verweven worden. Werken van Nick Verhaeghe rijzen uit een glooiend landschap, omringd door een rijke tropische jungle waarbij een melancholisch verhaal verteld wordt over de Belgische kust en de lokale surfcultuur. Het iconische surfzeil van Frank Vanleenhove neemt ons dan weer mee naar een azuurblauwe zee in een paradijselijke setting. Catching Waves: kleurrijk, emotief geladen en vooral zintuigprikkelend.

SEASHAPED BY NICK VERHAEGHE

Vluchtige momenten gedrenkt in zeewater zetten de toon van Catching Waves. In deze selectie uit de reeks ‘Seashaped’ toont Nick Verhaeghe een conceptuele benadering van de Belgische kust.

Naast de melancholiek van de winterse zee brengt hij ook de lokale surfcultuur in beeld. Als gepassioneerd surfer en fotograaf weet hij vluchtige momenten van de kust en haar unieke karakter, het brute landschap en de surfers die haar kracht weten te trotseren, te vereeuwigen.

“Deze beelden doorbreken het idyllische beeld dat er bestaat rond strand en surfen, in het voordeel van een meer eigentijdse kijk. Op deze manier wou ik de bescheiden heldhaftigheid tegen de natuurelementen aan onze Noordzee vastleggen …“

Niet alleen de beelden vertellen een verhaal over de zee, maar ook het unieke ontwikkelingsproces is een belangrijke hoofdrolspeler. Als alchemist experimenteert hij in zijn atelier in Knokke om bij de ontwikkeling van zijn analoge foto’s zoveel mogelijk chemische producten te vervangen door natuurlijke alternatieven. Voor deze reeks gebruikte hij een mengsel van zeewier en zeewater om de negatieven te ontwikkelen. Nick Verhaeghe begon met deze unieke manier van ontwikkelen uit ecologische overwegingen, maar intussen is dit ontwikkelingsproces een obligatoire karaktertrek van de kunstenaar geworden.

SURFZEIL MET TEKENINGEN VAN KEITH HARING

Laat je meevoeren naar tropische oorden met het iconische en kleurrijke surfzeil van Frank Vanleenhove, stichter van Surfers Paradise en Lakeside Paradise. In de jaren tachtig was de bekende Amerikaanse kunstenaar Keith Haring een graag geziene gast in KnokkeHeist. In zijn vrije tijd vertoefde hij graag op de watersportclub van Frank Vanleenhove waar hij leerde surfen en genoot van het relaxte strandleven. Als dank tekende Keith Haring met zijn zwarte viltstift zijn typische mannetjes op het surfzeil van Frank Vanleenhove. “Ik heb nadien nog met dat zeil gesurft, onder andere op de wereldkampioenschappen speedsailen.” Bovendien ontwierp Keith Harring ook nog een uniek Surfers Paradise logo: een windsurfer op een golf.

SURFERSPARADISE.BE

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Gillian Vanhoenacker