Skip links

Tips & Tricks Van DS Best Dressed Man Stefaan D’Hondt

Twintig dezelfde witte hemden die week na week roteren. Het is één van de eigenzinnige kledinggewoonten van Stefaan D’Hondt, verkozen tot DS Best Dressed Man in de categorie ‘Businessmen’. Benieuwd naar zijn tips & tricks op styling- en groomingvlak.

We ontmoeten Stefaan D’Hondt, Brand Director van Breguet voor Benelux, Nordic & Baltic, tijdens een zakenlunch in het somptueuze decor van een stijlvolle Knokse villa. Met zijn donkerblauw pak, wijnrood gilet en pochetje in beide kleuren zou Stefaan de eigenaar des huizes kunnen zijn. De ideale setting om hem wat tips te ontfutselen.

WELKE BASICS MOET ELKE MAN IN ZIJN KLEERKAST LIGGEN HEBBEN?

Stefaan D’Hondt: “Een marineblauw pak, een wit hemd, een paar loafers, een paar Chelsea boots, … de klassevolle man kan niet zonder.”

DUUR OF NIET DUUR?

“Veel hangt af van hoe het wordt gedragen. Ik kan voor basic stukken zoals een hemd, een T-shirt, een polo of V-halstrui perfect mijn gading vinden bij prêtà-porterketens als H&M en Zara, maar bepaalde kleding mag voor mij geld kosten. Denk daarbij aan schoenen (Santoni, Fratelli Rossetti), overjassen en kostuums (Corneliani, Lardini) die ik doorgaans steeds getrouw bij dezelfde merken koop. Maar waar het uiteindelijk vandaan komt, dat doet er niet toe. Als het totaalplaatje maar klopt. Het is een beetje zoals bij namaakproducten. Neem nu een namaak Louis Vuittontas uit Turkije. Bij de ene persoon zal je je afvragen of de tas wel echt is, terwijl je je er bij iemand anders zelfs geen vragen bij stelt. Veel hangt af van hoe het gecombineerd wordt. Toch kan je je daarin wel heel erg vergissen. We leven te vaak in veronderstellingen en percepties en dat is verkeerd.”

WAT IS VOOR JOU ALS MAN HET ULTIEME ACCESSOIRE OM EEN STATEMENT TE MAKEN?

“Dat is onmiskenbaar een horloge. Ons horloge typeert wie we zijn, net als een trouwring en manchetknopen. Die laatste draag ik voor bijzondere of officiële gelegenheden. Is de dresscode ‘Black Tie’, dan vind ik dat je sowieso manchetknopen met je hemd moet dragen. Etiquettegewijs zou je onder een smoking eigenlijk geen uurwerk mogen dragen (tijd speelt namelijk geen rol bij zulke gelegenheden) maar dat lap ik dan aan mijn laars, want bij Breguet hebben we heel dunne, klassieke horloges die perfect bij een smoking passen. Wie echt de etiquette wil respecteren, die kan voor een stijlvol zakhorloge opteren.”

HOE ZIET HET IDEALE PAAR MANCHETKNOPEN ER VOOR JOU UIT?

“Als DS Best Dressed Man heb ik de kans gehad om bij de Antwerpse juwelenontwerper David Gotlib, partner van de verkiezing, een paar manchetknopen uit te kiezen. Het was bijzonder om te zien hoe ook hij, net zoals wij bij Breguet, vakmanschap hoog in het vaandel draagt. Uiteindelijk opteerde ik voor de Illumination Round, een paar roségouden manchetknopen met diamantjes. Discrete exemplaren waar de luxe van afstraalt. Daarnaast onderscheid ik de iets meer casual of sportievere manchetknopen. Ik denk dan aan de manchetknopen Yin and Yang van David Gotlib, de Pacific Sea Star, of nog de Feathery Charm in de vorm van een veertje en bezet met diamanten. Manchetknopen met een twist die de aandacht trekken, ja, zelfs een beetje rock-’n-roll, daar hou ik wel van.”

“IS DE DRESSCODE ‘BLACK TIE’, DAN VIND IK DAT JE SOWIESO MANCHETKNOPEN MET JE HEMD MOET DRAGEN.”

WAT IS VOOR JOU DE GROOTSTE MODEFLATER DIE EEN MAN KAN MAKEN?

“Vroeger waren dat er veel, maar vandaag de dag merk ik dat heel veel mensen daar uiteindelijk toch mee wegkomen. Ik denk dan aan de opgetrokken witte sportkousen. Loafers dragen met daarin kousenvoetjes die onzichtbaar zouden moeten zijn, maar die toch komen piepen, vind ik not done. Of nog, je kostuumvest verkeerd knopen. De onderste knoop hoort altijd los te zijn! Bij een double-breasted vest is dat de onderste links of rechts, afhankelijk van hoe het vest gevouwen is.”

EEN VEELGESTELDE VRAAG: COGNAC OF ZWARTE SCHOENEN ONDER EEN BLAUW PAK?

“Veel Franse zakenmannen opteren voor zwarte schoenen. Maar alles hangt af van welk type blauw het kostuum is. Bij een donker marineblauw pak passen zwarte veterschoenen perfect. Niettegenstaande draag ik vaak onder een blauw pak cognac veterschoenen of bruine loafers. Het is trouwens belangrijk om de ceintuur te matchen met de schoenen en de polsband van het horloge. Draag ik lederen schoenen, dan combineer ik die niet met een nubuck riem en omgekeerd. Het zijn kleine details die het afmaken. Een blauw pak is trouwens chic, een zwart kostuum associeer ik met een begrafenis.”

JE HEBT OOK EEN EIGENZINNIGE GEWOONTE EN HEBT TWINTIG DEZELFDE WITTE HEMDEN IN JOUW KLEERKAST HANGEN?

“‘Je koopt veel beter vijf keer dezelfde outfit waarin je je goed voelt en waarmee je straalt, dan dat je telkens met iets nieuws of chics komt aanzetten dat jouw persoonlijkheid niet reflecteert’, zei Vivienne Westwood ooit. Het klopt dat als ik mijn kleerkast opendoe, dat ik – zonder overdrijven – oog in oog sta met een twintigtal exact dezelfde kraakwitte hemden die volgens een rotatiesysteem gedragen worden. Het eerste hemd wordt uit de kast gehaald, gedragen, gewassen en gestreken en terug achteraan in het systeem gehangen. Van het moment dat ik merk dat de kraag of oksels van een hemd niet meer echt wit/ wit zijn, ook al is het hemd nog kraakwit – but it’s all in the mind – wordt het uit de kast gehaald en vervangen.

Het aantrekken van een vers gestreken wit hemd, dat naadje dat je voelt – ik strijk nota bene mijn hemden zelf – vergelijk ik graag met het heerlijke gevoel dat je ervaart wanneer je in een luxehotelkamer in vers gesteven lakens kruipt. Een spierwit hemd, geeft je ook wat kleur. Wanneer ik een kraakwit hemd draag in combinatie met een ‘powersuit’ dan voel ik me duizend man sterk.”

HET IS AL KLEUR WAT DE KLOK SLAAT DIT SEIZOEN OP MODEVLAK. HOE IMPLEMENTEER JIJ DIT IN JOUW KLEERKAST?

“Je hoeft niet met elke trend mee te gaan. Als het op kleur aankomt, ben ik meer voor kleine modeaccessoires die niet overheersen. Zoals een pochetje, stropdas of eventueel een gilet, omdat ik mezelf daarmee het beste voel. Ik vind het wel soms fantastisch om te zien hoe sommige mensen bepaalde kleuren durven te combineren en hoe ze er ook mee wegkomen. De vintagekostuums die Bent Van Looy bijvoorbeeld draagt of de eigenzinnige kleurencombinaties van Stromae zijn niet aan mij besteed maar hen past het wel. Bent Van Looy won in het verleden trouwens ook de DS Best Dressed Man award! Maar ik vind dat je jouw eigen persoonlijkheid trouw moet zijn en ik zie mezelf niet met flashy kleuren. Zelfs bij de keuze van mijn sportkleding en kousen ben ik heel neutraal. Ik voel me het beste in de classy, klassieke Italiaanse of Engelse stijl à la Kingsman met neutrale kleuren. Ik heb wel enkele blauwe hemden, maar dat is eerder de uitzondering. Ik ben niet zo voor prints. Zelfs een blauw hemd met een wit lijntje is voor mij al bijzonder. Ja, het mag duidelijk zijn. Ik ben heel strikt in mijn kledingkeuzes.”

KLEED JE JE ANDERS ALS JE OP BUSINESSTRIP NAAR DE NORDICS GAAT?

“Niet echt, omdat ik er natuurlijk present ben in naam van Breguet. Maar Scandinaviërs hanteren wel duidelijk een andere kledingstijl, althans in de grootsteden die ik frequenteer. Ze combineren vaak oversized en strakke kledingstukken. De zakenrelaties die ik ontmoet, dragen daarentegen een stijl die ikzelf weet te appreciëren, met maatpakken waarbij de broeken voorzien zijn van broekspijpen met een omslag – de ‘vuilbakjes’ zoals wij in ons dialect zeggen – en daarnaast worden deze ook korter gedragen waarbij de kousen duidelijk zichtbaar zijn.”

HOE VERZORG JE JEZELF?

“Voor een man is de eerste geste van de beautyroutine altijd de huid hydrateren. Dat doe ik met een allround crème. Verder scrub ik me en gebruik ik een oogcontourcrème. Ik smeer en spray graag en vind dat fantastisch.”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 01 (summer vibes 2021).
Journalist: Anja Van Der Borght