Skip links

Star Clipper: Ster Van De Zee & Gracieus Als Een Zwaan

Velen van jullie zijn bekend met ‘Tall Ships Race’, het prestigieuze evenement in Antwerpen waar in juli 2022 bijna veertig grote historische zeilschepen paradeerden langs de kade voor honderdduizenden toeschouwers. Stel je voor dat je zelf aan boord kan stappen van een hedendaagse en comfortabele versie van een ‘tall ship’ met een vleugje nostalgie, om enkele zonnige dagen door te brengen op de Middellandse Zee. Knokke Talks. kreeg die kans aan boord van de Star Clipper.

MODERNE KLIPPERS LANGS DE SPAANSE KUST

Met een lengte van 115 meter, een breedte van 15 meter en een diepgang van bijna 6 meter is de Star Clipper — in 1992 te water gelaten als een viermaster met 3.365 m² zeiloppervlakte — zeker geen kleine jongen. Het schip is nog gebouwd op de scheepswerf van Langerbrugge in Gent. Samen met zusterschip Star Flyer en de Royal Clipper vormt de Star Clipper de vloot van ‘Star Clippers’, een rederij opgericht in 1989 door de gepassioneerde Zweedse ondernemer Mikael Krafft. De Monegaskische rederij omschrijft zichzelf als ‘de Mega-Yacht Sailing Experience’ en organiseert cruises op de Middellandse Zee, Centraal-Amerika en de Caraïben. Toen we ‘s avonds inscheepten in Málaga, was het schip net aangekomen uit Costa Rica, na een doortocht via het Panamakanaal. Dit betekende het begin van het nieuwe Europese seizoen voor de Star Clipper met 166 passagiers en een bemanning van 74 personen. We mochten de eerste vier dagen van de reis meemaken.

AVONTUUR BEGINT IN MOTRIL

Op de avond van inscheping zetten we koers naar Motril, gelegen tussen Almería en Málaga. We maakten kennis met kapitein Yuriy Slastenin, die meer dan 40 jaar ervaring heeft. Rond het middaguur kwamen we aan in Motril, de grootste stad van de Costa Tropical met 50.000 inwoners. Het is een belangrijk commercieel centrum voor tropisch fruit en bloemen. In Motril overleed Koning Boudewijn op 31 juli 1993, een herinnering die bij ons opkwam tijdens een rustige wandeling door de stad. Tegen de avond was het tijd om te vertrekken naar Cartagena, voor een dag op zee. Op het schip was er een breed scala aan activiteiten. Je kon de dag beginnen in de gym of met een ontspannende yogasessie. Voor de durvers was er zelfs de mogelijkheid om naar de top van de masten te klimmen tot een indrukwekkende hoogte van 63 meter. Voor de geïnteresseerden in traditionele navigatie bood de tweede officier een fascinerende lezing over het gebruik van sterren om de koers te bepalen. Kortom, zowel intellectuele als sportieve activiteiten kwamen ruimschoots aan bod.

LUXE EN COMFORT IN OVERVLOED

De keuze aan kajuiten is uitgebreid. Er zijn zeven verschillende categorieën, variërend van eenvoudige binnenkajuiten, tot de ‘owner’s cabin’: een luxueuze buitenhut met tweepersoonsbed, aparte zithoek, eigen badkamer met ligbad en minibar. De Clipper Dining Room is een prachtige ruimte waar de gasten genieten van uitstekende maaltijden. Daarnaast is er een stijlvolle ‘Edwardian’ bibliotheek. Voor een drankje tussen de maaltijden door, kan je terecht in de ‘Tropical Bar’ op het hoofddek of in de ‘Piano Bar’ op hetzelfde niveau, maar dan binnen. Deze bars fungeren ‘s avonds als ontmoetingsplaats voor de gasten. Op het zonnedek bevinden zich twee zwembaden waar je heerlijk kunt ontspannen.

SMAAKVOLLE REIS OP DE MIDDELLANDSE ZEE

De geïnspireerde chef-koks aan boord van de Star Clipper maken van elke maaltijd een culinair festijn. Dankzij een internationale kaart met overheerlijke gerechten uit alle windstreken worden gasten keer op keer verwend. Of je nu van ontbijt, lunch of diner geniet, de keuken van de Star Clipper biedt een ongeëvenaarde smaakbeleving. De dag begint met een uitgebreid en gevarieerd ontbijt met keuze uit een scala aan verse broodjes, gebak, vers fruit, hartige hapjes en nog veel meer. Voor de lunch presenteert het schip een buffet vol heerlijke zeevis, schaal- en schelpdieren, frisse salades en smaakvolle gegrilde gerechten. Het diner is een ware culinaire ervaring op niveau. In een elegante en sfeervolle setting worden gasten verwend met verfijnde gerechten, met zorg en passie bereid.

ZON, ZEE EN GESCHIEDENIS IN ÉÉN

Uiteindelijk arriveerden we ‘s ochtends om 8 uur in Cartagena, een echte parel. Het is de belangrijkste zeehaven van de regio Murcia en kent een geschiedenis van maar liefst drie millennia. Van de Feniciërs (Carthago) tot de Romeinen en vele andere grootmachten uit de Middellandse Zee, ze hebben allemaal hun stempel gedrukt op de stad. We bezochten ook het nabijgelegen Murcia, met 440.000 inwoners de zevende grootste stad van Spanje. Gelegen aan de rivier Segura en opgericht tijdens de Moorse overheersing in de negende eeuw, heeft de stad indrukwekkende gebouwen zoals de prachtige kathedraal Santa Maria. In de namiddag ging het richting de Balearen en ‘s avonds werden we aan boord verrast met een gezellige feestavond in piratenthema.

Het was een onvergetelijke en sfeervolle ervaring met muziek en entertainment. Helaas vloog de tijd voorbij en het werd ook tijd om onze koffers te pakken. De volgende dag ontscheepten we in Ibiza, niet om de bruisende partycultuur van het eiland te ontdekken, maar om terug te keren naar België. De Star Clipper zette zijn reis langs de Spaanse kust voort met stops in Palma de Mallorca, Sant Carles, Tarragona en uiteindelijk Barcelona.

De zomer en herfst van 2023 staan in het teken van het Middellandse Zeegebied voor de Star Clipper met focus enerzijds op Corsica en ZuidFrankrijk en anderzijds op de zuidkust van Italië. In 2024 worden de zeilen gehesen richting de oostelijke Middellandse Zee. Ook de Royal Clipper biedt de komende maanden spannende Middellandse Zee-bestemmingen aan.

De vier dagen aan boord van de Star Clipper waren een voorproefje van wat een cruise in een moderne, hightechomgeving kan betekenen. Het is een prachtige herinterpretatie van de klassieke grote zeilschepen uit vorige eeuwen en een unieke ervaring.

STARCLIPPERS.COM

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).