Skip links

Message In A Bottle

De race om de titel ‘Sommelier van het Jaar 2021’ was volop ingezet toen we half oktober rendezvous hadden met Charlotte Crul. Onze gelauwerde koningin van het druivensap – die heel recent nog de Ruinart Sommelier Challenge wist binnen te halen – heeft in haar succesrijk ‘Puro’-wijnconcept in ‘t Walletje een riant uitzicht op de oefenvelden van Club Brugge. In Belfius Basecamp trapt Ruud Vormer intussen een bal nipt naast het doel. Er wordt gevloekt. Net zoals bij blauwzwart geldt ook bij Puro Wijnen het credo ‘no sweat, no glory’.

Een interview kan onder geen beter gesternte starten dan met een cabernet sauvignon binnen handbereik. Perfect afgerijpt, mooi op dronk … De recorder staat op play.

De ouders van Charlotte hadden dertig jaar lang een slagerij in Kortrijk. Ver weg waren dus nog de grand cru’s, de bourgognes en de tannines, maar het ondernemersbloed zat Charlotte toch al duidelijk in de genen. “Mijn passie voor wijn is het natuurlijke resultaat vanuit mijn passie voor lekker eten en agricultuur.

Als dochter van een slager en kleindochter van een landbouwer ben ik opgegroeid met het fundamentele respect voor de natuur en wat die voorbrengt. Pas tijdens mijn opleiding aan de hotelschool besefte ik de meerwaarde van perfecte service, wijn en beleving. Toen ik in het middelbaar een keuze moest maken om een opleiding te volgen, heb ik geopteerd voor een opleiding in Ter Groene Poorte.”

HET WERD EEN KLASSIEKE HOTELOPLEIDING?

“Klopt, het was tijdens die lessen dat mijn interesse voor wijnen is beginnen aanwakkeren. We kregen enkele stages en onderwerpen waarbij wijnen centraal stonden en dat alles stimuleerde me om toch maar die richting in te slaan. Uiteindelijk heb ik wel nog twee specialisatiejaren gevolgd: die van ‘evenementenorganisatie’ en ‘wijn- & drankenkennis’. Dat jaar heb ik ook mijn echtgenoot Niels leren kennen. Hij kwam van Spermalie en trok naar Ter Groene Poorte, omdat de opleiding daar toen al hoog aanzien had. Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling geraakt. Ik volgde stages in binnen- en buitenland, zoals in Oud Sluis van Sergio Herman.”

LAAT ME JE VOOR ZIJN: DAAR GING DE WERELD VAN WIJNEN VOOR JE OPEN.

“Precies. Daar werd ik meteen geconfronteerd met gastronomie op het allerhoogste niveau en daar horen uiteraard wijnen bij. Ik heb daar vanaf dag één ongeremd met mijn ogen gestolen. Bovendien was het een heel fijne plek om te werken, ondanks het feit dat de lat daar immens hoog lag. Ik leerde dat er echt niets mis mocht gaan. In die periode was ik ook één van de weinige vrouwelijke sommeliers in het land. Gasten keken toen ook wel vreemd op toen ze een dame hoorden vertellen over sancerres en decanteren. Intussen zijn er gelukkig wel meer vrouwelijke collega’s bijgekomen.”

WAT IK ME AFVROEG: HEBBEN DAMES EEN ANDERE SMAAK VOOR WIJNEN?

“Anno 2021 is deze vraag toch niet relevant, als ik zeg dat vrouwen delicater, verfijnder of gevoeliger wijn maken, proeven of schenken, generaliseer ik een volledig gender! Er is maar één ding wat vrouwen extra kunnen en dat is het voortbrengen van een nieuwe generatie goed opgeleide sommeliers. Male of female. Ik kan er alleen maar mijn voordeel mee doen. Zowel bij Cuines 33 als in mijn eigen zaak ‘Puro’ hier in Westkapelle.”

WANNEER KWAM DIE EIGEN ZAAK ER?

“Bijna tien jaar geleden werd onze droom werkelijkheid met als credo ‘kwalitatieve wijnen naar de gastronomie en op tafel brengen’ zoals wij het zien. Met kwaliteit voorop vullen we ons assortiment aan en werken we dagelijks aan een uitgebreid portfolio. Het selecteren en importeren van wijnen is een verhaal van smaak, vriendschap, doorbijten en communicatie.

Wij voelen ons een beetje de ambassadeurs van de wijnmakers die wij vertegenwoordigen. Drie jaar geleden kwam er dan de doorbraak met ons eigen pand in ’t Walletje. Hier kunnen we al onze dromen en ambities echt waarmaken, mensen zijn er dagelijks welkom in de shop en in de degustatieruimte. Bovendien is het einde van onze wijnreis nog lang niet in zicht. Als je ziet welke wijncultuur er zich momenteel ontwikkelt, dan kan dat best boeiend zijn.”

DE COMBINATIE MET JE WERK IN CUINES 33 IS NATUURLIJK EEN ZEGEN?

“Enorm, en ik kan Edwin en Fleur niet genoeg bedanken voor de kansen die ze me geven. Je kan wel de finale van ‘s lands beste sommeliers betwisten, het vraagt als werkgever flexibiliteit om zich daarin te vinden. Fleur heeft ook flink wat wijnkennis en samen stellen we in perfecte verstandhouding de kaart op. Nogmaals, hulde aan Edwin en Fleur …”

WAT NAADLOOS AANSLUIT BIJ HET NIEUWE CONCEPT IN DUINBERGEN.

Edwin Menue: “Het is de bedoeling dat we in maart of april, na Cuines 33 en Más Brasa, onze derde zaak in Duinbergen openen en het is echt een unieke locatie, pal aan het strand met zicht op de duinen.

Het idee kwam er tijdens de tweede lockdown samen met mijn vennoot Wim De Veirman. Daar zagen we het hoekpand aan de kruising van de Zeedijk en de Anemonenlaan en het was meteen liefde op het eerste gezicht. Nee, een naam hebben we nog niet. Dat wordt nog wat brainstormen, maar ik kan je wel al verklappen dat Fran Mertens en Matthias Lammens die al jarenlang in de zaal en keuken van Cuines 33 werken de gezichten in de nieuwe zaak zullen worden.”

WELKE KEUKEN MOGEN WE VERWACHTEN?

Edwin Menue: “Het wordt een meer laagdrempelige productkeuken met inspiraties uit de oosterse eetcultuur. Er komt, gezien de ligging, wellicht ook een groot terras aan. Ik ambieer zeker geen Michelinster. Zelf blijf ik in Cuines 33, al is het niet uitgesloten dat ik af en toe eens inspring in de nieuwe zaak. Uiteraard blijf ik me wel achter de schermen engageren in Duinbergen. Mijn naam is er immers mee aan verbonden, hé.”

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 02 (winter vibes 2022).
Journalist: Mario De Wilde