Skip links

Laetitia De Clercq

WIE IS DE VROUW ACHTER DE TENTOONSTELLING ‘RIVERS IN THE SKY’ BIJ BANK DEGROOF IN KNOKKEHEIST?

“Mijn naam is Laetitia De Clercq, geboren te Knokke in 1980. Ik ben een multidisciplinaire kunstenares afgestudeerd aan de kunstschool LE 75 in Brussel, waar ik een opleiding beeldende kunst volgde. Vervolgens studeerde ik grafische vormgeving aan Central Saint Martins, University of the Arts in Londen. In mijn werken breng ik de milieuproblematiek onder de aandacht door de voortdurende verandering te onderzoeken van landschappen en natuurverschijnselen en ze te uiten in mijn artistieke weergave.”

HOE BEN JE OP HET IDEE GEKOMEN OM KUNSTWERKEN TE MAKEN OVER GLETSJERS?

“Na zeven jaar in Parijs, woon ik sinds 2022 in Lyon. Daar leerde ik een oudere ‘Savoyarde’ (inwoner van Hoog-Savoie) kennen. Ze leerde me naar de gletsjers kijken en toonde me hoe ze in haar kindertijd deze mooie diamant, die een fascinerende lichtweerkaatsing geeft, bewonderde. Vandaag zie je alleen nog een zwarte vlek. Haar verhaal inspireerde me voor mijn schilderijen. Op die manier creëerde ik een eigen beeldtaal waarin gedachten, klimatologische en meteorologische verschijnselen en zelfs snelheid met elkaar verweven zijn.”

“Door de oneindige bewegingen en de precisie waarmee details zijn weergegeven, ontstaan organische landschappen waarin afwisselend ijs en water de rust in het vertrouwde landschap dreigen te verstoren. Ook werk ik samen met papierfabrikanten die op ambachtelijke wijze papier vervaardigen en over een unieke vakkennis beschikken. Elke fabrikant heeft zijn eigen recept en gebruikt zowel plantaardige vezels als dichtere materialen, zoals lompen. Veel van deze ambachtelijke bedrijven moeten helaas de deuren sluiten door de industrialisering van de sector. Mijn doeken hebben een zeer dikke weving, gemaakt van Belgisch vlas.

Deze weving is belangrijk omdat de ontmoeting tussen de verf en het doek een bijzondere kleurenspreiding teweegbrengt. De verf wordt immers via de weving over het doek verspreid.”

WAAR WIL JE OVER 5 JAAR STAAN OF WELKE DROOM KOESTER JE NOG?

“Ik werk sinds vier jaar samen met ‘la Manufacture de Sèvres’ in Frankrijk. De fabriek produceert van oudsher zowel huishoudelijk porselein als stukken die uitsluitend ontworpen werden als decoratieve objecten.

Sèvres werd vooral bekend voor de borden en de hoge vazen gemaakt in verschillende maten, kleuren, patronen en scènes met zijn internationaal beroemde blauwe kleur ook ‘bleu de Sèvres’ genoemd . De porseleinfabriek dateert van 1740 en werd gesticht met de steun van Lodewijk XV en Madame de Pompadour. Mijn project bestaat uit twee aspecten. Ten eerste: recycleren van gebroken porselein, dit beschilderen en een nieuw leven geven. Ten tweede: de ‘bleu de Sèvres’-tinten testen in het kleurenlaboratorium van de Manufacture. De Manufacture produceert nieuw werk met hedendaagse kunstenaars en ik kijk uit om mijn werken te exposeren op internationale kunstbeurzen en ook in het Verre Oosten en op Brafa in Brussel.”

WAAR HAAL JE DE ENERGIE VANDAAN?

“Ik ben iemand die energie haalt uit artistieke projecten en partenariaten. Ik voel dat ik leef als ik die kan realiseren met een leuk team. Elk project is anders en elke keer leer ik bij. Mijn artistieke projecten bestaan uit samenwerkingen met bedrijven, ziekenhuizen, ambassades, galeries, biënnales en vzw’s in Londen, Parijs, Lyon, Brussel en Riyad.”

IN WELKE MATE SLUIT JE WERK AAN BIJ JE LEVENSSTIJL?

“De natuur inspireert me. De bergen en de zee geven me veel kracht en zijn ook heel herkenbaar in mijn werken op papier, in grafiek- en schilderwerken.”

MIJN LEUKE KUNSTADRESSEN IN KNOKKE ZIJN:

Atelier Luc Peire – Stichting Jenny & Luc Peire, De 11 Lijnen en CWART.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).