Skip links

Een Ode Aan Mode En Natuur

Knokke-Heist werd weer even het modeparadijs bij uitstek tijdens de ELLE Fashion Week van 4 mei tot en met 14 mei 2023. De prikkelende modeshows, waar de nieuwste trends werden getoond, en diverse initiatieven bij lokale boetieks trokken heel wat modefanaten aan tijdens deze glamoureuze modeweken. De aftrap werd gegeven op 4 mei met een exclusieve modeshow met internationale uitstraling, gesponsord door BMW. Daarnaast werden de deuren ook geopend van de Fashion Expo van 4 mei tot en met 12 juni in de balieruimte van de Dienst Toerisme. Deze zintuigprikkelende en kleurrijke expositie, onder leiding van etalagist Gillian Vanhoenacker, werd toegewijd aan de liefde voor mode, de schoonheid van de natuur en de brede diversiteit die Knokke-Heist te bieden heeft. Je kon er tal van exclusieve creaties ontdekken van Belgische modehuizen zoals NATAN, DELVAUX, MOROBÉ en SCAPA HOME en je laten verrassen door verschillende foto’s uit artistieke projecten van prestigieuze modefotografen en iconische coverbeelden uit ELLE België.

FASHION EXPO

Van vlugge schetsen in aquarelverf naar een heuse realisatie waar Belgische modehuizen met internationale faam zich voor engageerden. Met een passie voor mode en natuur liet etalagist Gillian Vanhoenacker zijn creativiteit de vrije loop met als resultaat een expositie waar mode en cultuur met elkaar verweven zijn op een interactieve en kleurrijke manier.

THE PINK ROOM

Dit jaar lag de focus vooral op beleving en werd er sterk ingespeeld op het verrassingselement. Met een verfijnde representatie van de lente in poedertinten werden bezoekers naar binnen gelokt en optisch geleid naar het artistiek project van de Belgische modefotograaf Dirk Alexander. Een uniek project met oog voor diversiteit en een rechtstreekse link met de gastronomie, vrijetijdsbestedingen en high-end fashion kenmerkend voor Knokke-Heist. Je kon letterlijk deel uitmaken van deze fotoreeks door plaats te nemen in de fotosetting in Franse bistrostijl.

THE BLUE ROOM

De verrassing bij uitstek was ‘The Blue Room’, een clash van kleur met de overvloedig aanwezige roze tinten en een verwijzing naar de weelderige natuur van de badplaats. Hier waren twee kleurrijke werken te zien uit het artistieke project ‘In De Wolken’ van modefotografe Carmen Kemmink, een betoverende fotoreeks met een knipoog naar de beroemde kunstenaar René Magritte. Op het centrale Belgische modeplatform van ‘The Blue Room’ pronkten Belgische modehuizen met exclusieve creaties, vergroeid in een golvend en weelderig bloemenlandschap.

Het Belgische schoenenlabel MOROBÉ selecteerde voor de gelegenheid een paar eyecatching sandalen in soepel en kleurrijk kalfsleer. Gekend voor hun draagbare, krachtige en vrouwelijke collectie met een high-fashion look-and-feel ogen hun creaties bijzonder hedendaags en elegant.

Uit de archieven van het gerenommeerde modehuis NATAN werd een indrukwekkende jurk uit de couturelijn ontleend, die tevens ook te zien was op de catwalk van Fall/Winter 2022. Deze tweedelige jurk in geborduurde bloementule zette de toon en vloeide naadloos over in het golvende landschap van mos en bloemen. Imposant, doch fragiel en elegant.

Het prestigieuze lederwarenhuis DELVAUX verraste ons dan weer met hun iconische ontwerp de Brillant, die ze in een nieuw jasje staken, bezet met handgemaakte kleurrijke pompons in soepel kalfsleer. Een gedurfde combinatie waarbij Delvaux’ erfgoed van zorgvuldige savoir-faire werd gecombineerd met een gevoel van speelsheid en verrassing. Met als inspiratiebron de kusttraditie van kinderen die aan de Vlaamse kust zelfgemaakte kleurrijke papieren bloemen verkopen, weerspiegelt de tas speelse onschuld met de kenmerkende verfijning, afgewerkt met een nostalgische toets.

De imposante houten vazen in mangohout vol zijdebloemen en mondgeblazen glaswerk met een kleurrijke topcoating kwamen uit de collectie van SCAPA HOME. Hun tijdloos design, klassevolle uitstraling en het gebruik van luxueuze en natuurlijke materialen trekken ze feilloos door van hun fashion- tot homecollectie.

Dit artikel komt uit ons magabook KNOKKE Talks. Issue 05 (summer vibes 2023).
Journalist: Gillian Vanhoenacker